Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce úzké koupelny, kam se nevešel ani sprchový kout

  1:00aktualizováno  1:00
Sny a představy o nové podobě bytu někdy nevyjdou, třeba jen kvůli pár chybějícím centimetrům. Jenže i kompromis může dopadnout dobře. O tom svědčí i další příspěvek ze soutěže o nejlepší rekonstrukci s dveřmi Sapeli.

Koupelna po rekonstrukci - prosklené dveře propouštějí světlo do předsíně. | foto: Archiv čtenářky

V roce 2010 jsem koupila byt v dezolátním stavu. Plán byl jasný: vymalovat, položit plovoucí podlahu, udělat kuchyň a byt pronajmout. Koupelna zůstala stejná. Dlouhá nudle, na jejímž konci byly dveře a za nimi toaleta. Vše původní.

Po dvouletém pronájmu jsem se do bytu nastěhovala. Měsíc před nastěhováním jsem se svépomocí vrhla na rekonstrukci koupelny. Věděla jsem, že v ní chci skleněné umyvadlo a sprchový kout s luxfery. Bohužel kvůli šířce a velikosti koupelny nebylo možné sprchový kout realizovat.

Původní koupelna se starým radiátorem

Původní koupelna se starým radiátorem

Začala jsem hledat skleněné umyvadlo, všude jich bylo spousty, ale pořád ne takové, aby mne oslovilo. Nakonec jsem na internetu našla „zlaté“ umyvadlo a díky němu jsem hned věděla, jakou barvu budou mít dlaždice v koupelně.

Rekonstrukce krok za krokem

Pak už šlo všechno ráz na ráz: nejprve se musely vybourat zárubně mezi koupelnou a toaletou a následně odstranit veškeré staré dlaždice, umyvadlo i další původní zařízení. Nově se rozvedla elektrika, povolali jsme i instalatéra a topenáře v jedné osobě. V koupelně byl totiž starý radiátor, který musel pryč.

Může se hodit

Plánujete také rekonstrukci koupelny? Najděte si stavební firmu či řemeslníky na AAAPoptavka.cz.

Avšak co řemeslník, to jiný názor. První topenář nám sdělil, že radiátor sice uřízne, ale tak 10 cm dlouhý kus kovu nám bude trčet z podlahy, jinak to prý není možné udělat. A tak jsme oslovili dalšího. Druhý den jsme byli bez radiátoru, ale i bez ohyzdného kovu. Místo starého radiátoru jsme pořídili otopný žebřík v bílé barvě. Funguje jak na připojení k topení, tak i na elektriku.

Fotogalerie

Dlouho trvalo vybrat pákovou baterii k umyvadlu, nechtěla jsem žádné přehnané tvary. Jen jednoduchou, rovnou baterii z nerezu. Nakonec jsem ji koupila na internetu a nelituji.

Pravou stranu koupelny jsme obložili dlaždicemi, na levou stranu přišla vysoce odolná barva vhodná do koupelen. I když se ozývaly hlasy, že fialovou barvou celou rekonstrukci koupelny zkazíme, myslím, že se povedla. Zatím na ni slyšíme jen samé kladné ohlasy.

Třešničkou na dortu byly dveře. V původní koupelně se otevíraly dovnitř, což samozřejmě zabralo dost prostoru v už tak maličké koupelně. Rok jsme proto dveře neměli, protože jsme váhali jaké dveře koupit.

Koupelna po rekonstrukci - posuvné dveře výrazně šetří místo.

Koupelna po rekonstrukci - posuvné dveře výrazně šetří místo.

Nakonec zvítězily bílé posuvné dveře Sapeli vyrobené přímo na míru. V koupelně je malé okénko a na dveřích mléčné sklo, díky němuž proniká přes den světlo i do chodby. Dveře máme druhým rokem a není s nimi jediný problém.

Při zadávání dveří do výroby jsme se rozhodli vyměnit všechny dveře v bytě (kromě vchodových). A tak máme veškeré dveře od stejné značky. Bílé se stříbrným kování, všechny mají pruh mléčného skla, aby propouštěly denní světlo do chodby.

Gabriela

Více o soutěži s dveřmi Sapeli

Pokud jste se chtěli zúčastnit naší soutěže O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi SAPELI, bylo nutné zaslat nejpozději do 31. ledna fotografie vašeho interiéru, nejlépe před a po skončení rekonstrukce, a to včetně textu vztahujícího se k rekonstrukci a jejímu průběhu.

Bylo třeba zdůvodnit, proč jste si zvolili dveře příslušné značky a jakou jste s nimi získali zkušenost. Do finále postoupí deset soutěžních příspěvků, které vybere odborná porota z publikovaných příspěvků na iDNES.cz v průběhu od 18. ledna do 29. února 2016.

V anketě od 1.3. do 7. 3. 2016 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů. Podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Soutěžní příspěvek měl obsahovat:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb),
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci, v rozsahu alespoň 30 řádek
    kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Více o podmínkách soutěže zde.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Autoři:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Nevzhledný dům na Barrandově přestavěli na bílou krásku. Teď ji opouštějí

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na...

Studio Znamení čtyř kompletně přestavělo nepříliš atraktivní dům ze 70. let na příjemnou vilku. Dům, který stojí v...

Před šesti lety vypukl v Nevřeni požár. Tragédie přinesla zajímavý nápad

Stavba Centra Caolinum Nevřeň je první etapou velkorysého projektu zpřístupnění...

Dne 23. března 2012 vypukl v Nevřeni, malé vesničce u Plzně s 270 obyvateli, velký požár. Zničil budovy místního...

Najdete na iDNES.cz