Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z panelákové klasiky vznikl úžasný byt lákající na prostor a eleganci

  1:00aktualizováno  1:00
Těžko byste uhodli, že jste se ocitli v panelovém bytě na Jižním Městě. Dvě ženy s jasnými názory však takovou rekonstrukci zvládly. Architektka Markéta Knobová i její klientka se totiž ve svých představách skvěle shodly.

Ze dvou pokojů vznikl jeden velký otevřený prostor. Vinylová podlaha s dekorem dubu sjednocuje celý interiér. | foto: Kajetán Adler Jablonský

„Hlavním požadavkem při rekonstrukci bytu 3+kk s celkovou plochou 63 m2 byla uvolněnost a vzdušnost,“ vysvětluje zadání architektka Markéta Knobová z ateliéru Mooza architekti.

Západní orientace prosluněného bytu nedaleko chodovského centra na Jižním Městě pak představovala pro vytvoření světlého a dostatečně uvolněného prostoru velkou výhodu.

Na míru vyrobený kubus ve středu interiéru v sobě skrývá koupelnu s toaletou,...

Na míru vyrobený kubus ve středu interiéru v sobě skrývá koupelnu s toaletou, pračkou i sušičkou.

Rekonstrukce začala vybouráním nenosných příček, aby mohl „zmizet“ malý pokoj uvnitř dispozice. Zvětšila se koupelna přibližně o půl metru na hloubku, na původním místě zůstala ložnice a kuchyňský kout.

Prostor a světlo

Z dispozice 3+kk vzniklo 2+kk, které však opticky působí mnohem větším dojmem než původní interiér. Napomohlo k tomu hned několik věcí: vedle bílé výmalby především jednotná podlaha z vinylových lamel s dekorem dubu. Tu architektka Knobová netradičně navrhla i do koupelny.

Strop je v celém interiéru dokonale hladký. Při odstranění příček se můžete setkat s nerovným povrchem, zde se vyrovnání dosáhlo pomocí sádrokartonového podhledu, ve kterém jsou vedeny nové rozvody svítidel.

Fotogalerie

„Hlavní úložný prostor probíhá v celé své výšce z chodby až do kuchyně. Tvoří tak elegantní bílý ́obal ́ koupelny. Nevíme, kde začíná a kde končí. Vše se spojuje a volně plyne,“ popisuje Markéta Knobová.

Velký bílý kubus s oblými rohy, které usnadňují snadnější průchod okolo nábytku, představuje dominantu celého interiéru. Dokázal vytvořit nejen krytí hygienického zázemí, ale „pozřel“ do sebe i mnoho věcí, aniž by prostor zahltil zbytečnou hmotou. Na jeho výrobu použili truhláři lakované MDF desky, vnitřní dekor nik a polic tvoří dřevěná dubová dýha.

Může se hodit

Britská čtvrť: Projekt Britská čtvrť v pražských Stodůlkách je jedním z...

Projekt Britská Čtvrť nabízí bydlení, kde Vám nebude nic chybět.

Majitelka bytu ráda cestuje a vozí si ze svých cest nejrůznější artefakty, i proto se s autorkou návrhu shodla na konceptu bytu v podobě „galerie“, tedy na vytvoření prostoru, kde si bude moci vystavit své obrazy a krásné věci z cest.

Tento koncept podpořilo i použití některých designových doplňků, například konferenčního stolku s betonovou deskou od Gravelli či svítidel Artemide. Nad jídelní stůl použila Markéta Knobová svítidlo Nur Gloos, stojací lampa je „klasika“, Tolomeo Lettura. Jídelní židle od Vitry doplnila ikonickou Panton chair. Pohovka a závěsy v celém bytě jsou od společnosti INNEX.

O projektu

Návrh: Ing. arch. Markéta Knobová

Realizace: 2016

Výměra bytu: 63 m2

Dispozice: 2+kk, původní 3+kk

Poloha a orientace bytu: v blízkosti obchodního centra Chodov, Praha, s výbornou dopravní dostupností, západní orientace

Výroba vestavěného nábytku: truhlářství Linea

Byt je určený pro vlastní dlouhodobé bydlení klientky.

Kuchyňský kout pokračuje zaobleným bílým „obalerm“ koupelny a WC, který funguje...

Kuchyňský kout pokračuje zaobleným bílým „obalerm“ koupelny a WC, který funguje i jako úložný prostor.

Autorka

Ing. arch. Markéta Knobová, atelier MOOZA architekti

„Při formování konceptů se snažím pronikat do hlubších vrstev a hledám optimální východisko návrhu, přizpůsobené konkrétním okolnostem, potřebám a osobnosti klienta. Zajímá mě práce s lidmi a pomoc lidem, ať už v jakémkoliv měřítku, je pro mě v životě klíčová. I architekturu považuji za jakýsi druh pomoci lidem s vyjádřením jejich vlastního pohledu na prostor pro život.“

Autor:



Nejčtenější

Šest rodin si koupilo školu. Sami ji předělali na luxusní bytový dům

Na stavebních pracích se podíleli sami společníci se svými širokými rodinami.

Škola z roku 1912 v rotterdamské předválečné čtvrti Nieuwe Weste byla od roku 2013 prázdná. Opuštěnou starou budovu si...

Obří protiletecká věž pro 20 tisíc lidí se promění v park s 228 stromy

Z věže, ve které se při náletech skrývalo často i přes 20 tisíc lidí a ze které...

Jednou z nepřehlédnutelných dominant hamburské čtvrti Sankt Pauli je zhruba 40 metrů vysoká protiletecká věž z...



Pro svou rodinu vymyslel dům. Domov za Prahou má posuvné stropy

Pavel, původním povoláním strojní inženýr, si venkovský domov navrhl sám.

Dům za Prahou ve tvaru helvétského kříže je v mnohém originální. Nevychází ze žádné typové stavby, ale není ani dílem...

Zázrak v Rychlebských horách. Z ruiny na zboření je skvostná Tančírna

Tančírně hrozilo zřícení. Obec Bernartice ji vrátila zašlou krásu.

Secesní Tančírna v Račím údolí sloužila jako výletní restaurace a místo pro zábavu a tanec, pak pro dětské tábory a...

Nepoznáte, že byt, jehož dominantou je vyzděná šachta, je v paneláku

Dominantu bytu tvoří vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem, které...

Proti trendům. I tak lze označit rekonstrukci panelákového bytu 1+1, který autorka interiéru pojala jako „skrytý...

Další z rubriky

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav...

Najdete na iDNES.cz