Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z vily se přestěhovala do paneláku. Po rekonstrukci je z bytu nadšená

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce části panelákového bytu v pražské Hostivaři zajistila mnohem víc než jenom moderní komfort. Majitelka se po letech dočkala v interiéru oblíbené barvy, příjemné atmosféry i stylu, jež jí vyhovuje.

Interiér je materiálově a barevně sjednocený, prostor opticky zvětšuje bílá výmalba a světlá podlahová krytina. | foto: Tomáš Dittrich

 Ivana vyrůstala a trávila větší část života v činžovní vile se zahradou a bazénem v jedné z nejhezčích pražských vilových čtvrtí na Ořechovce. Původní vlastníci domu jej ovšem získali v restituci zpět a nájemníci se museli s malým odstupným odstěhovat.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Ivana proto rychle hledala náhradní bydlení pro sebe a svou tehdy už starší maminku. Od známých dostala tip na byt 3 + kk ve starším panelovém domě na opačné straně Prahy.

Na přání majitelky není diskuse.

Na první úchvatný pohled

"Zprvu to byl šok, ale pohled ze čtvrtého patra na rozsáhlý lesopark a přehradu mě na druhou stranu nadchnul," vzpomíná Ivana na první dojem. "Nejdřív jsem si říkala, že to bude provizorium tak na tři roky. Dnes tu bydlíme víc než třináct let a nejenom kvůli postupné rekonstrukci bych neměnila," dodává majitelka.

Matka s dcerou se tehdy stěhovaly ze stodvacetimetrového bytu do menšího s plochou 62 m2 a takřka veškeré vybavení rozdaly. Akce nebyla jednoduchá, věci byly uskladněné u přátel a postupné zařizování trvalo skoro rok.

Nový byt byl v celkem dobré stavu, ale musely proběhnout nezbytné úpravy, například lakování dveří či výměna oken. Předešlý majitel vyboural jádro, ovšem majitelce nejvíce vadila neprakticky řešená a zbytečně velká předsíň, a naopak malá koupelna.

Spojením dvou pokojů vznikl multifunkční obytný prostor. Architekti použili pro

Spojením dvou pokojů vznikl multifunkční obytný prostor. Architekti použili pro vymezení jednotlivých zón a členění místnosti sádrokarton, který umožnil nové umístění světel.

Prvním zásahem, k němuž se po pár letech odhodlala, bylo odstranění příčky v obývacím pokoji. Tím se bytu sice změnila dispozice na 2 + kk, ale místnost získala na vzdušnosti a otevřel se panoramatický výhled na okolní zeleň.

Pomalu k pohodlí

Dalším krokem k částečnému vylepšení standardu byla náhrada podlahy z PVC za laminátovou. S koupelnou si Ivana nevěděla rady. "Roky jsem odebírala časopisy o bydlení a hledala inspiraci. V jednom z nich jsem nedávno objevila zajímavou realizaci. Na doporučení jsem tedy oslovila mladou architektku Kamilu Douděrovou. Byl to vlastně do budoucna nejdůležitější krok," tvrdí Ivana.

Fotogalerie

Díky přestavbě koupelny se povedlo zároveň upravit i dispozici předsíně. Architektka spojila prostor WC a koupelny a dvoje dveře s otvíravými křídly nahradila jedněmi posuvnými, čímž ušetřila místo.

Koupelna je nadčasová a také dostatečně bezbariérová. Kvalitní obklady imitují pískovec, ve sprše je navíc pohodlné sedátko, u klozetu bidetová sprška.

Multifunkční a moderní

Úspěšná spolupráce s Kamilou Douděrovou pokračovala dál. V rámci pořadu Jak se staví sen proběhla rychlá, ale zásadní proměna obývacího pokoje, na níž se podílel také architekt Martin Čeněk.

Může se hodit

Musíte se stěhovat? Hledáte nové bydlení? Na Reality.iDNES.cz si vyberete z široké nabídky bytů i domů po celé ČR.

Potřebujete zrekonstruovat byt či dům? Poptejte zdarma ověřené firmy a živnostníky z celé ČR na AAAPOPTAVKA.CZ a ušetřete až 30%.  

"Do prostoru, který vznikl spojením dvou menších místností, jsme museli dostat tři funkce, jídelní, obytnou a spací, aniž bychom si pomáhali klasickými principy optického dělení, kupříkladu polopříčkami či japonskými stěnami.

