Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

  1:00aktualizováno  1:00
Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly po rekonstrukci majitelům pohodlné bydlení plné světla. Proměnil se i vnější vzhled domu.

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla a umožňuje přímý vstup do láskyplně navržené zahrady. | foto: David Morris, Di Mainstone

Využití prostoru v domě z osmdesátých let v módní londýnské čtvrti Shoreditch, který obývají dva muži, je takřka zázračné: rozsáhlé změny přinesly tomuto dvoupatrovému domku s obytnou plochou 77 m2 velký a otevřený obývací a jídelní prostor, dvě ložnice a dvě koupelny.

Vstup do domu oživuje nově zeleň.

Vstup do domu oživuje nově zeleň.

Dům stojí nedaleko historických míst Spittalfields, Brick Lane a Bethnal Green, na parcele o rozměrech 7,5 m na délku a 3,5 m na šířku. Má typickou cihlovou fasádu a miniaturní zahradu za domem. Před rekonstrukcí působil dům stísněně a tmavě, po ní se podařilo ideálně využít každý metr prostoru.

Po renovaci je v domě dostatek světla, což výrazně zvýšilo uživatelský komfort. Koncept interiéru formuje starožitný a designový nábytek, ale také vhodně zvolené vybavení koupelen, které celý dům „posunuly“ do zcela nové, luxusní kategorie.

Hlavně dostatek světla

Dvě původní stísněné a ponuré  místnosti v přízemí o celkové ploše asi 27 m2 se proměnily na otevřenou kuchyň s jídelním a společenským prostorem. Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla a umožňuje přímý vstup do láskyplně navržené zahrady.

Fotogalerie

Kuchyň je vyrobena v přírodních tónech, k dřezu použili designéři tříotvorovou baterii ze série Tara od Dornbrachtu, jejíž minimalistický design v chromovém provedení ladí se vzhledem kuchyně. Návštěvníka rozhodně upoutá nápadný černobílý obklad, obdobný dekor najdete i dalších místnostech.

Prostor pod schody v prvním patře se proměnil na koupelnu. Původně zde byla jen policová skříň, dnes je zde hygienické zázemí pro hosty, kterým je určena druhá ložnice. Na schodiště designéři instalovali vnitřní okno s mléčným sklem, které do místnosti propouští denní světlo.

Mléčná úprava skla na okně, které vede do ulice, zaručuje dostatečné soukromí....

Mléčná úprava skla na okně, které vede do ulice, zaručuje dostatečné soukromí. Mléčné sklo ve dveřích vpouští do prostoru další světlo.

Luxusní koupelny

Na britské poměry věnovali designéři koupelnám nebývalou pozornost. Menší je kompletně zařízena umyvadlem, sprchou, WC a designovými armaturami od společnosti Dornbracht.

U umyvadla je použita nástěnná baterie ze série MEM, dešťová sprcha přináší do skromnějšího prostoru zážitek z relaxačních wellness koupelen. Zdánlivě trojrozměrný vzorek světlého obkladu evokuje pocit ještě většího a veselejšího prostoru.

Podkroví se proměnilo na luxusní ložnici s volně stojící vanou. Dominantou pokoje se stala vana pod nově instalovaným velkým střešním oknem. Přestavba domu dokazuje, že i v menším prostoru lze luxusně bydlet.

Dominantou hlavní ložnice je vana pod nově instalovaným velkým střešním oknem.

Dominantou hlavní ložnice je vana pod nově instalovaným velkým střešním oknem.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Zchátralé lázně v Liberci opravilo město. Je z nich atraktivní galerie

Městské lázně v Liberci byly postaveny na přelomu 19. a 20. století a téměř sto...

Městské lázně v Liberci byly postaveny na přelomu 19. a 20. století a téměř sto let plnily svůj původní účel. Než se v...

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Sýpka v Orlických horách se rozpadala. Podívejte se, jak to s ní dopadlo

Sýpka z poloviny 19. století se pomalu rozpadala.

Muzeum Orlických hor otevřelo před několika lety novou a velice atraktivní expozici. Vznikla z pomalu se rozpadající...



Najdete na iDNES.cz