Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna rodinného domu za měsíc: majitelé teď používají jen přízemí

  1:00aktualizováno  1:00
Po odchodu dospělých dětí z domova už neměli manželé důvod pobíhat z patra do patra. Ke spokojenému životu jim stačí pohodlně zařízené přízemí. Designér Marek Obadal díky perfektně naplánovaným pracím zvládl proměnu jejich domova během jediného měsíce.

Autor rekonstrukce se snaží vyhýbat sériovým nábytkářským firmám. Sedací soupravu dodala malá italská manufaktura, křesla vyrobili v MM Interiér Luhačovice, nábytek pak na míru zhotovila česká stolárna. | foto: Pavol Bigoš

Autorovi rekonstrukce byla svěřena proměna přibližně dvacet let staré, velkoryse pojaté vily o dvou nadzemních podlažích ve Zlínském kraji. Původní dispozice stavby, materiály i zpracování už neodpovídaly potřebám majitelů. Rozhodli se pro změnu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Při práci musel autor vycházet z architektury počátku devadesátých let a přetvořit ji do sofistikovaného, reprezentativně pojatého interiéru. "Děti majitelů už založily vlastní rodiny a odstěhovaly se z domu, dům tak najednou působil prázdně a neútulně," vysvětluje zadání Marek Obadal.

Text byl redakčně zkrácen. Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Vybourat zbytečné příčky

Především bylo potřeba přesunout všechny funkce domu do prvního nadzemního podlaží tak, aby majitelé už nemuseli užívat druhé podlaží. To je nyní určené pro návštěvy dětí. Majitelé si přáli i upravit společenské části v přízemí tak, aby se zde mohla setkávat velká rozvětvená rodina, ale i obchodní partneři majitele a přátelé.

V domě bydlí aktivně žijící manželé vyššího středního věku. Hodně cestují a sportují, ale také stále pracují na vrcholových manažerských pozicích ve svých společnostech. 

Se stěnou mezi jídelnou a obývacím pokojem se majitelé také rozloučili, prostor

Se stěnou mezi jídelnou a obývacím pokojem se majitelé také rozloučili, prostor nyní působí velmi vzdušně.

Tím, že děti už vylétly z hnízda, ale scházejí se zde s rodiči i se svými rodinami o víkendech, musely být společenské místnosti a terasa domu uzpůsobeny a dimenzovány nově, aby vyhovovaly setkávání početné rodiny.

Marek Obadal k aktuálně velmi oblíbenému konceptu uvádí: "Majitelé velmi rádi vaří, proto jedním z jejich hlavních požadavků bylo propojení kuchyně s jídelnou a celým obytným prostorem. Můžete zde vařit i komunikovat s hosty, pohybovat se nerušeně po téměř celém prostoru prvního patra, kde se stírají hranice mezi obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní."

Fotogalerie

K tomu bylo potřeba vybourat příčku mezi kuchyní a jídelnou, zmenšila se spižírna, kterou částečně nahradily potravinové skříně. Se stěnou mezi jídelnou a obývacím pokojem se majitelé také rozloučili, prostor nyní působí velmi vzdušně a propojeně.

Změny se nevyhnuly ani koupelně, nešlo zdaleka jen o nové povrchy a zařizovací předměty. Designér určil nové místo pultu s umyvadly a sprchovému koutu, navrhl nový přístup na toaletu a celé hygienické zázemí vhodněji uspořádal.

Druhé nadzemní podlaží slouží rodině nyní jako zázemí, v podstatě je to velmi komfortní patro pro hosty, když se děti rozhodnou přespat nebo strávit u rodičů celý víkend.

Majitelé si přáli propojit kuchyni s jídelnou i dalším prostorem.

Majitelé si přáli propojit kuchyni s jídelnou i dalším prostorem.

V přírodních barvách

Stav interiéru odpovídal době výstavby domu, byly zde použity dnes už zastaralé povrchy a materiály. Co do koncepčnosti dům nevyžadoval razantní stavební zásahy, vše na sebe i logicky navazovalo, jen to už jaksi nebylo "ono".

A po jakých materiálech designér sáhl? "Použil jsem přírodní materiály a tlumené přírodní barvy od bílé, odstínů šedé, hnědé až po černou. Na podlahách byla položena drásaná olejovaná dubová prkna v koňakové barvě. Nábytek a obklady stěn jsou z čokoládově mořené dubové dýhy, popřípadě lakované do bílého lesku," popisuje.

Koupelna je obložena světle béžovou dlažbou imitující kámen. "Protože to byla již třetí realizace pro tohoto klienta, znali investoři můj styl práce a já zase jejich vkus. Shodli jsme se proto ihned na materiálovém i barevném konceptu domu."

Koupelna má bezbariérový sprchový kout, zařízený teakovým špalkem, na který se

Koupelna má bezbariérový sprchový kout, zařízený teakovým špalkem, na který se dá při sprchování sednout.

Stavebníkům přálo štěstí, realizace se obešla bez závažných problémů: "Díky maximální spolupráci investora a projektové připravenosti se nevyskytly žádné komplikace. Kompletní rekonstrukce tak mohla být provedena během třiceti dnů, což byl "šibeniční termín" daný klientem.

"Jsem moc rád, že se vše podařilo takto realizovat. Líbí se mi koncept interiéru jako celku a jeho vyznění v kontextu s domem. Bylo poměrně náročné spojit soudobý moderní interiér s architekturou domu z počátku devadesátých let," doplňuje Marek Obadal.

O autorovi

Marek Obadal (*1972)

  • Vystudoval ekonomickou školu a založil vlastní firmu.
  • K práci designéra se dostal při zařizování svého domu, kdy při spolupráci s architektem realizoval zařizování, vzhled, volbu barev a materiálů.
  • Designérská práce ho zaujala a nabídl své poznatky a zkušenosti nejprve známým a pak i ostatním zájemcům.
  • Má motto Spokojený klient. "Jen spokojený klient se k vám jednou vrátí a je tím nejlepším doporučením," vysvětluje.
Na podlahách byla položena drásaná olejovaná dubová prkna v barvě koňaku.

Na podlahách byla položena drásaná olejovaná dubová prkna v barvě koňaku.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení. 

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Najdete na iDNES.cz