Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Plán rekonstrukce bytu 3+1 jim zhatil statik, druhý to však posvětil

  1:00aktualizováno  1:00
Představy o rekonstrukci občas zhatí nedostatek financí, někdy ovšem také statik. Mladá rodina se tak dostala do prekérní situace: dva posudky, každý s jiným výsledkem. Riskovat? To si netroufají. Kompromis? Také ne. Obrátili se proto na naši poradnu architekta.

Dětský pokoj - stávající stav | foto: Archiv majitelů

TIP: Hledáte byt?

Vybírejte v jedné z největších databází bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Mladí manželé se čtyřletým potomkem si koupili byt 3+1 ve starší zástavbě. Měli jasnou představu o rekonstrukci. Na rozdíl od mnoha jiných (nezodpovědných) se obrátili nejdříve na statika, aby posvětil jejich řešení, byť neočekávali větší komplikace. Jenže první posudek s některými navrhovanými úpravami nesouhlasil. Proto oslovili dalšího odborníka, a ten souhlasil.

„Při koupi jsme měli určitou představu o rekonstrukci, ale ta vzala za své v momentě, kdy nám dva statici řekli rozdílné výsledky zkoumání, zda je, či není možné zasáhnout do nosné zdi. Nyní jsme poněkud bezradní, co dál. Do příliš provizorních, a tedy kompromisních řešení se nám nechce. Proto prosíme o pomoc,“ napsal do redakce Libor.

Stávající dispozice

Stávající dispozice

V bytě zatím naštěstí nemusí bydlet, ale situaci potřebují řešit. A to urychleně. Jejich představa? Docela jednoduchá: spojit kuchyň s obývacím pokojem, kde by byla i možnost pro příležitostné spaní, pracovní kout není podmínkou, ale je vítaný, WC si manželé přejí ponechat samostatné. Důležité jsou úložné prostory.

Ložnice - stávající stav

Ložnice - stávající stav

Stávající stav koupelny a WC

Stávající stav koupelny a WC

Komentář architekta

Návrh pro mladé manželé připravil Ing. arch. Hynek Maňák z brněnského studia Maniac interier.

Podle něj stávající byt trpí typickými nedostatky panelových bytů: vstupní dveře kolidují s dveřmi na toaletu a kuchyň je daleko od obývacího pokoje. V tomto konkrétním panelovém domě systému G57 je jako obytný prostor označen největší pokoj s výměrou 18,5 m2 s balkonem, zatímco nejmenší o výměře 13,8 m2 má vstupní dvoukřídlové dveře z chodbičky před kuchyní. Další pokoj má plochu 17,1 m2.

Návrh, jak si majitelé představují změny.

Návrh, jak si majitelé představují změny.

„Návrh dodaný uživatelem řeší propojení kuchyně s obytným prostorem situovaným do nejmenšího obytného pokoje vytvořením nových dveří v panelové zdi. Kuchyně je však přístupná pouze přes tento obytný pokoj. Umístění jídelního stolu bude problematické,“ vypočítává architekt Maňák.

Ušetřete až 30%

Plánujete rekonstrukci bytu či domu? Zadejte si poptávku zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ a vybírejte z došlých nabídek od firem a řemeslníků z celé ČR.

Navíc se plán nevypořádal s kolizí vstupních dveří a vstupu na WC. Koupelna i toaleta zůstaly ve stávajícím stavu (vana 150 cm + umyvadlo) a umístěním pračky v koupelně, která i hloubkou pouze 45 cm přesto téměř zasahuje do vstupu, je její prostor zcela vytížený. Ložnice i dětský pokoj jsou s ohledem na velikost kuchyně a obývacího pokoje zbytečně velké, myslí si Maňák. A vypracoval dvě varianty rekonstrukce.

Varianta 1

V prvním případě změna počítá s propojením kuchyně s obytným prostorem pomocí otvoru v panelové stěně, který je podobně velký jako navrhované dveře v původním návrhu. „Otvor nemusí být probourán až k podlaze, slouží pouze jako jako vnitřní otvor či okno mezi kuchyní a obytným prostorem pro větší optický kontakt rodiny,“ vysvětluje architekt Maňák.

Posunutím nenosné příčky se podařilo zvětšit obývací pokoj s jídelní zónou na 19,3 m2 místo původních 13,8 m2.

Varianta 1

Varianta 1

Bytové jádro by nahradila vyzděná a hlavně větší koupelna, kam se tak podařilo umístit vanu s délkou 150 cm (je otázkou, zda u takto malé vany by neměl dostat přednost velký sprchový kout), umyvadlo i pračku se standardní hloubkou 60 cm. Dveře se šířkou 70 cm umožňují pohodlný průchod a manipulaci s pračkou. Samostatné WC trpí i nadále případnou kolizí se vstupními dveřmi.

Nenosné stěny jsou vybourány a nově postaveny tak, aby poskytly dostatek prostoru pro umístění ložnice a dětského pokoje. Otvor po původních dveřích do pokoje s balkonem, který zůstane v novém obýváku, může být vyplněn prostorovým regálem, případně je možné jej zazdít. Dveře do pokoje s balkonem jsou otočeny tak, aby se otvíraly do místnosti.

Varianta 2

Druhá varianta počítá kromě nových nenosných příček s rozšířením stávajícího otvoru dvoukřídlých dveří z kuchyně do obývacího pokoje. Tato úprava musí být schválena statikem, který může navrhnout technické prostředky, jež umožní rozšíření otvoru v tomto rozsahu.

Široký propojovací otvor mezi kuchyní a obytným prostorem s jídelním stolem je možné v případě potřeby uzavírat posuvnými prosklenými dveřmi. Přístup na WC je přes posuvné dveře z koupelny. „Nevýhoda průchozí koupelny by mohla být pro tříčlennou rodinu akceptovatelná, je tak odstraněna kolize dveří u vstupu do bytu,“ zvažuje architekt Maňák.

Do prostoru se vešla vana 160 cm a pračka s hloubkou 60 cm. Do koupelny mohou být opět použity dveře se šířkou 70 cm.

Varianta 2 - počítá se zvětšením obývacího pokoje, s posuvnými dveřmi a úpravou...

Varianta 2 - počítá se zvětšením obývacího pokoje, s posuvnými dveřmi a úpravou koupelny.

Poradna pro čtenáře

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor:



Nejčtenější

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

Vesnici chytá amok. Od pohledu jiný dům postavila rodina za dva měsíce

Od prvního pohledu nezvyklá. Taková je nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde...

Nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde žije 150 starousedlíků, má výraznou pruhovanou fasádu, s kterou se vesnice jen...



Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Několik let opravovali dům z 15. století, dnes je v něm i galerie

Odpočinkový kout obývacího pokoje pod křížovou klenbou je zařízen dvěma...

Na pohled nenápadný rohový domek v samotném srdci Tábora překvapí, jak je uvnitř prostorný a jak neobyčejně příjemné a...



Další z rubriky

Dlouhá cesta do postele. Pětipodlažní mlýn z 19. století není pro lenochy

Mlýn postavený v roce 1847 v anglickém Louthu v hrabství Lincolnshire si vzal...

Mlýn postavený v roce 1847 v anglickém Louthu v hrabství Lincolnshire si vzal do parády šikovný majitel, který jej...

Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Manželé se dočkali zbrusu nového obýváku. Zaplatili za něj 140 tisíc

Eliška je s proměnou spokojená. Do obýváku se vejde celá široká rodina.

Eliška a Jaroslav Novákovi řeší problém, jak do nového obývacího pokoje vměstnat kromě sedačky a televize ještě spoustu...



Najdete na iDNES.cz