V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

  1:00aktualizováno  1:00
Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o kus dál s matkou a nyní v panelovém domě, v němž žije i jeho bratr. Drží s rodinou a přál si zůstat v důvěrně známém prostředí. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus nábytku Jakub zachoval z původního vybavení bytu. | foto: Lukáš Hausenblas

S jasnou vizí koupil byt 3+1 s lodžií v revitalizovaném desetipodlažním panelovém domě, který zásluhou architektů Davida Neuhäusla a Matěje Hunala proměnil spolu se svojí partnerkou Nicolou v atraktivní bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

„Přál jsem si jednoduchý a účelný interiér s dostatkem úložných prostorů, kde všechno bude mít svůj řád a zůstanou zde i oddělené pokoje. Líbil se mi beton a bílé zdi. Přes společného kamaráda jsem se dostal k autorům tohoto bytu, kteří mou vizi skvěle rozvinuli,“ uvádí Jakub.

Nedokonale řešený prostor bylo třeba od základu předělat, zbavit se všeho kromě nosných konstrukcí. Jakub zřetelně formuloval požadavky a stanovil rozpočtový rámec, ale záměrně neomezoval koncept ani detaily jeho řešení. Naopak, živě se o vývoj zajímal, nápady architektů i své konzultoval a podporoval celistvý výsledek projektu.

„Líbilo se nám, když Jakub sám přišel s nápadem přisvětlení koupelny pomocí luxferů, je to náš oblíbený materiál,“ vzpomíná architekt Neuhäusl.

Konceptuální minimalismus

„Zásadní pro nás byla funkčnost, maximální využití a velkorysost skromného prostoru, uplatnění principiálních slabin jako příležitostí a kontrast přirozených materiálů. Základní vizuální prvek tvoří přiznané betonové panely, není potřeba popírat bytostnou identitu bytu,“ vysvětluje architekt Neuhäusl.

Fotogalerie

„Stavěli jsme na pravdivosti bytu. Beton jsme jen očistili a ošetřili penetračním nátěrem kvůli prašnosti, rozvody jsou vedeny přímo po jeho povrchu. Nejde ale o žádnou manýru, vše má svůj logický důvod,“ doplňuje architekt Hunal.

Neutrální pozadí tvoří šedá podlaha z vinylových dílců a bíle omítnuté příčky vyzděné z pórobetonových tvárnic. Střídmý keramický obklad pokrývá podlahy i stěny koupelny a toalety. Nově se vše odvíjelo od jasné koncepce půdorysu. Zmizely všechny růžky, kouty, chodbičky. Výsledkem je jednoduchý, racionální půdorys bez zbytkových ploch, který umožňuje mnohem lepší prostupnost a orientaci.

Na přání Jakuba zůstalo zachované klasické rozdělení na samostatný obytný prostor, ložnici a pracovnu. Obývací pokoj a kuchyň jsou propojeny do vzdušného celku. Koncentrace úložných prostorů v hale umožnila omezení obou zbývajících místností na jejich základní funkce, spánek a práci.

Atraktivní kontrasty

Nábytkové skříňky jsou zhotoveny z odolného černého lamina.

Nábytkové skříňky jsou zhotoveny z odolného černého lamina.

Součástí konceptu je nábytek navržený na míru, který řeší nedostatek úložných prostorů. „Omezená plocha si vyžádala systém důsledně využívající místo pod stropem: stěny jsou tak upotřebeny po celé své výšce, pokud jejich část není smysluplně uvolněna kvůli průchodu, umístění televize či postele. Relativně nenákladné regály kryté závěsem jsou z hlediska kapacity velmi efektivní,“ míní architekt Neuhäusl.

„Tvoří hlavní úložný prostor v ložnici a hale, kde dřívější ukončení šatní tyče vytváří místo pro obutí,“ dodává architekt Hunal. 

Kuchyňská linka i protilehlé skříňky jsou založeny na principu jednotné geometrie, kdy na sebe dokonale navazují. Jsou ve stejné úrovni seříznuty směrem k oknům kvůli prosvětlení, uvolnění prostoru a otevření skrytých polic z boku, které tak nenarušují jednotný charakter uzavřeného černého nábytku.