To by ve výsledku porušilo otevřenost a jednotnost prostoru," vysvětluje architektka. Podařilo se originálně oddělit spací a obývací část. Stačilo k sobě obrátit zády dvě pohovky a mezi ně postavit na míru vyrobenou skříňku na peřiny. Jídelní kout vymezují odstíny podlahy a výmalby.

Na podlahu v kuchyni a jídelního koutu použila architektka kvalitní marmoleum,

Na podlahu v kuchyni a jídelního koutu použila architektka kvalitní marmoleum, posuvné dveře oživila tapetou se vzorem.

Kuchyňský kout v případě potřeby zakrývají posuvné panely s tapetou. Nová podlaha z antialergického marmolea má oproti předešlé z laminátu řadu výhod: měkčí nekluzký povrch beze spár a lepší zvukovou izolaci.

Bydlet s uměním je umění

Systém výklenků a podhledů ze sádrokartonu zvýrazněných barvou je ukázkou, jak lze v paneláku pracovat s prostorem. "Barvy jsem nechala na architektech, přála jsem si, aby to bylo radostné. Oranžovou mám ráda, stejný odstín jsem měla i v předchozím bytě," říká Ivana.

Obklad z grafoskla s motivem rozkvetlé magnolie (J. A. P.) je praktický a

Obklad z grafoskla s motivem rozkvetlé magnolie (J. A. P.) je praktický a vytváří výrazný estetický prvek.

K teplému energickému tónu architekti zvolili bílou, jež podtrhla moderní funkční styl. V malém bytě se povedlo uložit knihy mimo jiné i do prostoru pod okenní parapety.

Vše je na dosah, lampičky jsou komfortně ovládané na dálku. V předělaném interiéru funguje výborně kontrast nového se starším, například s desítky let starým křišťálovým lustrem i s kvalitními uměleckými předměty, které Ivana sbírá celý život.

Vaření s vůní magnolií

Poslední na řadu přišla kuchyň. Skříňky byly dříve rozmístěny po obou stranách a majitelka si tu připadala trochu jako v tunelu. Architektka ubrala jejich počet a přeskládala rozmístění.

Autoři návrhu

Ing. arch. Kamila Douděrová, spolupráce Ing. arch. Martin Čeněk

Nábytek v jednoduchém designu je vyrobený na zakázku, bílou plochu zjemňuje mírně perleťový povrch. Do malého prostoru se vešly díky nápaditému řešení pračka, sušička i myčka.

Vzhled malé kuchyně oživil celoskleněný obklad stěn nad pracovní deskou. Unikátní grafosklo s digitálně tištěným motivem je atraktivní, navíc se výborně udržuje. Ivana si vybrala květy magnolií, které jí připomínají oblíbenou čtvrť, v níž léta bydlela. Nyní se zdá, že je spokojená i tady.

V původní koupelně byla malá vana a umyvadlo, do nové majitelka zvolila

V původní koupelně byla malá vana a umyvadlo, do nové majitelka zvolila neutrální odstín obkladu. Velký sprchový kout má skleněné dveře Ronal.

"Úkolem bylo vytvořit z daného prostředí jasný jednoduchý prostor, v němž funkce a zařízení budou v harmonii. Interiér jsme materiálově a barevně sjednotili a pokusili se o jeho elegantní, útulný, ne příliš přeplněný vzhled. Další podmínkou zadání bylo bezbariérové řešení s minimem překážek a možností snadného pohybu okolo nábytku a dosažitelnost předmětů denní potřeby," dodává Kamila Douděrová.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

 

Autor:




Nejčtenější

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Další z rubriky

Obývací pokoj teprve čeká na nový nábytek, nejdříve si na něj musí mladý pár...
Rekonstrukce 3+1 si vyžádala čtyři měsíce dřiny, zato jen 180 tisíc

Po koupi bytu na hypotéku majitelům už na jeho rekonstrukci peněz zpravidla moc nezbývá. Ti šikovní, co mají navíc zdatné rodiče a dobré kamarády, jdou tak do...  celý článek

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.
Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají současným standardům. To je i případ bytu,...  celý článek

Při rekonstrukci se část předsíně „proměnila“ na obývací pokoj spojený s...
Když si žena umane předělat byt, nepřestane, dokud se jí to nepodaří

Jsou lidé, kteří k rekonstrukci přistupují spíš intuitivně, jiní si vše spočítají na milimetry. K těm druhým patří i čtenářka Eva, která svůj byt po proměně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.