Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

  1:00aktualizováno  1:00
Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu. Prostor v současné době využívá rodina jako sklad, tomu odpovídá i jeho stav.

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad. | foto: Archiv majitelky

„Je to atypický prostor s jednou stěnou do oblouku, proto bych ráda požádala o odbornou radu. V bytě budu bydlet sama, možná v budoucnu s partnerem. Vzhledem k umístění oken a obloukové stěně asi nepřipadá v úvahu jiné řešení než jedna obytná místnost s kuchyní a koupelna,“ napsala čtenářka Katka do naší poradny architekta.

Přiznává, že s využitím kuchyně až tak moc nepočítá, takže nemusí být nijak veliká. „Protože někdy pracuji z domu, hodil by se mi pracovní koutek. Stačí menší pracovní stolek, většinou pracuji na notebooku. Ráda čtu, proto bych uvítala prostor na čtení s lampou a menší knihovnou,“ doplňuje své požadavky.

Fotogalerie

Uvažovala i nad patrem na spaní (výška stropu je 3 m), počítá s koupelnou společnou s WC, kam by si přála umístit i pračku.

„Zvažovala jsem vytápění podlahovým topením, aby radiátory nezabíraly místo na stěnách. Jako doplňkové vytápění by se mi líbila krbová kamna. Vstupní dveře se otevírají dovnitř, v budoucnu předpokládám otevírání ven, směrem do nevytápěné chodby, která slouží i pro průchod do dvora. Menší okno vede do uzavřeného dvora, tři větší okna do ulice,“ zakončuje výčet informací mladá žena.

„Nakonec jsme do žádné z variant nezahrnuli patro na spaní, ač o něm majitelka uvažovala. Ukázalo se, že zase tak malý prostor bytu není a spací patro považuji za nouzové řešení, zejména pokud jde o spaní dospělých,“ říká na úvod Ing. Tomáš Zima z Atelieru Dispozic, který se zaměřuje na řešení soukromých i veřejných interiérů.

Varianta 1

Tato varianta vychází ze stávajícího umístění vstupních dveří, kterými se trochu netradičně vstupuje z chodby přímo do obytného prostoru, což bývá ale v řadě zemí běžné.

Varianta 1

Varianta 1

Vlevo od vstupu je kuchyň s jídelním koutem s lavicemi, které velmi efektivně využívají tento přirozeně osvětlený prostor a umožňují usazení více lidí. Kuchyňská linka počítá s menší podstavnou chladničkou, celkově je řešena skromněji.

„Je na zvážení klientky, zda do linky umístí raději troubu nebo myčku, aby zůstala možnost úložných prostor i ve spodních skříňkách,“ upozorňuje.

Prostor vstupu vymezuje zprava šatní skříň, která současně vytváří klidný obývací kout, ale také použitá dlažba. „Jádro“ bytu pak výhodně člení koupelna, kde byla na přání klientky umístěna vana i pračka.

Na koupelnu navazuje pracovní kout využívající každý centimetr minimalistického řešení koupelny. Je tak vložen do vzniklé niky, která současně s knihovnou vymezuje nejklidnější část bytu určenou na spaní.

„Výhodou této varianty je ponechání velkého volného prostoru v hlavní části místnosti, díky tomu bude tento prostor působit vzdušněji, a umístění kuchyně mimo hlavní část bytu. Nevýhodou pak může být právě přímý vstup, zejména pokud by nebylo možné využít v chodbě nějakou čistící zónu. Zcela ideální také není přímý vstup z obývací části do koupelny s toaletou,“ doplňuje Ing. Tomáš Zima.

Varianta 2

Oproti předchozí variantě je zde vytvořeno zádveří, ze kterého je možné vstoupit buď přes příjemně osvětlenou pracovnu do koupelny se sprchovým koutem, nebo do obývací části.

Varianta 2

Varianta 2

Dominantu obývací části tvoří pohovka, která by měla být zvolena skromnější, pokud jde o velikost, určitě by se ale vyplatilo zaměřit se na zajímavý vzhled, už s ohledem na věk majitelky.

Nábytková stěna s knihovnou, kterou se do obývací částí vstupuje, pak opticky odděluje prostor ke spaní a odpočinku. V nejzadnější části bytu je nyní umístěna už o něco prostornější kuchyň, kde je navíc i větší pravděpodobnost blízkosti rozvodů vody a odpadu, je zde také lepší možnost odtahu par z digestoře. Prostor mezi obývací částí a kuchyní vymezuje kulatý jídelní stůl, který se k oblé stěně hodí.

Výhodou této varianty je klidná pracovna a jasné dělení prostor, oddělení toalety od obytné části a plnohodnotné zádveří. Nevýhodou je pak trochu menší obytná část a nároky na výběr vhodného nábytku.

Varianta 3

„Dispozičně asi nejčistší varianta, která ovšem předpokládá možnost změny umístění vstupních dveří,“ popisuje poslední řešení Tomáš Zima. Díky této změně vzniklo přirozené zádveří s řadou úložných prostor a pračkou, která i zde splňuje podmínku, že majitelku neruší.

Varianta 3

Varianta 3

Ze zádveří je možnost vstoupit do koupelny, kde zůstal dostatek prostoru pro vanu. Toaleta je takto oddělena od obytné části dvěma dveřmi, což je ideální. Obytný prostor zůstal velmi volný, prostor pro spaní či čtení je opět v nejklidnější části místnosti, navíc bez přímé pohledové návaznosti.

Nevýhodou této varianty může být umístění prostorné kuchyně, která by mohla být zdrojem nežádoucích pachů a nečistot v přímé návaznosti na obytnou část.

Výhoda? Ideální řešení zádveří a vstupu do koupelny a maximálně volný prostor v obytné části, které opět dominuje kulatý jídelní stůl.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. Tomáš Zima

*1982

Absolvent Stavební fakulty ČVUT, pracoval v architektonickém atelieru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Své zkušenosti nyní zúročuje při vedení stavebních zakázek a v Ateliéru Dispozic.

Autor:



Nejčtenější

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

Vesnici chytá amok. Od pohledu jiný dům postavila rodina za dva měsíce

Od prvního pohledu nezvyklá. Taková je nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde...

Nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde žije 150 starousedlíků, má výraznou pruhovanou fasádu, s kterou se vesnice jen...



Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Několik let opravovali dům z 15. století, dnes je v něm i galerie

Odpočinkový kout obývacího pokoje pod křížovou klenbou je zařízen dvěma...

Na pohled nenápadný rohový domek v samotném srdci Tábora překvapí, jak je uvnitř prostorný a jak neobyčejně příjemné a...



Další z rubriky

Velká přání se s velkým nábytkem špatně plní. Proměna starého domu

U domku ze třicátých let minulého století bylo nutné zachovat čelní část do...

Rekonstrukce domu z 30. let minulého století je hodně náročná. Zdaleka nejde jen o použité materiály, současnému...

Chtěli byt pronajímat, ale po opravách v něm raději budou bydlet sami

Velká pozornost byla věnována osvětlení, kdy se krásná secesní stropní svítidla...

Byt v dezolátním stavu ve starém činžovním domě byl po rekonstrukci určen pouze k pronájmu, měla to být dobrá...

Zdařilá rekonstrukce bytu, kde se toaleta i kotel skrývají ve skříni

Levitující postel v ložnici je ukázkou kvalitního řemesla, nejlepším důkazem...

U bytu 2+1 v samotném centru Brna si zaslouží obdiv jak majitel, tak designéři ze studia Le Bon. Investor za to, že i...



Najdete na iDNES.cz