Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchyně českých šéfkuchařů. V čem vaří profesionálové v soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Jak moc se liší vaše kuchyně od té, ve které vaří mistři svého oboru? Budete se divit, ale pravděpodobně moc rozdílů nenajdete. V technice se spokojí s nabídkou stejných obchodů, v jakých nakupují všichni, v rozmístění spotřebičů dbají na ergonometrii, aby se příliš nenaběhali.

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má kuchyni útulnou, praktickou a úplně novou. | foto: Lukáš Procházka, Jiří Salik SlámaMAFRA

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má výbavu sice skromnější, ale kuchyni útulnou, praktickou a vlastně úplně novou. Když ji zařizoval, cenové kalkulace pražských kuchyňských studií mu vyrazily dech.

Kuchyně šéfkuchaře

Nakonec oslovil stolařskou dílnu na Moravě a nechal si kuchyni vyrobit tam. Prvotní plán, mít pracovní ostrůvek, vzal už během plánování za své.

Důvodem nebyly finance, ale místo. V jejich domě je kuchyně součástí obytné místnosti a ukázalo se jako vhodnější koncipovat linku do praktičtějšího tvaru U. Z profesionální výbavy si domů pořídil dvě typické věci - panel nad pracovní linku a perfektní digestoř.

"Kvalitní odtah je základ, proto jsem koupil tu nejvýkonnější digestoř, kterou jsem objevil. Zatímco troubu nebo varnou desku můžete mít v podstatě jakoukoliv, a splní vám funkci podobně jako ty nejlepší modely na trhu, u digestoře to neplatí. Bez odtahu ven si doma uděláte topinku jen jednou."

Závěsný panel nad pracovní deskou je zase typický pro provensálský styl a i v Anglii patří v kuchyních ke klasice. "Je praktické, když to, co se často používá, je po ruce, a nemusíte nic dlouho hledat ve skříních. Časem tam přibude ještě víc nádobí, zatím jsme v záběhu."

Čtěte ve středu

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny.

Jak vaří profesionálové v soukromí. Podle čeho vybírali linku a které přístroje jsou pro ně nepostradatelné.

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny. Varnou desku vybral Pavel Sapík mezi indukčními.

"Pracuji na ní i v práci a mám dobré zkušenosti, navíc přinášejí úsporu. Jediné, co jsem si musel pořídit, je převodová deska, abych na ní mohl vařit i v mědi."

Deska připomíná stojánek na odkládání horkých hrnců, je z ocele a slouží jako vodič tepla mezi indukční deskou a nádobím, které není magneticky vodivé.

"Z restaurace je člověk zvyklý na nejmodernější techniku a přístroje, dokázal jsem si představit našlapanou kuchyni, ale všechno doma mít nemůžete."

I v ingrediencích vyznává jednoduchost. "Sůl, pepř, koření na divočinu a bylinky ze záhonu mi stačí. Je zbytečné překombinovávat, pokud chci, aby vynikla chuť základní potraviny."

Autoři:



Nejčtenější

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...

Zachránili zchátralý statek, který koupili kvůli třem dcerám a koním

Stylovou kuchyň osvětluje čtveřice oken. Zajímavým prvkem jsou zachovalé...

V době, kdy Hoffmeisterovi koupili zchátralý statek, nebyly v něm zavedeny voda, plyn ani kanalizace a rozvod elektřiny...



Nejlepší česká stavba je z větší části ukrytá pod zemí. Připomíná skály

Česká nominace do soutěže Mies van der Rohe Award 2017: Archeopark Pavlov...

Těžko budete hledat jinou tuzemskou stavbu, která získala tolik vítězství v architektonických soutěžích, a to v Česku i...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Trápení s obývací kuchyní vyřešily březová překližka a 200 tisíc korun

Velkou změnou prošla kuchyňská linka. Z původní zůstala jen vestavěná trouba,...

Málo okázalý severský styl je stále oblíbený a dál vítězně táhne Evropou. Líbí se i Veronice a Viktorovi, kteří se...



Další z rubriky

Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit...

Kuchyně se mění na laboratoře s kovovými regály a vysokými skříněmi

Kuchyň Opera (Snaidero)- šedohnědá barevné ladění i díky lakovaným hliníkovým...

Trochu strohá laboratoř. Tak vypadala celá řada kuchyní, které prezentovali jejich výrobci na milánském veletrhu...

Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým...



Najdete na iDNES.cz