Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mezonet po rekonstrukci dostal snovou terasu i vanu pro relaxaci

  1:00aktualizováno  1:00
Terasa, společný obývací pokoj s kuchyní a velkorysá koupelna, to byly tři hlavní důvody, proč se majitelé mezonetového bytu v Praze 5 rozhodli k jeho rekonstrukci. Trvala rok a jejím výsledkem je moderní, pohodlný byt 5+kk s výhledem na střechy smíchovských domů a blízký park.

Velikost kuchyně určily prostorové možnosti. Pracovní plocha a místo pro ukládání jsou tak rozšířené o kuchyňský ostrůvek . | foto: Jiří Ernest

Původní byt bez terasy v rohovém domě z 30. let minulého století čtyřčlenné rodině se dvěma dětmi nevyhovoval. Chyběl jim společný otevřený centrální prostor, nevyhovující bylo schodiště vedoucí do patra. Plochá střecha nároží domu se navíc nabízela jako ideální místo pro vybudování terasy.

Pohodlí a prostor

Byt ve své nové podobě nabízí dostatek místa a pohodlí pro rodinu se dvěma dětmi, docílit toho ale nebylo podle architekta právě jednoduché. Vzhledem ke spojování prostorů a umístění nástavby se musel vyřezat stávající krov a nahradit jej ocelovými rámy. Značný problém představovaly také střešní šikminy.

Původní starožitné židle dostaly nové čalounění.

Původní starožitné židle dostaly nové čalounění.

"Šikmé plochy ovlivnily polohu schodiště i nástavby a také využitelnost pokojů při nárůstu tloušťky pláště s novou skladbou. Plochy podlahy v místech s nízkou pochozí výškou jsou využity jako úložné prostory. Pokud jde o nástavbu domu, je celá ze dřeva, s přiznanou konstrukcí mezi okny vyztuženou ocelovými táhly. Vyřešit se musela nová skladba střechy, kotvení zábradlí, dřevěný rošt a podobně," vysvětluje architekt Martin Polách ze studia MAP architekti.

Kuchyně na míru

Dispozičně byt nabízí pět obytných místností a kuchyňský kout. Ve vstupním podlaží jsou umístěny hala, schodiště, šatna, WC, hlavní koupelna, obytná místnost s kuchyní, ložnice a dětský pokoj, ve druhém nástavba, pracovna a terasa.

Fotogalerie

Hlavní společenská místnost je výsledkem snahy vybudovat co možná největší prostor při všech existujících omezeních. Kvůli nim se do bytu vešla spíše menší kuchyně, ta však potřebám rodiny dostatečně vyhovuje.

"Šikmé střechy omezily využitelný prostor obytné místnosti, která vznikla spojením dvou původních pokojů, takže se nedostávalo místa pro celou kuchyni a jídelní stůl. Na druhé straně byla v původní dispozici neadekvátně velká hala," vysvětluje architekt.

Do haly je dnes umístěno nové schodiště a část právě kuchyně přístupná přes původní prostupy v nosné stěně. Tímto trikem se zvětšila plocha obytné místnosti a současně kuchyně zůstala její součástí.

Nicméně i přes maximální snahu byl prostor pro ni omezený, i proto vznikl kuchyňský ostrůvek, který plní funkci hlavní pracovní plochy a zároveň představuje cenné úložné prostory.

Podsvícení kuchyňského ostrůvku vytváří zajímavou atmosféru. Nad kuchyňskou

Podsvícení kuchyňského ostrůvku vytváří zajímavou atmosféru. Nad kuchyňskou linkou je světlovod, kterým se přivádí denní světlo.

Decentní barevnost

Kuchyňský nábytek vyráběl na míru truhlář, stejně jako všechny dveře, sokly podlah, police a vestavěné skříně. Dvířka kuchyně mají povrch z masivní dubové dýhy, lakované bílým lakem, přičemž struktura dřeva zůstala patrná.

Může se hodit

Uvažujete o pořízení vlastního bydlení? Využijte výhod mezonetového bytu. Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Na pracovní desku bylo zvoleno masivní dubové dřevo, na obklad ostrůvku a plochy za linkou vybrali investoři bílé keramické pásky. Místnost s kuchyní představuje barevně příjemně decentní pokoj, kde vládnou světlé pastely.

"Představu o barevném provedení měli majitelé sami. Bylo také zčásti dáno požadavkem na využití starožitného nábytku, který je rodinným majetkem. Pastelové odstíny jsme doplnili dubovou podlahou s šedým voskem a bílým nábytkem. Jídelní stůl Cava od českého výrobce Jitona svým vzhledem krásně zapadal do naší koncepce. Pohovka pochází z IKEA. Starožitné židle a chaise longue jsou původní, pouze získaly nové čalounění," říká Martin Polách.

