Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní vybaveností i blízkostí přírody. Pouze byt potřeboval kompletní rekonstrukci, byl totiž téměř v původním stavu.

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve skutečnosti je. | foto: Jaroslav Kvíz

V původní dispozici měl byt 3+1 dvě ložnice, obývací pokoj, malou kuchyň a samostatnou koupelnu a WC. K přednostem původního bytu patřila také malá komora vedle koupelny.

„Bytem prochází podél nosné zdi poměrně úzká chodba. Nějaké zásadnější úpravy tedy nejsou možné,“ vysvětluje autor řešení, Ing. arch. Radovan Demeter ze studia Kouba Interier, na kterého se mladí manželé obrátili o pomoc při řešení rekonstrukce. Majitelům vadilo oddělení kuchyně od obývacího pokoje, řešení koupelny i úzká tmavá chodba.

Nová dispozice

Na množství úložných prostor v kuchyni si majitelé nemohou stěžovat.

Na množství úložných prostor v kuchyni si majitelé nemohou stěžovat.

„Připravili jsme několik možných návrhů nové dispozice, které zohledňovaly požadavky majitelů. Jedno z řešení bylo hodně netradiční, a to koupelna s oknem. Vybraná varianta nakonec vyhovovala majitelům nejvíce,“ popisuje postup spolupráce architekt Radovan Demeter.

V novém řešení jsou v levé části bytu tři samostatné pokoje: ložnice, dětský pokoj a malá pracovna, z níž může vzniknout případně druhý dětský pokoj.

V pravé části bytu je obývací pokoj spojený s kuchyní. Tento prostor se zvětšil o bývalou komoru. Koupelna s WC zůstaly oddělené na původním místě.

„Do úzké chodby jsme začlenili dvě velké vestavěné skříně, které nezasahují do profilu chodby. První slouží na šaty a boty, druhá nahrazuje zrušenou komoru,“ doplňuje architekt Demeter.

Materiálové a barevné řešení

Fotogalerie

Majitelé si přáli byt zařídit v jednoduché kombinaci bílé barvy a dubu. Základ tedy tvoří vinylová podlaha v dekoru dubu, která prochází celým bytem včetně koupelny a WC. K dubové podlaze se dobře hodí neutrální bílé dveře, v tomto případě většinou prosklené, aby se dostatečně prosvětlila chodba.

„Bohužel nějaké zásadní prosvětlení denním světlem není s ohledem na dispozici bytu možné. Většinou ale v takovém případě stačí nová výmalba, dobře zvolené osvětlení, využití zrcadel a prosklení ve dveřích a z tmavé chodby se rázem stane důstojný vstup do bytu,“ popisuje (a vlastně i radí dalším) architekt Demeter.

V koupelně a na WC zvolil autor proměny jednoduchý velkoformátový bílý obklad, doplněný o výrazný dekor na vaně a za WC. Dostatek úložných a odkládacích prostor nabízí nika nad vanou, zapuštěná zrcadlová skříňka a velká skříňka se zapuštěným umyvadlem a vestavěnou pračkou.

Část hlavní obytné místnosti zabírá kuchyňská linka, která však díky volbě materiálů nepůsobí nijak dominantně. Převládá bílá barva na dvířkách kuchyně. Pracovní deska a spodní řada horních skříněk je v dekoru dubu, optický předěl tvoří dubová knihovnička.

„Nejčastěji vyrábíme kuchyně z vysokotlakých laminátů. Díky naši technologii, kdy lepíme masivní hranu desky pod svrchní laminát, je výsledek velmi odolný a zároveň estetický,“ popisuje realizaci Martin Kouba, který ve studiu vede truhlářskou výrobu.

Na podlaze je vinyl v dekoru dubu.

Na podlaze je vinyl v dekoru dubu.

V kuchyni vznikl dostatek úložných prostor s využitím moderních řešení, například rohových výsuvů, zásuvek se samodovíráním a výklopů.

Majitelé si přáli v bytě využít betonovou stěrku. Architekt společně s nimi vybral stěnu, která je pohledově dominantní a zároveň představuje součást betonové konstrukce domu. Jako další dekorační prvek slouží osvětlená nika za jídelním stolem.

Tmavou chodbu „prosvětlila“ bílá výmalba, zrcadla a prosklené dveře.

Tmavou chodbu „prosvětlila“ bílá výmalba, zrcadla a prosklené dveře.

„Při rekonstrukci představovala jediný větší zádrhel podlaha, která byla v opravdu zoufalém stavu, na panelech byl totiž pískový násyp a dřevotřískové desky. Celou skladbu jsme nahradili polystyrenem a litým anhydritem. Realizace jinak proběhla v pořádku a ke spokojenosti majitelů,“ shrnuje na závěr architekt Demeter, který kromě návrhu celou realizaci i vedl.

Byt si majitelé sami doplnili o sedací soupravu, židle, obrazy i dekorace podle vlastního výběru.

Autor projektu

Ing. arch. Radovan Demeter (*1988) absolvent oboru Architektura a urbanismus na TU Bratislava. Ve studiu Kouba Interier zpracovává návrhy dispozičních řešení, navrhuje a vede realizaci přestaveb bytů.
Věnuje se také rozsáhlejším přestavbám rodinných domů.

Studio Kouba Interier

Od roku 2006 nabízí komplexní služby od návrhů až po realizace interiérů na klíč. Provádí rekonstrukce bytů a domů, zajišťuje veškeré stavební práce a návazně truhlářské výrobky z vlastní dílny.

Autoři:



Nejčtenější

Vzhled bytu na Žižkově ho děsil. Díky šikovným nápadům má super bydlení

Původní dispozice 4+1 nahradila praktičtější 4+kk.

Žižkovský byt velký 152 metrů čtverečních bylo nutné očistit od předchozí rekonstrukce v koloniálním stylu, která...

Překvapil vás kruhový dům? Pak vás bude vnitřek šokovat

Dům vyrostl na zahradě staršího domku. Architekti se snažili nový objekt...

Běloskvoucí věžička s pěticí strmých schodišť je novostavbou bez zbytečných okázalostí. Netradiční dům, který stojí v...



Obří protiletecká věž pro 20 tisíc lidí se promění v park s 228 stromy

Z věže, ve které se při náletech skrývalo často i přes 20 tisíc lidí a ze které...

Jednou z nepřehlédnutelných dominant hamburské čtvrti Sankt Pauli je zhruba 40 metrů vysoká protiletecká věž z...

Pro svou rodinu vymyslel dům. Domov za Prahou má posuvné stropy

Pavel, původním povoláním strojní inženýr, si venkovský domov navrhl sám.

Dům za Prahou ve tvaru helvétského kříže je v mnohém originální. Nevychází ze žádné typové stavby, ale není ani dílem...

Zázrak v Rychlebských horách. Z ruiny na zboření je skvostná Tančírna

Tančírně hrozilo zřícení. Obec Bernartice ji vrátila zašlou krásu.

Secesní Tančírna v Račím údolí sloužila jako výletní restaurace a místo pro zábavu a tanec, pak pro dětské tábory a...

Další z rubriky

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují spíš intuitivně, jiní si vše spočítají na milimetry. K těm druhým patří i...

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

Najdete na iDNES.cz