Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí, které může na proměnu věnovat. Majitelku netěší ani umakartové jádro koupelny.

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem. | foto: Archiv majitelky

„Potřebovala bych pomoci s rekonstrukcí bytového jádra, kuchyně a přepažením pokoje na dětský a ložnici. Musím také řešit nové koupelnové jádro z důvodu špatného rozvodu elektriky. Nemám ale moc finančních prostředků, které na rekonstrukci mohu dát,“ vysvětluje čtenářka Jana, která se obrátila na naši poradnu architekta.

V dříve průchozí koupelně, kam se z předsíně vstupuje přes WC, byla použita...

V dříve průchozí koupelně, kam se z předsíně vstupuje přes WC, byla použita pračka s hloubkou pouze 40 cm, to kvůli úspoře místa.

Bydlí s jedenáctiletou dcerou ve starším domě v bytě 2+1 s balkonem s plochou 63 m2 a původním umakartovým jádrem.

Dispozice s průchozí toaletou a koupelnou, do níž lze umístit pračku pouze v případě, že se zruší průchod do kuchyně, připravuje současným uživatelům nejednu horkou chvilku. Nešťastní bývají i architekti, kteří se snaží o nápravu tohoto řešení a navržení smysluplné dispozice. Práci svých předchůdců opravdu nechválí. 

Tři varianty řešení pro majitelku bytu připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier.

„Čtenářka by přivítala ekonomicky nenáročné řešení. Jenže rekonstrukce bytového jádra představuje sama o sobě finanční investici blížící se 100 tisícům korun. Provizorní řešení vhodné není, zvuková izolace by byla mizivá. Otázkou tedy je, zda by bylo možné nalézt výhodnější řešení koupelny a WC oproti dispozičnímu řešení stávajícího bytového jádra,“ konstatuje architekt Maňák.

Stávající stav panelového bytu

Fotogalerie

V současném stavu je kuchyňka v průchozí chodbičce. Na fotografii je vidět použití takzvané protilinky, která poskytuje cenné úložné prostory a plochy.

Rohová jídelní lavice částečně zasahuje do dveří propojující kuchyň a obývací pokoj. Vzhledem k omezenému prostoru stojí v kuchyni chladnička v nice před dveřmi do koupelny. Před těmito dveřmi, které umožňovaly průchod z kuchyně do koupelny a dál na WC, je tak ze strany koupelny umístěna pračka s hloubkou 40 cm.

Půdorys - stávající stav

Varianta A

Dispoziční řešení počítá s posunutím WC za instalační šachtu, případně je v něm možné umístit i miniaturní umývátko. V malé koupelně je vedle umyvadla vana 160×75 cm a koupelnový radiátor. Pračka 60×60 je umístěna do niky přístupné z chodbičky propojující chodbu a kuchyni. Případná sušička může být postavena na tuto pračku.

Vybouráním potravinové spíže s příčkou vznikl kout pro umístění rohové kuchyňské linky s troubou ve zvýšené poloze, myčkou se šířkou 45 cm a dřezem, na kterou navazuje snídaňový pult ve výšce pracovní desky s barovými stoličkami.

Jídelní stůl byl přemístěný do obývacího pokoje, kde je dále vedle TV stěny, pohovka a postel 140x200 cm. Lůžko může být odstíněno závěsem, ale není to nutné, záleží spíš na tom, zda by majitelka ponechávala lůžkoviny na posteli, nebo je ukládala do zásuvky pod ním.

Varianta A

Dětský pokoj vznikl zmenšením pokoje s balkonem o šatnu vytvořenou z nábytku, přesto má pokoj dostatečnou plochu 10,5 m2. Lze v něm umístit lůžko, noční stolek, pracovní stolek i nízké skříňky.

Varianta B

Rekonstrukce bytového jádra je provedena obdobným způsobem, v koupelně je úsporná vana 157×70 cm, tím se poněkud zvětšuje půdorysná plocha koupelny.

V rohové kuchyňské sestavě byla použita varná deska s troubou pod ní, dřez a myčka se šířkou 45 cm. Chladnička je umístěna v pozici původní potravinové skříně. Na linku opět navazuje snídaňový pult ve výšce pracovní desky.

Varianta B

„V obývacím pokoji jsem použil lůžko 160×200 cm a v dětském 140×200, pokud mamince či dceři přijde návštěva, která bude chtít v bytě i přespat,“ vysvětluje architekt Maňák.

Varianta C

I ve třetí variantě použit architekt stejný princip rekonstrukce bytového jádra. V koupelně je umístěna walk-in sprcha 120×80 cm, umyvadlo a otopný žebřík. Jídelní stůl zůstal v kuchyni, v obývacím pokoji tak zůstalo více prostoru pro sedací soupravu a křeslo. V dětském pokoji je zakreslena šatní skříň.

Varianta C

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Za dispozici bytu s průchozí koupelnou by se měli architekti stydět

Kuchyň je umístěná vlastně v krátké chodbě a spojená s jídelním koutem.

Byt 2+1 mamince s jedenáctiletou dcerou svou dispozicí nevyhovuje, rekonstrukci výrazně komplikuje i objem financí,...

Jde vám zápach od sousedů přes ventilaci? Pozor na nové digestoře

Při výměně digestoře si majitelé bytu často ani neuvědomí, jak mohou ovlivnit...

Obyvatelé panelových domů si často stěžují, že doma cítí pachy z ostatních domácností. Je to dané tím, že družstvo nebo...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...



Najdete na iDNES.cz