Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý byt se po rekonstrukci proměnil k nepoznání. Majitel si libuje

  1:00aktualizováno  1:00
To se to skvěle bouralo! Pro šikovné architekty byla změna dispozice v domě se železobetonovou skeletovou konstrukcí doslova požitek. Vybourat cementovláknité příčky šlo totiž velmi snadno. Z malého 2 + 1 tak mohl vzniknout příjemný, výrazně otevřený prostor.

Kuchyňský kout je od obytného prostoru oddělen polovysokou knihovnou, která slouží také jako bar. | foto: Petr Kostka

.Pro mladého muže byla koupě bytu 2 + 1 o ploše 51 m2 velkou výzvou. Stejně tak pro architekty Pavla Kostku a Janu Kašparovou ze studia Čtyři stěny. Byt v domě z 30. let minulého století se železobetonovou skeletovou konstrukcí, která se do interiéru výrazně "propisuje", byl totiž v dost bídném stavu. Jednoznačně si říkal o radikální rekonstrukci.

Původní stav bytu doslova volal po rekonstrukci.

Původní stav bytu doslova volal po rekonstrukci.

Mladý investor měl (i díky své profesi grafika) jasnou představu: otevřený, klidný prostor vhodný k bydlení i práci doma, ale také pro návštěvy přátel.

Změna dispozice byla po technické stránce naštěstí snadná, původní cementovláknité desky jsou totiž pro podobné akce ideální.

Místo příček stačí nábytek

Může se hodit

Hledáte nový byt? Vyberte si ho na Reality.iDNES.cz.

"Základním zadáním investora bylo přeměnit původní byt 2+1 s kuchyňkou ve vstupní chodbě na dispozičně otevřenější prostor, kde by oddělená byla pouze ložnice. Snažili jsme se co nejvíce zvětšit plochu obytné místnosti a opticky ji propojit s kuchyňským koutem," popisuje architekt Pavel Kostka.

Kuchyňská linka - kombinace bílé, smetanově žluté a tvrzeného lakovaného skla

Kuchyňská linka - kombinace bílé, smetanově žluté a tvrzeného lakovaného skla

Pohled ze sedačky. Původní dveře byly znovu zazděny do nových příček a

Pohled ze sedačky. Původní dveře byly znovu zazděny do nových příček a repasovány.

Architekti zvolili optimální velikost ložnice a zbylý prostor se snažili členit pouze pomocí nábytku. Vznikl tak prostor oddělené šatny u vstupních dveří či "zanořený" pracovní kout. Kuchyňskou linku oddělili pomocí polovysoké knihovny.

Fotogalerie

Koupelnu autoři návrhu přemístili, na přání majitele ji vybavili pouze sprchovým koutem. Vešlo se do ní také umyvadlo a do niky pračka, časem se zde počítá i se sušičkou.

Stěnu ložnice doplnili autoři návrhu o pásové horizontální okno, které osvětluje vstupní prostor a šatnu. Barevné ladění bytu je neutrální a odpovídá "mužskému" vlastnictví. Na podlaha použili architekti prkna z běleného dubu. Bílou kuchyň oživili žlutou a tmavým jídelním stolem se židlemi.

Náklady

  • Rekonstrukce bytu: 454 000 Kč
  • Realizace kuchyňské linky včetně spotřebičů: 127 000 Kč

"Kontrastní tmavý tón dostaly také obklady koupelny a vnější nátěr koupelnové stěny včetně dveří. Ty byly v celém bytě repasovány a pouze zazděny do nových pozic tak, aby se alespoň částečně zachovala původní atmosféra bytu," upozorňuje architekt Kostka.

Toaleta a koupelna. Umístění i dispozice koupelny byla oproti původnímu stavu

Toaleta a koupelna. Umístění i dispozice koupelny byla oproti původnímu stavu zcela změněna.

Ing. arch. Pavel Kostka

*1986, absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze. Během studia absolvoval praxi v kuchyňském studiu Schűller a u společnosti Nadop, po absolutoriu nastoupil do ateliéru Archicraft. V roce 2014 založil studio Čtyři stěny.




Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci....

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...

Obývací pokoj s pohodlnou čalouněnou lavicí pod oknem, která doslova láká k...
Byt ve starém činžovním domě má skvělou atmosféru a ctí staré prvky

Získat zajímavý byt v Brně, to je doslova terno. A třeba i ve špatném stavu, rekonstrukce se zde vždy vyplatí. To je i...

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce...
V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.