Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

  1:00aktualizováno  1:00
V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila městský byt a usadila se v rodinném domku na venkově.

Pořad Bydlet jako..., jehož premiéru vysílá České televize každý pátek, chce ukázat, že zásadní změny v bytě se dají udělat revolučním způsobem i bez stavebního povolení, hypotéky a bourání.

„Venkovská idyla a touha bydlet daleko od ruchu velkoměsta zlákala před pár lety paní Hanku, která vyměnila městský byt za rodinný domek a stala se venkovankou se vším všudy,“ vysvětluje průvodce pořadem herec Roman Zach.

Z města za ní často přijíždějí i její dospělí synové s rodinami a všichni potřebují čím dál více prostoru. Hanka se rozhodla pro proměnu kuchyně, která není zařízená pro početnější návštěvy.

Fotogalerie

Chce dát pryč čalouněnou sedačku, která zabírá hodně prostoru a netrvá ani na akváriu. Ráda by si v místnosti nechala skříň a komodu pod televizí. Změnou by měla projít i kuchyňská linka. Hanka by si přála spíš venkovský styl, ovšem se všemi moderními parametry.

V interiéru by neměl chybět velký jídelní stůl. Z kuchyně se vstupuje na terasu, která by se měla stát její přirozenou součástí. Majitelka si na vylepšení kuchyně přichystala 200 tisíc korun.

Návrhářka Denisa Bartošová nechala odstranit původní kuchyňskou linku, kterou vyměnila za novou. Původní nebyla špatná, ale návrhářka chtěla lépe využít prostor nad linkou.

Nové horní skříňky jsou umístěné až ke stropu a na jejich plochu se díky tomu nebude prášit. Béžová dvířka jsou ve venkovském stylu s profily, sklo je matné. Linka má stávající rozvody elektřiny, vody a odpadu. Stejný zůstal také obklad nad pracovní deskou. Lednice je vestavěná.

Pohovku nahradila lavice vyrobená na míru, která rozšířila sezení u rozkládacího jídelního stolu, dá se na ní ležet a má i výsuvný úložný prostor.

Hanka (vpravo) se rozhodla pro proměnu kuchyně, která není zařízená pro...
Proutěné jsou také malé košíčky na drobnosti v otevřených policích v lince.

Původní kuchyňskou linku nahradila nová, která má horní skříňky až do stropu.

Nad jídelním stolem jsou dvě závěsná osvětlení se stínidly v podobě košíků z ručně pleteného vrbového proutí. Ze stejného materiálu jsou také malé košíčky na drobnosti v otevřených policích v lince.  

„Terasa, která navazuje na kuchyni, by měla od jara do podzimu sloužit jako další pokoj navíc. A aby byl nový prostor nejen funkční, ale i stylový, dovolila Hanka návrhářce Denise i malé navýšení rozpočtu,“ říká herečka Jana Stryková, která pořadem spolu se Zachem provází.

Terasa získala nový skládací zahradní nábytek s polštářky a sedáky. Přibyly rostliny a kytky v květináči, hlavně levandule a kopretiny. Soukromí zajistila venkovní látková zástěna, která se snadno navlékne na zábradlí.

Autor:


Témata: Bydlet jako...

Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz