Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Měli sen o bytě v bílé a šedé. Architekti jim jejich přání splnili

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 2+kk v panelovém domě měl klasickou dispozici. Ke kompletní rekonstrukci přivedl nové majitele především špatný technický stav a „morální“ zastaralost stavebních prvků i materiálů.

Klasický panelákový kuchyňský kout nabízí velkou pracovní plochu i dostatek úložného prostoru. | foto: Jaroslav Kvíz

Manželé měli o nové podobě bytu jasnou představu, což je pro architekta vždy dobrý začátek pro spolupráci. Dispozici moc měnit nechtěli, přáli si použití svých oblíbených barev, a to bílé, šedé a černé.

Čelní plochy vestavné skříně jsou zrcadlové, opticky zvětšují prostor předsíně.

Čelní plochy vestavné skříně jsou zrcadlové, opticky zvětšují prostor předsíně.

„Takříkajíc notoricky známou dispozici jsme v novém stavu řešili konzervativně. Spojili jsme malou koupelnu s WC a více otevřeli prostor kuchyně. Zbytek bytu zůstal ve stejném rozvržení. Jinak má tento byt potenciál na radikálnější řešení, návrh však musí vždy vycházet z potřeb a přání konkrétního zákazníka. To se týká i barevného řešení,“ zdůrazňuje architekt Radovan Demeter ze studia Kouba interier, který připravil celý projekt rekonstrukce. Barvy vnesou do interiéru květiny, obrazy i bytový textil (fotografie vznikly těsně po dokončení rekonstrukce).

I byty stárnou

Důvodem pro rekonstrukci byl pro majitele zejména špatný technický stav bytu i jeho „designová zastaralost“. Byt byl sice pečlivě udržovaný, nicméně umakartové jádro a elektroinstalace se už ocitly na hranici své životnosti.

Dokonce i plastová okna, která se zde instalovala už před více než dvaceti lety, bylo nutné vyměnit, tehdejší firma nedodala příliš kvalitní výrobek a hlavně si moc nelámala hlavu s kvalitou osazení oken.

Fotogalerie

V bytě se kromě vyzdění nové dispozice vyměnily veškeré instalace, podlahy i štuky. Přibyly sádrokartonové podhledy a nové dveře včetně bezpečnostních.

„Dispozičně jsme zachovali 2+kk, koupelnu jsme spojili s WC, což u velikosti tohoto bytu stavební zákon dovoluje. Místo vany je nově vyzděný sprchový kout. Příčka částečně oddělující kuchyň od pokoje v nové dispozici není, snažili jsme se do kuchyně dostat denní světlo,“ popisuje architekt Demeter.

Může se hodit

La Corte

La Corte

La Corte - jedinečné bydlení v historickém centru Prahy.

Více na Reality.iDNES.cz

Do koupelny nechali architekti osadit dveře posuvné do pouzdra, to v malých bytech výrazně šetří místo. Pračka má nově místo v kuchyni, je vestavěná do spodních skříněk.

Barvy a materiály

Majitelé mají rádi bílou a šedou barvu, takže směr, kterým se architekti vydali, byl jasně daný. V celém bytě se jako základ použila praktická vinylová podlaha v dekoru šedého dřeva.

„Velkoformátový obklad je šedý a černý, imitace kamene. V koupelně tyto dva odstíny kombinujeme, v kuchyni je ten tmavší. Nakonec jsme obložili celou zadní stěnu kuchyně, vypadá to mnohem lépe, než kdyby byl obklad ukončen někde v úrovni spodních skříněk. Navíc je to praktické,“ popisuje architekt.

V koupelně je použita zapuštěná galerka, která nabízí další úložný prostor.

V koupelně je použita zapuštěná galerka, která nabízí další úložný prostor.

Studio Kouba interier

Studio založil v roce 2006 Ing. Martin Kouba, od roku 2007 do něj vstoupila i Ing. Alena Koubová.

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Autoři:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Jak cvičit v bytě na hudební nástroj a nepřivolat hromobití sousedů

Mít v panelovém domě za souseda nadšeného bubeníka může skončit minimálně...

Hluk v domě je vždy zdrojem problémů se sousedy. Jednoduchými úpravami lze zvukovou kulisu výrazně omezit, aby tolik...

Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm...

Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají...

Najdete na iDNES.cz