Jakub s Nicolou si přáli vybavit kuchyňskou linku výhradně vestavnými spotřebiči a zapomenout se nesmělo ani na dělený koš pro třídění odpadu.  Materiálově zde vyniká surový povrch opovrhovaných panelů, který doplňuje matná čerň kompaktního nábytku a kontrastní bílá látka závěsů, která zjemňuje brutalitu betonu a celkový výraz interiéru.

Jakub se zcela instinktivně vyhýbá nápadné barevnosti, znepokojeně vzpomíná na meruňkově vymalovaný dětský pokoj, který kdysi s bratrem obývali. Ovšem pohovkou, kterou sem umístili, všem vyrazili dech. Původně zamýšlenou koženou pohovku minimalistického vzhledu jim prodali a nebylo možné ji už objednat. Nakonec si pořídili sto let starou atraktivní repliku sofa z 18. století, kterou interiér rozzářili. „Nechtěli jsme válecí gauč,“ tvrdí svorně partneři.

Relativně nepříliš nákladné regály kryté závěsem jsou z hlediska kapacity velmi...

Relativně nepříliš nákladné regály kryté závěsem jsou z hlediska kapacity velmi efektivní. Tvoří hlavní úložný prostor haly i ložnice. Osobitý věšák vytvořila sama Nicola z betonové základny a roxorů.

Propracované osvětlení

Systém přisazených stropních svítidel prochází celým bytem až na lodžii. Linky přiznaných rozvodů tvoří na stropě nepravidelnou síť kulatých svítidel v obytných místnostech, zatímco v hygienických prostorách jsou rozvody ortogonální a svítidla čtvercová, aby korespondovala s rastrem dlažby.

Spuštěné žárovky vymezují místo jídelního stolu. Koupelnu přisvětluje přirozeným světlem pruh luxfer pod stropem. Halu vymezuje ústřední kříž z LED trubic. Při pouhém průchodu se zde automaticky spíná nepřímé osvětlení reagující na pohyb.

Do ložnice se vešlo jen lůžko a minimální úložné prostory. Po obou stranách ho...

Do ložnice se vešlo jen lůžko a minimální úložné prostory. Po obou stranách ho stylově doplňují noční stolky z betonových tvárnic, které sem spontánně instalovala Nicola.

„Osvětlení pracovní desky, které nevyčnívá, je zapuštěné v horních skříňkách, stačí se jen zlehka dotknout a svítí,“ dodává nadšeně Nicola, „skvěle vyřešené je i osvětlení ložnice, má zabudovaný stmívač a reaguje na dálkový ovladač.“

Společně s Jakubem se už rok těší ze svého nového bytu a nejvíc oceňují jeho funkčnost. Nic jim tu nechybí, ale stále se ještě neshodli na vhodném obrazu na stěnu obývacího pokoje.

Neuhäusl Hunal

Ing. arch. David Neuhäusl a Ing. arch. Matěj Hunal se ve svém architektonickém studiu zabývají veškerými typy zadání, ovšem vždy s důrazem na promyšlený koncept a dotažený detail. V ideálním případě navrhují novostavby, interiéry či rekonstrukce od konzultace záměru až po dokončení stavby. Celková smysluplnost projektu je zásadní.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Z nepraktického panelákového bytu 2+kk vzniklo skvělé bydlení pro dva

Navzdory tomu, že je kuchyň relativně daleko od okna, působí prosvětleně a...

Názory o tom, že nelze v panelovém domě pěkně bydlet, nejsou namístě. Někdy stačí si pozvat šikovného architekta či...

Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav...

Panelová sídliště mají své plusy. Patří dle expertů do dějin architektury

Na rozdíl od mnoha jiných sídlišť vzniklých taktéž na zelené louce se...

Svébytnou kapitolou dějin moderní architektury jsou podle odborníků panelové domy a sídliště, mnohými opovrhovaný...



Najdete na iDNES.cz