Malý domek zvětšili při rekonstrukci na pětinásobek. Kvůli třem synům

  1:00aktualizováno  1:00
Chtěli dětem dopřát prostor. Z paneláku se proto přestěhovali do staršího domku s nádherným výhledem. Stavba ve svahu se však neobešla bez zásadní rekonstrukce. Ta zvětšila dům téměř pětinásobně!

Přístavba a rekonstrukce vytvořila z malého domku třípodlažní stavbu. | foto: Vavřinec Menšl

Rodinný dům ve staré zástavbě s pěknou zahradou a výhledem na celé město splňoval téměř vše. Tedy kromě obytné plochy. Dospělý syn a dva výrazně mladší sourozenci (dnes osm a šest let) v potřebovali prostor. Díky pomoci architekta si dnes rodina užívá 300 metrů čtverečných obytné plochy.

"Celý život jsem strávil v paneláku, proto jsem si řekl, že si do svých čtyřiceti let pořídím vlastní rodinný dům. Když se nám pak navíc narodily další dvě děti, nebylo nad čím přemýšlet," říká majitel.

Na periferii bydlet nechtěli, proto od začátku hledali v původní zástavbě v širším centru města. Do oka jim padl rodinný dům ze 60. let, který stál na sedmisetmetrovém pozemku na kopci, s krásným výhledem a dobrou dostupností do centra. Dům samotný měl však užitnou plochu pouhých 64 m2, ale protože jinak splňoval všechna ostatní přání rodiny, s koupí neváhali.

Původní dům se skrývá za dřevěnou odvětrávanou fasádou.

Původní dům se skrývá za dřevěnou odvětrávanou fasádou.

Z malého domku k luxusním rozměrům

Dům je součástí "domořadí" stejných objektů, takřka identické domky propůjčuje ulici své osobité kouzlo. Projekt rodina svěřila do rukou místního architekta Petra Osičky, který navrhl poměrně nestandardní řešení.

"Mohli jsme stávající dům zbourat a postavit místo něj nový, tím by se ale tohle kouzlo porušilo," říká architekt. Po dohodě s investorem zvolili variantu část staré stavby ponechat a "naroubovat" na ni novou, otevřenou.

"Tak, aby původní část ještě pořád ´rozmlouvala´ s ulicí a nová, dispozičně i prostorově co nejvíc uvolněná, skýtala možnost soudobého bydlení s co nejbližším kontaktem se zahradou. A abychom dům ještě víc ´roztančili´, tak jsme tyto dvě části vzájemně pootočili. Vznikly tím zajímavé prostory a souvislosti," doplňuje architekt.

Hlavní obytný prostor je situován v přístavbě, kde vznikl dostatečný prostor

Hlavní obytný prostor je situován v přístavbě, kde vznikl dostatečný prostor pro kuchyň, jídelnu i odpočivnou obývací část. Z oken je úchvatný výhled do okolí.

První patro a přízemí domu z uliční strany jsou tedy ponechány v původním tvaru i půdorysu. Směrem do zahrady, která se svažuje, je přízemí obestavěno a pootočeno a současně pod ním přistavěno ještě jedno podlaží.

Rekonstrukce trvala rok a půl a jejím výsledkem je třípodlažní dům, který rodině poskytuje dostatek prostoru k bydlení, a hlavně dětem k dovádění.

Velkorysý prostor zařízený v duchu minimalismu

Fotogalerie

Stísněný pocit z panelákové předsíně si majitel vykompenzoval prostornou halou s podlahovým vytápěním. Do malé pracovny se vchází z hlavního obytného prostoru.

Pracovna slouží zároveň jako "karanténa". Pokud z rodiny někdo onemocní, uchýlí se totiž právě sem, aby se mohl v klidu a v soukromí z nemoci vyležet.

Z haly je vstup do garsonky nejstaršího syna, který při práci pokračuje ve studiu na vysoké škole.

Hlavní obytný prostor je situován v přístavbě, kde vznikl dostatečný prostor pro kuchyňský kout, jídelní stůl a obývací část se sedací soupravou a televizorem. Celá čelní stěna s orientací na jihozápad je prosklená s výstupem na terasu a výhledem do zahrady.

Velké prosklené plochy si vyžádaly důsledné zastínění.

Velké prosklené plochy si vyžádaly důsledné zastínění.

V interiéru nenajdete přemíru nábytku ani dekorací, pouze účelný minimalismus a přírodní materiály. "Nechtěli jsme prostor zaplnit zbytečnostmi. Cokoli se v domácnosti nakupí, uklidíme do vestavné stěny, za kterou se skrývá opravdu velký úložný prostor," popisuje majitel.

Vestavnou skříň si stejně jako ostatní nábytek včetně kuchyňské linky nechali majitelé vyrobit od truhláře na míru. Volba materiálu padla na dubový masiv, který najdeme i na podlaze.

Kam po schodech

Do prvního patra a do přízemí vede otevřené schodiště, které celý prostor ještě více odlehčuje. Na radu známého upustil majitel od záměru celodřevěné konstrukce a zvolil železobetonovou s dřevěnými nášlapy a skleněným zábradlím.

Malá pracovna slouží i jako

Malá pracovna slouží i jako "karanténa".

Schodiště má železobetonovou konstrukci s dřevěnými nášlapy a skleněným

Schodiště má železobetonovou konstrukci s dřevěnými nášlapy a skleněným zábradlím.

