Kuchyně českých šéfkuchařů. V čem vaří profesionálové v soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Jak moc se liší vaše kuchyně od té, ve které vaří mistři svého oboru? Budete se divit, ale pravděpodobně moc rozdílů nenajdete. V technice se spokojí s nabídkou stejných obchodů, v jakých nakupují všichni, v rozmístění spotřebičů dbají na ergonometrii, aby se příliš nenaběhali.

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má kuchyni útulnou, praktickou a úplně novou. | foto: Lukáš Procházka, Jiří Salik SlámaMAFRA

Pavel Sapík vládne kuchyni uznávané restaurace pražského hotelu U Zlaté studny. Doma má výbavu sice skromnější, ale kuchyni útulnou, praktickou a vlastně úplně novou. Když ji zařizoval, cenové kalkulace pražských kuchyňských studií mu vyrazily dech.

Kuchyně šéfkuchaře

Nakonec oslovil stolařskou dílnu na Moravě a nechal si kuchyni vyrobit tam. Prvotní plán, mít pracovní ostrůvek, vzal už během plánování za své.

Důvodem nebyly finance, ale místo. V jejich domě je kuchyně součástí obytné místnosti a ukázalo se jako vhodnější koncipovat linku do praktičtějšího tvaru U. Z profesionální výbavy si domů pořídil dvě typické věci - panel nad pracovní linku a perfektní digestoř.

"Kvalitní odtah je základ, proto jsem koupil tu nejvýkonnější digestoř, kterou jsem objevil. Zatímco troubu nebo varnou desku můžete mít v podstatě jakoukoliv, a splní vám funkci podobně jako ty nejlepší modely na trhu, u digestoře to neplatí. Bez odtahu ven si doma uděláte topinku jen jednou."

Závěsný panel nad pracovní deskou je zase typický pro provensálský styl a i v Anglii patří v kuchyních ke klasice. "Je praktické, když to, co se často používá, je po ruce, a nemusíte nic dlouho hledat ve skříních. Časem tam přibude ještě víc nádobí, zatím jsme v záběhu."

Čtěte ve středu

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny.

Jak vaří profesionálové v soukromí. Podle čeho vybírali linku a které přístroje jsou pro ně nepostradatelné.

Měděné rendlíky si Pavel Sapík chválí a doporučuje je na vaření omáček a sosů, které v nich vydrží horké i půl hodiny. Varnou desku vybral Pavel Sapík mezi indukčními.

"Pracuji na ní i v práci a mám dobré zkušenosti, navíc přinášejí úsporu. Jediné, co jsem si musel pořídit, je převodová deska, abych na ní mohl vařit i v mědi."

Deska připomíná stojánek na odkládání horkých hrnců, je z ocele a slouží jako vodič tepla mezi indukční deskou a nádobím, které není magneticky vodivé.

"Z restaurace je člověk zvyklý na nejmodernější techniku a přístroje, dokázal jsem si představit našlapanou kuchyni, ale všechno doma mít nemůžete."

I v ingrediencích vyznává jednoduchost. "Sůl, pepř, koření na divočinu a bylinky ze záhonu mi stačí. Je zbytečné překombinovávat, pokud chci, aby vynikla chuť základní potraviny."

Autoři:

Nejčtenější

Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v...

Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o...

Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech.

V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda,...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Ze dvou pokojů je jeden pořádný. Návrhářka splnila přání na 300 procent

Zlata chce mít v domě hostinskou místnost. Bez rekonstrukce dvou původně...

Folkloristka Zlata potřebuje pro své návštěvy z celého světa hostinský pokoj. Ve svém domě si pro něj vyhradila dva...

Dětský nábytek a hračky, které budou rodiče dětem někdy i závidět

Postýlky pro děti vyrábí malá rodinná firma na severu Čech.

Mini festival designu, který je svým sortimentem zaměřený na děti, se koná dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, či...

Další z rubriky

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Jak vybírat sklenice nejen na šampaňské a užít si kvalitní víno

Výběr vhodných sklenic je pro požitek z vína velmi důležitý.

I abstinenti si poslední den v roce dopřejí alespoň sklenku sektu na půlnoční přípitek. Jiní dají přednost třeba bílému...

Dvířka do celého bytu. Nejdůležitější je kvalitní provedení a cena

Grafická úprava povrchu Overface umožní přenést na plochu jakýkoliv motiv, a to...

Bílá, šedá, dřevo, tato nabídka se poslední dobou hodně rozrostla. Proč si tím pádem nepořídit dvířka výrazně barevná,...

Najdete na iDNES.cz