Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce panelákového 2 + kk za 600 tisíc dopadla na výbornou

  1:00aktualizováno  1:00
Vstupní dveře nově zrekonstruovaného bytu v panelovém domě oddělují dva světy. Před nimi zůstávají osmdesátá léta minulého století v podobě neutěšené chodby, za nimi je již jednadvacáté století s odlišnými nároky na bydlení.

Posuvné dveře do pouzdra dovolují obě místnosti skoro spojit. | foto: Jaroslav Hejzlar

Rekonstrukcí prochází celý dům na pražském sídlišti Stodůlky, které patří k těm šťastnějším, poměrně dobře založeným. Dobře navazuje na starou zástavbu, centrální park je spojuje až s Prokopským údolím. Dostatečné odstupy převážně méně podlažních domů a vzrostlá zeleň z něj dělají příjemné místo pro život.

Mohlo se tedy stát milým útočištěm i pro mladého architekta Jana Hořejšího, který si zde zakoupil byt 2 + kk v nejvyšším patře šestipodlažního domu postaveného v roce 1983.

Původní stav: 1 – předsíň, 2 – WC, 3 – koupelna, 4 – ložnice, 5 – obývací, pokoj, 6 – kuchyň

Původní stav: 1 – předsíň, 2 – WC, 3 – koupelna, 4 – ložnice, 5 – obývací, pokoj, 6 – kuchyň

Současný stav: 1 – předsíň, 2 – WC, 3 – obývací pokoj, 4 – kuchyň, 5 – ložnice, 6 – šatna s pračkou, 7 – koupelna

Současný stav: 1 – předsíň, 2 – WC, 3 – obývací pokoj, 4 – kuchyň, 5 – ložnice, 6 – šatna s pračkou, 7 – koupelna

Jasně vymezit funkce

Hlavním požadavkem na rekonstrukci bytu bylo přizpůsobit jej současnému standardu bydlení, tedy jasně rozdělit na společenskou a intimní část. Původní dispozice nevhodně směšovala denní a noční provoz v bytě. Ložnice byla situována přímo proti vstupním dveřím, zatímco obývací pokoj zůstal od vstupního prostoru oddělený.

Centrum bytu vlastně tvořila malá předsíň, do níž ústily i hygienické místnosti. Kuchyň se přitom krčila v nejzazším koutě bytu. Nové řešení vyžadovalo odstranění umakartového jádra i všech siporexových příček. De facto zůstaly jen obvodové stěny a vybavení jádra.

Světelná rampa nad kuchyňskou linkou je vytvořena jednoduše položením obyčejných zářivkových svítidel do sádrokartonové rampy nad horní skříňky.

Přestože je byt členěn na jednotlivé partie a místnosti, působí dojmem jednoho prostoru.

Koupelna si prohodila místo s kuchyní

Při zběžném pohledu na půdorysy původního a současného stavu jako by se příliš nezměnilo. Byt zůstává stále dvoupokojákem s kuchyňským koutem. Přesto je tu zásadní rozdíl, a to v přímé návaznosti společenské části na vstupní prostor.

Ložnice a koupelna jsou ve vzdálenější části bytu, propojené šatnou, v níž se našlo i místo pro pračku. Koupelna se nastěhovala na místo kuchyně, ta se přesunula do centra bytu. Důležité je, že koupelna i kuchyň stále navazují na bytové jádro. Bylo tak poměrně snadné připojit vanu, umyvadlo i dřez k odpadu ve stoupačce a nově vyřešit rozvody vody.

Může se hodit

Chcete si koupit menší byt? Z nabídky na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete.

Nová dispozice umožňuje i na tak malém prostoru zcela oddělit společenskou část od soukromé, a třeba se ani nepotkat s návštěvou druhého z partnerů.
Nový prostor je tvarován pomocí sádrokartonových příček, kterými je vedena elektroinstalace.

Stěny mezi prostorami bytu a jádrem, které nesou kuchyňské skříňky a umyvadlo, jsou vyzděné. Mezi koupelnou a společnou chodbou zlepšuje akustické a tepelně izolační vlastnosti sádrokartonová předstěna.

Plochu bytu opticky zvětšuje jednotný typ podlahové krytiny.

Posuvné dveře do pouzdra dovolují obě místnosti skoro spojit.

Jak přidat prostor a světlo

Přestože v nové dispozici jsou dva pokoje více méně v původních velikostech, působí byt po rekonstrukci mnohem prostorněji a světleji. Podíl na tom mají dveře s matovaným sklem, vesměs posuvné, a jednotná podlaha z marmolea v celém bytě.

Ač je byt malý, je poměrně hluboký, proto volil architekt a majitel v jedné osobě bílou výmalbu a světlé zařizovací předměty: smetanové skříně a kuchyňské skříňky, světlé dřevo, ratan... O umělé osvětlení se starají nástěnná svítidla, aby nemusela být vedena elektroinstalace do stropů. V koupelně pomáhají bodová svítidla v sádrokartonovém podhledu, v kuchyni je instalována světelná rampa z trubicových zářivek.

Byt si majitel zařídil velmi jednoduše a nikterak nákladně, jako by zařízení pouze nenásilně doplňovalo základní prostor a podtrhovalo jeho charakter.

V bytě bylo použito minimum nábytku.

V bytě bylo použito minimum nábytku.

Rekonstrukce domu nenadchne

Vizitka bytu

Dispozice: 2 + kk
Obytná plocha:  42 m2
Autor projektu rekonstrukce: Ing. arch. Jan Hořejší, Architektonický atelier 2H s.r.o.
Cena rekonstrukce včetně zařízení: 600 000 Kč

Architekt Jan Hořejší kupoval byt v době, kdy již byla nahrazena původní okna plastovými, bez současného zateplení fasády. "Je to obvyklý postup, který však přináší následné problémy se změnou fyzikálního chování domu," říká architekt.

"Nová okna s kvalitními tepelně technickými vlastnostmi zásadně ovlivňují větrání a vlhkost interiéru. Může potom docházet ke srážení nadměrné vlhkosti na stěnách a vzniku plísní. Za to není odpovědné pouze kvalitnější a utěsněné okno, ale také špatné vlastnosti obvodové stěny. Zateplením se vyrovnají tepelné parametry stěn i okna, a problém je vyřešen. Výměna oken by proto měla probíhat pokud možno současně se zateplením, případně těsně před zateplováním," vysvětluje Jan Hořejší.

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 4/2011.

 

Autor:



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před...

Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy...

Další z rubriky

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

V pražské činžovní vile vznikl byt jako z francouzského časopisu

Stoluje se v obývacím pokoji. Deska stolu je složena ze starých trámů, židle...

Jako z francouzského magazínu vypadá zrekonstruovaný byt ve starší činžovní vile. Má poklidnou náladu prosluněného...



Najdete na iDNES.cz