Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Při rekonstrukci malé koupelny a předsíně sehrály velkou roli detaily

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé ve středním věku se rozhodli pro postupnou rekonstrukci malého bytu 2+1. Důvodem, proč neproběhla rekonstrukce celého interiéru najednou, byly finance, ale i to, že se dispozice pokojů měnit nebude. Jako první přišly na řadu koupelna, toaleta a chodba.

Vstupní bezpečnostní dveře mají shodnou dubovou dýhu jako interiérové. | foto: Jaroslav Kvíz

V domě starém několik desítek let měl byt ještě původní umakartové jádro, v chodbě pak klasické panelákové vestavěné skříně. Jádro přisazené k nosnému panelu vylučovalo změnu dispozice nebo zvětšení koupelny.

Stejně tak množství dveří v chodbě neumožňovalo jiné umístění skříní a botníku s věšákem. „Snažili jsme se proto daný prostor co nejlépe využít a pomocí světlých barev také opticky zvětšit,“ říká Ing. Alena Koubová ze studia Kouba interier, které proměnu navrhlo i realizovalo.

Nové řešení

Koupelna zůstala oddělena od toalety. „Na WC zaujme designový stojící záchod, po opravdu dlouhé době jsme nerealizovali závěsnou klozetovou mísu. Bylo to ale přání a výběr majitele bytu. Myslím, že designový kousek vypadá dobře,“ říká Alena Koubová. Vedle mísy je praktická bidetová sprška.

Koupelna prostorem neoplývá, proto byl také zvolen převážně velkoformátový...

Koupelna prostorem neoplývá, proto byl také zvolený převážně velkoformátový obklad ve velmi světlé krémové barvě.

V koupelně představuje dominantní prvek 160 cm široký sprchový kout. Nízkou vaničku z umělého mramoru doplňuje skleněná zástěna na míru. Umyvadlo je volné, bez spodní skříňky, působí tak odlehčeně, což je v malém prostoru hodně důležité.

Úložný prostor v koupelně nabízí závěsná skříňka nad pračkou. Protože byla téměř nová, zůstala zatím i v nové koupelně. Je široká i hluboká 60 cm, v budoucnu majitelé proto plánují pořízení mělčí. Hloubka 40 cm uvolní další cenné centimetry.

Fotogalerie

Nové materiály i design

V chodbě je vestavěná skříň i botník s věšákem na původním místě, samozřejmě v novém provedení a v moderním designu.

Majitelé měli o podobě bytu poměrně jasnou představu, dominovat mělo dřevo doplněné krémovou barvou obkladaček.

„Zvolili jsme tedy dva dekory keramické dlažby. Světlejší imitace dřeva je použita v chodbě, tmavší dlažba pak vynikne v koupelně a WC,“ upozorňuje Alena Koubová.

U velkoformátového obkladu v koupelně zkombinovalo studio formát 60 × 30 a 90 × 30 cm. Samozřejmostí je seřezání všech vnějších rohů na 45 stupňů, tedy na takzvaný kamenický roh.

Nenápadný obklad doplňuje mozaika použitá za umyvadlem a v odkládací nice za sprchovým koutem. Na WC jsou až při pozornějším pohledu vidět nenápadná dvířka do instalační šachty schovaná pod obkladem.

Designová stojící toaleta byla použita na přání majitelů.

Designová stojící toaleta byla použita na přání majitelů.

Technická dvířka jsou skryta za obkladem.

Technická dvířka jsou skryta za obkladem.

Veškerý nábytek i interiérové dveře jsou na míru, vynikla tak na nich dubová dýha. Navíc jsou dveře bezfalcové, se zapuštěnými panty. „Vyměňovaly se i vstupní dveře za bezpečnostní, v tomto případě dodáváme i dýhovanou desku do výroby bezpečnostních dveří. Výsledkem jsou dveře z vnitřního pohledu všechny stejné,“ doplňuje Alena Koubová.

Důležité detaily

Chodbovou skříň rozdělili autoři proměny na dvě části, jedna slouží jako botník a otevírá se z boku. Za vstupními dveřmi je botník s věšákem a zrcadlem. Botník představuje kombinaci dřeva, nerezu a čalouněného sedáku.

„Detaily věšáku i zrcadla měla majitelka bytu velmi dobře rozmyšlené, včetně dekorativních drážek. Společně jsme tedy do detailu řešili jen konkrétní způsob provedení,“ říká Ing. Martin Kouba, který vede truhlářskou výrobu.

Originálním kouskem je koupelnová skříňka. Podmínkou majitelů byla totiž voděodolnost. Na dýhované a lakované dřevěné desce tak byla použita bílá lakovaná skříňka a zapuštěná skleněná police.

Majitelka měla o botníku s čalouněným sedákem jasnou představu.
Skříně mají úložný prostor promyšlený do každého centimetru.

Majitelka měla o botníku s čalouněným sedákem sloužícím jako lavička jasnou představu.

„Velkou pozornost jsme věnovali také vypínačům. Stejná designová řada se liší materiálovým provedením, v koupelně je porcelán, v chodbě dostal přednost bílý plast. Chodbové vypínače doplňují LED diody umožňující v noci lepší orientaci,“ upozorňuje Martin Kouba.

Autoři rekonstrukce a nábytku na míru

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.

Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...



Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Po spojení dvou bytů vznikl jeden. Je plný nečekaných překvapení

Prostorný byt ve starém secesním domě rozdělili po válce na dva menší. Dnes je...

Spojení dvou bytů do jednoho bylo vlastně návratem k někdejší situaci, i když s novou dispozicí a současným pohodlím. A...

Bydlí ve vodojemu. Dvoupokojový byt má tři podlaží a krásný výhled

Neobvyklý domov vznikl uvnitř nevyužívaného vodojemu na střeše londýnského...

Ve starém nepoužívaném vodojemu na střeše londýnského činžáku Keeling House vznikl třípodlažní byt, ve kterém dominují...



Najdete na iDNES.cz