"Na údržbu je sklo sice náročnější, ale subtilní vzhled se nám líbí a maximálně nám vyhovuje," konstatuje spokojeně majitel. V prvním patře, které se rozkládá na původním půdorysu 8 × 8 metrů, jsou pouze ložnice rodičů a dětí a společná koupelna.

Nově vybudované přízemí slouží nejen jako technické zázemí, ale především jako relaxační a herní zóna. Děti tu mohou řádit ve velké herně s hračkami a žíněnkami, tatínek zde má pro svou zábavu kulečníkový stůl.

Ve vedlejší místnosti se našel prostor pro saunu se sprchovým koutem. "Manželce sauna nedělá dobře, ale my s klukama si ji užíváme pravidelně. Je to kombinace horkovzdušné a parní sauny," upřesňuje majitel. Herna i sauna mají vlastní přímý vstup velkými prosklenými dveřmi na terasu a současně do zahrady.

Ani v koupelně nechybějí velké prosklené plochy a přímý výstup na terasu.

Ani v koupelně nechybějí velké prosklené plochy a přímý výstup na terasu.

Energeticky úsporná rekonstrukce

Při rekonstrukci byly použity tepelně izolační cihly Porotherm, proto fasáda nevyžadovala další dodatečné zateplení. Jelikož je dům opravdu veliký, se spoustou velkoformátových oken, jimiž i přes trojité zasklení k určitým tepelným ztrátám dochází, rozhodl se majitel investovat do tepelného čerpadla a záložního elektrokotle. Toto řešení zvolil i z ekonomických důvodů do budoucna, aby si v důchodu provoz tak velkého domu mohli se ženou finančně vůbec dovolit.

"Za poslední tři topné sezony byl elektrokotel v provozu pouhá dvě procenta z celkového času. Jinak veškeré vytápění zvládlo čerpadlo," pochvaluje si majitel.

Dům je vytápěný částečně radiátory a částečně podlahovými konvektory. "Mrzí mě, že jsem se nechal odradit a podlahové vytápění nechal dát pouze pod dlažbu ve vstupní hale. Dnes vím, že je možné jej instalovat i pod dřevěnou podlahu. Teplo v podlaze je totiž velice příjemné."

Zastínění terasy zajišťuje kazetová markýza vybavená větrným čidlem.

Zastínění terasy zajišťuje kazetová markýza vybavená větrným čidlem.

Kvalitní stínění nahrazuje klimatizaci

Dům je díky velkému množství oken velice světlý a vzdušný. Majitelé vsadili na dřevěná okna s trojitým zasklením, která jsou zvenčí i zevnitř opatřena bezpečnostní fólií. Okna jsou proto velmi těžká a jejich instalace si vyžádala nejprve usazení samotných rámů, teprve poté mohla být vsazena trojskla.

Přestože je v domě rozvedena příprava na klimatizaci, majitelé nejsou jejími příliš velkými příznivci, a tak vsadili na zastínění. S tímto řešením jsou zatím zcela spokojeni.

"Při takovém množství oken je kvalitní zastínění nezbytné. S jeho pomocí doma udržíte optimální teplotu a vytvoříte příjemné vnitřní klima," říká David Žabčík ze společnosti Climax. Majitelé se rozhodli právě pro produkty tohoto největšího tuzemského výrobce stínící techniky u nás.

Zastínění terasy zajišťuje kazetová markýza vybavená větrným čidlem.

Zastínění terasy zajišťuje kazetová markýza vybavená větrným čidlem.

Na oknech jsou instalovány venkovní markýzy na dálkové ovládání, zastínění terasy zase zajišťuje kazetová markýza vybavená větrným čidlem. Pokud přijde náhlá změna počasí, čidlo markýzu automaticky zatáhne, a tím ji chrání proti poškození. Z vnitřní strany jsou na oknech látkové rolety, ložnici rodičů podle potřeby zatemňuje nebo zastiňuje dvojité plisé v modrožlutém provedení.

Chlapci mají ve své ložnici na oknech zatemňující látkové rolety Orion s motivem noční oblohy. Protože se v domě hodně a často větrá, jsou na všech francouzských dveřích instalovány praktické sítě proti hmyzu.

Zastínění ladí s barvou koberce.

Zastínění ladí s barvou koberce.

Rodina je v novém domě nadmíru spokojená. Majitelé si nejvíce užívají okamžiky, kdy se dům zaplní přáteli a jejich dětmi. Rekonstrukce rodinného domu podle návrhu architekta Osičky získala čestné uznání v soutěži Stavba roku Zlínského kraje.

Autor

Ing. arch. Petr Osička
Pochází ze Vsetína, kde pracuje. Absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. Od roku 1986 se věnuje povolání architekta, a to projektování staveb bytových, občanských a průmyslových, v poslední době především staveb sloužících pro zdravotnictví.

Ocenění: Čestné uznání Grand Prix Obce architektů, je autorem Stavby roku Zlínského i Olomoucké kraje.

Autoři:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

V Bubenči je klid a vše blízko. Pro rodinu ideální, říká Kryštof Michal

V okruhu 150 metrů máme všechno, co potřebujeme, říká Kryštof Michal.

Zpěvák a zakladatel skupiny Portless a dříve Support Lesbiens Kryštof Michal vyrostl na Janáčkově nábřeží a do Bubenče...

Najdete na iDNES.cz