Byt 3+1 v pánském stylu: ladí s ním i betonová stěrka na stropě

  1:00aktualizováno  1:00
Panelákový byt 3+1 si dva mladí muži přáli upravit tak, aby splňoval jejich nároky na bydlení. Velmi špatný technický stav interiéru převážila poloha domu v zeleni a u metra, která majitelům zcela vyhovovala.

Betonová stěrka na stropě vypadá v kombinaci s modro-šedou kuchyní velmi dobře. Stůl a židle nesou značku TON. | foto: Jaroslav Kvíz

„Prvním úkolem byl návrh vyhovující dispozice. Mezi hlavní požadavky majitelů patřil obývací pokoj propojený s kuchyní, dostatek úložných prostor a pracovna pro Davida, který pracuje doma,“ vysvětluje Ing. Tomáš Zima ze studia Kouba interiér.

Všechny příčky v bytě jsou nenosné, propojení kuchyně s obývacím pokojem tedy nebyl problém. Kuchyňská linka je tvarově řešená do L a doplněna ostrůvkem s pracovní plochou. Pohodlný jídelní stůl pro čtyři osoby byl umístěný pod okno.

Protiváhu kuchyňské lince představuje velká knihovna. Čeká na naplnění knihami, které zatím většinou zůstaly ještě v krabicích. Bude zde i televizor a gramofon, protože majitelé bytu jsou milovníci vinylových desek. Sedací souprava se dokoupí časem.

Na policové stěně je vidět, že se majitelé teprve začínají zabydlovat.

Na policové stěně je vidět, že se majitelé teprve začínají zabydlovat.

Bytem krok po kroku

Prostor proti vstupním dveřím slouží jako komora, šatna i botník. Za posuvnými dveřmi jsou police na boty, po vstupu do komory je možné využít šatní tyč na jedné straně a police a zásuvky na straně druhé.

„Do tohoto prostoru jsme umístili i veškeré přístupy k instalacím. Vešly se sem oba vodoměry, elektrorozvaděč, datový rozvaděč i trafa ke všem LED páskům,“ doplňuje Ing. Alena Koubová ze společnosti Kouba interier.

Fotogalerie

Koupelna byla spojena s WC, je zde umyvadlo se skříňkou, klozetová mísa a prostorný sprchový kout.

Vedle koupelny se našlo místo pro komoru s pračkou a dalším úložným prostorem. Do ložnice vedou dveře posuvné do pouzdra, je zde dvojlůžko a velká vestavěná skříň.

Materiálové a barevné řešení

Byt prošel kompletní rekonstrukcí. Po bouracích pracích byla vyzděna nová dispozice, následoval rozvod elektroinstalace, vodoinstalace a odpadu.

Na stěnách se objevily nové štuky, vyrovnala se podlaha a v celém bytě se položil vinyl. Také vnitřní dveře jsou nové, radiátory se měnily za deskové a vybavení koupelny bylo pořízeno samozřejmě také nové.

Rohová skříňka je vybavena praktickým výsuvným systémem.

Rohová skříňka je vybavena praktickým výsuvným systémem.

Sklo jako obklad se výborně udržuje.

Sklo jako obklad se výborně udržuje.

„Pro byt jsme zvolili základní barvy tlumené, především šedou, modrošedou, a dále pak tmavou dýhu. Celý byt pak oživuje podlaha ve výrazném dekoru dřeva,“ vypočítává Alena Koubová.

Kuchyňská linka je z modrých a šedých laminátů, obklad tvoří lakované sklo. „Měli jsme obavy, zda se nám podaří dostat celou tabuli skla do bytu, v domě jsou úzké chodby. Nakonec zkouška s maketou ukázala, že to možné je, obklad je proto beze spár,“ popisuje jeden ze stavebních problémů Ing. Martin Kouba.

Horní skříňky kuchyňské linky jsou na jedné straně až do stropu, na druhé zase „rozházené“, aby celý celek působil uvolněným dojmem. Jídelní stůl i židle barevně ladí k tmavému dřevu.

Horní skříňky kuchyňské linky jsou na jedné straně až do stropu, na druhé zase...

Horní skříňky kuchyňské linky jsou na jedné straně až do stropu, na druhé zase „rozházené“, aby výsledný celek působil uvolněným dojmem.

Betonová stěrka

V obývacím pokoji zaujme řešení stropu. Je zde ostrůvek a olemování na stropě ze sádrokartonu, obojí na betonovém podkladu a nasvícené LED pásky. „Původně jsme chtěli zachovat syrový vzhled panelového stropu, ten se však ukázal natolik neestetický, že jsme přistoupili k betonové stěrce,“ říká Alena Koubová. „Nepřímé osvětlení pomocí LED pásků je stmívatelné a lze je dobře uzpůsobit momentálním potřebám majitelů.

Knihovna je dýhovaná, mořená tmavým mořidlem a lakovaná. V systému polic jsou osazeny dva bloky: jeden představuje osvětlený bar, druhý prostor pro gramofon. Majitelé plánují obývák doplnit o tmavě modrou sedací soupravu. Tmavá dýha s matným sklem je k vidění i na dveřích z dílny firmy Kouba interier.

Původně měl být zachován syrový vzhled panelového stropu, nakonec dostala...

Původně měl být zachován syrový vzhled panelového stropu, nakonec dostala přednost betonová stěrka.

Koupelna je celá v šedé, velkoformátový šedý obklad doplňuje šedo-černo-bílá mozaika. „V koupelně je několik detailů, které rádi používáme: první představují kamenické rohy. Přesné řezání obkladů vodním paprskem je pro nás už téměř samozřejmostí. Nika na kosmetiku ve sprchovém koutu je praktičtější i estetičtější než klasický drátěný program,“ popisuje Alena Koubová.

Galerku skryli autoři rekonstrukce za zrcadlo: mělká skříňka je zapuštěna do přizdívky. „Vše se do ní pohodlně vejde, ona sama pak nijak neruší prostor nad umyvadlem,“ vysvětluje Tomáš Zima. Červená skříňka pod umyvadlo je z IKEA a spolu s doplňky v červené barvě oživuje koupelnu výrazným barevným akcentem.

Střídmě zařízené ložnici v pánských barvách dominuje hnědá luxusní tapeta. Vestavěná skříň je v tmavém laminu s prosklenými posuvnými dveřmi.

Mělká skříňka nad umyvadlem je zapuštěna do přizdívky.

Mělká skříňka nad umyvadlem je zapuštěna do přizdívky.

Spolupráce s Davidem a Milošem byla perfektní, oba měli jasnou představu o tom, co se jim líbí, zároveň si však v některých bodech nechali poradit a na výsledném řešení se s realizační firmou v pohodě shodli. Realizace tak proběhla bez větších problémů.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Sigmund Freud je s námi. Město Příbor vrátilo rodný dům do 19. století

Rekonstrukce trvala pět měsíců.

Město Příbor v Moravskoslezském kraji si dobře uvědomuje význam svého rodáka Sigmunda Freuda. Proto podpořilo záměr...

Nejkrásnější mlýny. Majitelé roky dřeli, aby jim opět vrátili život

Nadšení milovníci romantiky a historie často stojí za záchranou vodních a...

Nadšení milovníci romantiky a historie často stojí za záchranou vodních a větrných mlýnů v Česku i v zahraničí. Opravy...

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...



Najdete na iDNES.cz