Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni nechat vybourat všechny vnitřní příčky.

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné respektovat rozhodnutí statika i majitele domu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

„Chtěli bychom provést kompletní rekonstrukci bytu, jen si nejsme jisti, zda varianta, kterou jsme sami vymysleli, je vhodná. Momentálně má byt dispozici 3+1 a plochu necelých 70 m2, a to bez lodžie. Na patře patří k bytu ještě komora. Rozměry bytu bez lodžie jsou 1200 cm x 580 cm. Výhodou je, že ani jedna příčka není nosná, nosné jsou pouze obvodové zdi, takže je možná kompletní změna dispozice. Jediné, s čím nelze hýbat, je umístění vstupních dveří a stoupaček,“ popisuje majitelka Alena.

Koupelna je pouze polepená dlaždičkami, pod nimi je umakart.

Koupelna je pouze polepená dlaždičkami, pod nimi je umakart.

Razantních změn se majitelé nebojí, třeba jádro je umakartové, jen vylepšené obkladačkami, takže je lze bez větších obtíží vybourat a vyzdít. Manželé si přejí dispozici 3+kk, tedy spojení obývacího pokoje a kuchyně.

Nejraději by však na lodžii vstupovali z obývacího pokoje, což ovšem znamená přehodit ložnice a obývací pokoj s kuchyní.

Další přání? Do obývacího pokoje by měla přijít pohovka ve tvaru U. WC by mělo zůstat samostatné, nesmějí chybět dostatečné úložné prostory.

Tři varianty řešení připravil Ing. arch. Hynek Maňák ze studia Maniac interier. „Vnitřní příčky jsou nenosné, mohou však působit jako zavětrování budovy, proto jejich odstranění je možné jen se souhlasem statika a za jím stanovených podmínek,“ upozorňuje architekt Maňák.

Půdorys bytu: stávající stav

Varianta A

První varianta vychází z požadavku uživatelů bytu a přesouvá ložnici a dětský pokoj na opačnou stranu bytu. V ložnici je prostor pro manželskou postel a šatní skříně, dětský pokoj lze zařídit pro jedno dítě.

Fotogalerie

Koupelna s vanou, sprchovou zástěnou, umyvadlem a otopným žebříkem byla umístěna do prostoru původního WC a koupelny. Pračka je v nice vedle instalačního jádra, WC na druhé straně stoupaček. V předsíni vznikl prostor pro malou šatní komoru.

Obytný prostor vznikl propojením původních pokojů podél lodžie. Z předsíně se do obývacího pokoje vstupuje prosklenými dvoudílnými dveřmi. Rohová kuchyňská sestava umožňuje napojení vody a odpadu přes koupelnu do stávajících stoupaček.

Jídelní kout se ocitl u okna, prostor pak rozděluje nábytková sestava s televizorem. V odpočivné části je sedací souprava a křeslo. Stávající vstup na lodžii byl zachovaný.

Varianta A

Varianta B

Princip dispozičního řešení je obdobný jako v předchozí variantě A. Varianta B prověřuje možnost umístění ložnice v pokoji u vstupu do bytu, větší zadní pokoj je určený pro dvě děti.

Na WC se vešlo malé umývátko, pračka je mimo koupelnu v prostoru předsíně. Obytný prostor odděluje od předsíně šikmá stěna s posuvnými dveřmi do stavebního pouzdra.

Jídelní stůl je u prostorové nábytkové sestavy s televizí. Byly zde vytvořeny nové balkonové dveře na lodžii.

Varianta B

Varianta C

Tato varianta navazuje na předchozí. Případným zrušením původních balkonových dveří na lodžii vznikne prostor pro požadovanou sedací soupravu ve tvaru U. Případně může stačit i kompromis, dveře na lodžii se prostě nebudou používat.

Varianta C

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm...

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...



Najdete na iDNES.cz