Bílá a pastelové odstíny barev určují atmosféru hlavního  obývacího prostoru.

Bílá a pastelové odstíny barev určují atmosféru hlavního obývacího prostoru.

V obytných místnostech je dřevěná podlaha z masivních dubových prken, ošetřená šedým voskem. Za pozornost stojí řešení úložných prostor: vestavěné skříně umístil architekt do nik ve stěnách a pod schody, přičemž o jejich existenci svědčí pouze úchytky a spáry.

Království odpočinku

Také požadavek na moderní a prostornou koupelnu se podařilo splnit. Místnost upoutá velkorysou lichoběžníkovou vanou Riho Doppio umístěnou v pódiu, k níž vedou samostatné stupně.

"Prostor koupelny toto komfortní řešení umožňoval a pódium navazuje na výklenky ve stěnách, takže zpřehledňuje dispozici místnosti. Vzniká tak samostatný prostor v části koupelny vyhrazený pouze relaxaci," doplňuje autor projektu.

Na luxusním vzhledu koupelny se podílí také velkoformátový šedý obklad (výrobce Cercom Ceramiche, série Kaki Graffiato) a shodná dlažba, zajímavý rozměr jí dodává strop: přiznané trámy původní železobetonové konstrukce.

Původní koupelna

Původní koupelna

Vana umístěná na pódiu představuje samostatný prostor vyhrazený pouze relaxaci.

Vana umístěná na pódiu představuje samostatný prostor vyhrazený pouze relaxaci.

Prakticky bylo využito koupelnové okno vedoucí do světlíku. Je vybavené LED pásky: do prostoru vnášejí světlo a zároveň plní estetickou funkci. Prostor kolem vany zútulňuje rákos pořízený v hobby marketu.

O patro výš

Do patra bytu vede křivočaré schodiště. "Železobetonová konstrukce se štukovou omítkou je doplněná o nášlapné vrstvy stupňů z masivního dubu," popisuje Martin Polách.

Nástavba, která vznikla kvůli výstupu na terasu, plní funkci relaxačního prostoru, dětské herny a představuje zázemí pro terasu. Zajímavým prvkem je zde centrální komínová stěna, respektive její obklad, štípaný pískovec.

"Jde o nosnou komínovou stěnu, která stojí ve středu nástavby. Chtěli jsme ji odlišit a zvýraznit, což splnil kamenný obklad kladený na suchou spáru," komentuje řešení architekt.

Na podlahu střešní terasy bylo zvoleno tropické dřevo. Venkovní žaluzie v

Na podlahu střešní terasy bylo zvoleno tropické dřevo. Venkovní žaluzie v nástavbě jsou ovládané motorem.

Podlaha střešní terasy je z tropického dřeva. Zábradlí představuje atypický výrobek podle návrhu architekta, spojující čistou zámečničinu se dřevem. Výplň tvoří tahokov (kovová mřížovina).

"Hlavním určujícím prvkem byl výstup na terasu a schodiště do patra mezonetu, protože stávající schody byly umístěny nevhodně. To prakticky určilo novou dispozici bytu. Tvar rohové nástavby kopíruje původní římsu nároží, takže nástavba domu ‚sluší‘ – tento prvek se přímo nabízel a památkáři jej uvítali."

Pokud jde o vytápění, v bytě zůstalo zachováno centrální topení s plynovým kondenzačním kotlem a radiátory. Všechny termostatické hlavice jsou centrálně a bezdrátově ovládány z jednoho místa inteligentní regulací od firmy Siemens.

Celkový vzhled bytu je podle Martina Polácha společným dílem jeho a investorů. "Zatímco dispoziční změny a nástavba jsou výsledkem návrhu, investor měl jasnou představu o barevnosti a některých materiálech, takže šlo spíše o spolupráci a sladění názorů," uzavírá.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Nové typy podlahových krytin se snadněji pokládají i udržují

Podlahy 1Floor Forte výrazně odolné vůči vlhkosti díky voskovému oleji,...

Prázdniny představují ideální dobu pro dovolenou, ale také pro rekonstrukce interiérů. Sousedů bývá minimum, protože...

Všechno prodali, obětovali víkendy a teď mají bydlení za 895 tisíc korun

Softwarový inženýr Nicholas Underwood z americké Atlanty a jeho přítelkyně,...

Softwarový inženýr Nicholas Underwood z americké Atlanty a jeho přítelkyně, lékařka Heather Yandziaková, skončili s...

Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla...

Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly...



Najdete na iDNES.cz