Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyně českých šéfkuchařů. V čem vaří profesionálové v soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Jak moc se liší vaše kuchyně od té, ve které vaří mistři svého oboru? Budete se divit, ale pravděpodobně moc rozdílů nenajdete. V technice se spokojí s nabídkou stejných obchodů, v jakých nakupují všichni, v rozmístění spotřebičů dbají na ergonometrii, aby se příliš nenaběhali.

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má kuchyni útulnou, praktickou a úplně novou. | foto: Lukáš Procházka, Jiří Salik SlámaMAFRA

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má výbavu sice skromnější, ale kuchyni útulnou, praktickou a vlastně úplně novou. Když ji zařizoval, cenové kalkulace pražských kuchyňských studií mu vyrazily dech.

Kuchyně šéfkuchaře

Nakonec oslovil stolařskou dílnu na Moravě a nechal si kuchyni vyrobit tam. Prvotní plán, mít pracovní ostrůvek, vzal už během plánování za své.

Důvodem nebyly finance, ale místo. V jejich domě je kuchyně součástí obytné místnosti a ukázalo se jako vhodnější koncipovat linku do praktičtějšího tvaru U. Z profesionální výbavy si domů pořídil dvě typické věci - panel nad pracovní linku a perfektní digestoř.

"Kvalitní odtah je základ, proto jsem koupil tu nejvýkonnější digestoř, kterou jsem objevil. Zatímco troubu nebo varnou desku můžete mít v podstatě jakoukoliv, a splní vám funkci podobně jako ty nejlepší modely na trhu, u digestoře to neplatí. Bez odtahu ven si doma uděláte topinku jen jednou."

Závěsný panel nad pracovní deskou je zase typický pro provensálský styl a i v Anglii patří v kuchyních ke klasice. "Je praktické, když to, co se často používá, je po ruce, a nemusíte nic dlouho hledat ve skříních. Časem tam přibude ještě víc nádobí, zatím jsme v záběhu."

Čtěte ve středu

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny.

Jak vaří profesionálové v soukromí. Podle čeho vybírali linku a které přístroje jsou pro ně nepostradatelné.

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny. Varnou desku vybral Pavel Sapík mezi indukčními.

"Pracuji na ní i v práci a mám dobré zkušenosti, navíc přinášejí úsporu. Jediné, co jsem si musel pořídit, je převodová deska, abych na ní mohl vařit i v mědi."

Deska připomíná stojánek na odkládání horkých hrnců, je z ocele a slouží jako vodič tepla mezi indukční deskou a nádobím, které není magneticky vodivé.

"Z restaurace je člověk zvyklý na nejmodernější techniku a přístroje, dokázal jsem si představit našlapanou kuchyni, ale všechno doma mít nemůžete."

I v ingrediencích vyznává jednoduchost. "Sůl, pepř, koření na divočinu a bylinky ze záhonu mi stačí. Je zbytečné překombinovávat, pokud chci, aby vynikla chuť základní potraviny."

Autoři:






Nejčtenější

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci. Nižší patra, určená pro restauraci a...  celý článek

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyň Zeyko kombinující masiv s tmavě šedým pracovním plátem
I v kuchyních dnes vládne 50 odstínů šedi. Zkuste se inspirovat

Betonové povrchy a široká škála šedých odstínů, to je velký trend současných kuchyní. Nadále se sice objevují i bílé v lesklém či polomatném provedení, používá...  celý článek

Šedohnědá barva vládla letošnímu veletrhu Eurocucina. Masivní dřevo zde...
Trendy, které u nových kuchyní nepřehlédnete. Vsaďte na šedohnědou

Dubnový veletrh kuchyní Eurocucina v Miláně si letos pro zájemce přichystal několik jasných odpovědí, zejména jak si hlavně italští výrobci představují kuchyně...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.