Z nepraktického panelákového bytu 2+kk vzniklo skvělé bydlení pro dva

  1:00aktualizováno  1:00
Názory o tom, že nelze v panelovém domě pěkně bydlet, nejsou namístě. Někdy stačí si pozvat šikovného architekta či designéra, který dokáže panelový byt proměnit k nepoznání.

Navzdory tomu, že je kuchyň relativně daleko od okna, působí prosvětleně a příjemně. | foto: Archiv studia MK arch

Původně majitelka ve svém bytu 2+kk o výměře asi 43 m2 bydlela, pak jej pronajímala a posléze se rozhodla, že se sem znovu vrátí. Ale moc se jí nechtělo vzhledem ke stavu, v němž byl. Proto se rozhodla pro kompletní rekonstrukci s pomocí odborníků, aby se tu cítila i s partnerem dobře.

Tady máte klíče

Původní kuchyňský kout

Původní kuchyňský kout

Důvěra mezi majitelem bytu a těmi, kteří jej proměňují, musí být vždy. Ovšem v tomto případě byla neskutečná.

„S majitelkou jsem se sešla vícekrát, ale jen jedna schůzka se odehrála v jejím bytě, při zaměřování. Pak mi dala jediné klíče, které existovaly, a vrátila se až v momentě předání. Prostě nám věřila, že to dobře dopadne,“ říká architektka Miroslava Karasová z architektonického studia MK arch, která rekonstrukci a nové vybavení domácnosti společně se svým týmem odborníků zajišťovala.

V malém panelákovém bytě zůstala původní jen okna, jinak se měnilo vše. Včetně elektroinstalace, rozvodů vody a odpadu, upravovaly se příčky, budovala kuchyň a koupelna, dávaly se nové podlahy a dveře. „Odpíchli jsme se právě od podlahy obytných místností, která je z dubu, a k ní jsme vybírali ostatní materiály. Také dekor nábytku a dveří odpovídá imitaci této dřeviny,“ vysvětluje Miroslava Karasová.

Z tmavého světlý

Fotogalerie

Z několika návrhů zvítězila varianta, kdy se zvětšuje koupelna a ložnice a mění dispozice obývacího pokoje a kuchyně. Původně byla kuchyň situována za obývákem, navíc oddělená polopříčkou, neboli nepříjemně tmavá.

„I z tohoto důvodu jsme zvolili u obou dveří do pokojů (kuchyň s obývacím pokojem a ložnice) částečnou výplň z mléčného skla, které propustí světlo a zachová soukromí,“ uvádí architektka.

Optickému oddělení kuchyně od zbytku prostoru napomáhá snížený podhled ze sádrokartonu, v němž jsou zabudována bodová svítidla, a současně se zde skryl odtah z digestoře vedený do šachty.

U kuchyňské linky zaujme netradiční použití tří výklopů u horních skříněk nad sebou nebo vychytávka v podobě rohové skříňky. Ta se otevírá pod navazujícím jídelním stolem a představuje prima schovávačku. Protože je kuchyň poměrně daleko od okna, na nábytek se použilo bílé lesklé lamino a v kontrastu k němu tmavší pracovní deska z laminátu.

Geniálně jednoduché

Obývací část je řešená střídmě, avšak účelně. Dominuje jí betonový nádech stěrky, která se na rozdíl od tapet obejde bez pohledově rušivých spojů a působí i jako kontrastní prvek k dřevěné podlaze.

Postel je stejně jako další nábytek vyrobená na míru truhlářem Zdeňkem Pekařem....

Postel je stejně jako další nábytek vyrobená na míru truhlářem Zdeňkem Pekařem. Zhotovil také interiérové dveře.

Ložnice se oproti minulosti zvětšila asi o 2,5 m2 a architektka jí dopřála jeden velký luxus, volný prostor. Tomu nahrává „levitující“ postel, umístěná na podstavci u jedné delší stěny, díky tomu je volný průchod k oknu.

Protilehlou stěnu opět dekoruje stěrka ve stejném odstínu jako v chodbě či zmíněném obývacím pokoji. Skříňky nad postelí se otevírají na dotyk, z estetických i praktických důvodů zůstala jedna police na knihy otevřená.

Samostatnou šatnu nahrazuje prostorná, dva metry dlouhá skříň. Prostor ještě zvětšuje protilehlé velkoformátové zrcadlo a osvětlení. V každé místnosti je centrální svítidlo na stropě doplněné dalšími, v ložnici jde o lampičky u postele, osvětlení nad zrcadlem, LED pásek zafrézovaný do dna horních skříněk či další, který upozorňuje na dekorační stěrku. Každé světlo má svůj vypínač, takže si lze různě nastavovat světelnou atmosféru, což platí i pro chodbu a koupelnu.

„Trable“ s koupelnou

Do koupelny o výměře 4 m2 se vešlo vše, včetně sprchového koutu 120×90 cm s...

Do koupelny o výměře 4 m2 se vešlo vše, včetně sprchového koutu 120×90 cm s posuvnými dveřmi..

Zatímco při konzultacích nad návrhy nového bydlení problém nevznikl, při realizaci v koupelně se objevil.

 „Jako téměř u každé rekonstrukce bytu jsme řešili odpad ve sprchovém koutě. Aby dobře vyšel spád, museli jsme podlahu zvednout o stupínek ve výšce přibližně 12 centimetrů. Sprchový kout je bezvaničkový, takže působí kompaktním dojmem.

Největší problém však byl s obkládáním. Použili jsme docela velký formát obkladů 50×110 cm, navíc ve 3D provedení, který se nedal upravit na klasické řezačce. Obklady jsme vozili na řezání vodním paprskem, tím se celá realizace bytu protáhla, ale výsledek stál za to,“ upozorňuje Miroslava Karasová.

Autorka návrhu

Studio MK arch založila architektka Miroslava Karasová před pěti lety a aktuálně jej tvoří pětičlenný tým, působící po celé ČR. Navrhuje a zajišťuje realizace zejména interiérů, soukromých i komerčních, v případě přání klienta do posledního detailu.

Autoři:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Další z rubriky

Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm...

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají...



Najdete na iDNES.cz