Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze starého funkcionalistického domu se po rekonstrukci stal skvost

  1:00aktualizováno  1:00
Dům ve starší pražské čtvrti navrhl ve 30. letech minulého století architekt Bíba. „Kostka“ porostlá zeleným přísavníkem nijak výrazně neprojevovala svůj funkcionalistický původ. Přesto se architekti z Ateliéru 6 snažili při rekonstrukci respektovat její ráz.

Horizontální přístavba směrem do zahrady výrazně změnila původní proporce domu. V suterénu přibyla garáž, obložená pískovcem, v přízemí zimní zahrada a velká terasa se stínicí železobetonovou moniérou. | foto: Ing. arch. Martin Spilka

Třípodlažní dům v klidné čtvrti na parcele se slunnou polohou v jihozápadním svahu, s velkou zahradou a přístupem shora sliboval příjemné podmínky k rodinnému bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Přímo se nabízela příležitost lépe využít a zhodnotit hlavní přednosti domu: jihozápadní slunce a hezký výhled na město. Každé podlaží fungovalo jako samostatný byt, takže hlavním úkolem architektů bylo při rekonstrukci přeměnit dispozici tak, aby v přízemí vznikla prostorná společná obývací část spojená s ostatními podlažími v jeden celek.

Také chybělo propojení interiéru se zahradou: v první polovině dvacátého století se stavělo s ohledem na životní styl doby první republiky. Lidé odpočívali či se setkávali doma v soukromí nebo ve společnosti. Hlavní průčelí domu bývalo často obráceno do ulice, zahrady fungovaly samostatně a sloužily především jako užitkové.

„Přestože stavba nebyla památkově chráněná, snažili jsme se dodržet její vnější ráz, zejména celkový tvar domu a vzhled fasád,“ říká architekt Radek Šíma, autor návrhu.

Z ulice se dům na pohled příliš nezměnil. Nové zádveří elegantně navazuje na...

Z ulice se dům na pohled příliš nezměnil. Nové zádveří elegantně navazuje na vstup na pozemek, směrem do výšky „vyrostla“ střešní nástavba.

„Schodiště bylo na vhodném místě a v zachovalém stavu, takže stačilo provést jeho repasi, zato stropy bylo nutné nahradit novými železobetonovými.“ Tento náročný technický zásah však nebyl to nejobtížnější. Co bylo největším oříškem? „Navrhnout změny dispozice s ohledem na původní polohu a velikosti oken nebyl jednoduchý úkol.“

Růst do všech stran

Při rekonstrukci se dům rozšířil o dva „přírůstky“. Na severní straně přibylo předsazené prosklené zádveří, z jižní strany se přistavěla v suterénu garáž a na její střeše velká pobytová terasa a zimní zahrada, propojená s přízemím.

Celý suterén plní roli komfortního zázemí: vedle garáže je šatna, fitness se saunou a koupelnou, technická místnost a skladové prostory. Z tělocvičny se vychází na krytou terasu a odtud je to pár kroků k bazénu. Z garáže vede přes šatnu a schodišťovou halu cesta nahoru „suchou nohou“.

Poslání moniéry je zde dovedeno k dokonalosti stínicími prvky, shrnovací...

Poslání moniéry je zde dovedeno k dokonalosti stínicími prvky, shrnovací markýzou z technické textilie o rozměrech 8 × 11 m a horizontálními screenovými roletami.

Přízemí prošlo zásadní proměnou, z prvorepublikového uspořádání zůstalo jen schodiště a středová nosná zeď, která jej rozděluje na obývací část, prosluněnou odpoledním sluncem, a zázemí (kuchyň, schodišťovou halu a koupelnu) orientované do ulice.

Fotogalerie

Jak již bylo zmíněno, obývací pokoj se rozšířil o prosklenou zimní zahradu a terasu. Jejich společný rámec tvoří nový vnější architektonický prvek: železobetonová moniéra, která dává domu výrazný funkcionalistický „punc“ a v duchu své původní funkce nese stínící systém ze screenových rolet.

Druhé podlaží obsahuje tři rohové ložnice, pracovnu a dvě velké koupelny, třetí podlaží je ustupující střešní nástavba, ze tří stran ji obklopuje střešní terasa. Je tu samostatná obytná jednotka.

Ruku v ruce s proměnou dispozice šla i technická modernizace. Dům byl kontaktně zateplený, má nová dřevohliníková okna, je vytápěný podlahovým vytápěním s tepelným čerpadlem.

A co zůstalo z kostky ztrácející se v záplavě popínavého přísavníku? Dekor s motivem jeho listů najdeme na skle vstupního zádveří, na zábradlí terasy a možná ve vzpomínkách sousedů.

Terasa s dřevěnou palubou z tropického dřeva přímo navazuje na zimní zahradu a...

Terasa s dřevěnou palubou z tropického dřeva přímo navazuje na zimní zahradu a slouží jako letní obývák. Po venkovním schodišti lze sejít z terasy kolem garáže na zahradu k bazénu.

Zaujal nás i návrat moniéry: železobetonový rám vzletně vybíhající do prostoru patřil k dominantním znakům vil Ladislava Žáka nebo Bohuslava Fuchse. Sloužil jako elegantní slunolam.

Zde je jeho poslání dovedeno k dokonalosti stínícími prvky, shrnovací markýzou z technické textilie o rozměrech 8 × 11 m a horizontálními screenovými roletami.

Jejich subtilní konstrukce není na překážku lehkosti architektury, poskytují však velmi účinný stín a ochranu před přehříváním. Obyvatelé terasy zůstávají příjemně skryti před pohledy z okolí, sami ale nepřicházejí o výhled ven.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 213 m2
Užitná plocha: 444 m2
Konstrukce: železobetonové základové pasy, zdivo cihelné s vnějším kontaktním zateplením, stropy železobetonové monolitické, schodiště železobetonové
Výplně otvorů: okna a prosklené plochy dřevohliníkové s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dřevěné a atypické skleněné
Vytápění: ústřední, podlahové teplovodní, zdroj energie tepelné čerpadlo země/voda

Schodiště v hale v přízemí zůstalo na svém místě. Krásná ořechová podlaha...

Schodiště v hale v přízemí zůstalo na svém místě. Krásná ořechová podlaha prochází do všech obytných místností a po schodech do patra.

Autor

Ing. arch. Radek Šíma (1968)
Autorizovaný architekt, absolvent ČVUT Praha. Je jedním z jednatelů architektonické kanceláře Ateliér 6, která se zabývá komplexní projektovou činností od studie až po realizaci a autorský dozor, od vybavení interiérů přes bytovou a občanskou výstavbu až pro průmyslové stavby, rekonstrukce a urbanismus

Celou jihozápadní polovinu domu zaujímá obývací pokoj spojený s jídelnou. Dveře...

Celou jihozápadní polovinu domu zaujímá obývací pokoj spojený s jídelnou. Dveře z čirého skla uvolňují prostup světla a průhled napříč domem přes halu až do nového zádveří.

Kuchyňská linka byla vyrobena podle návrhu architekta z MDF desek s bílým...

Kuchyňská linka byla vyrobena podle návrhu architekta z MDF desek s bílým lesklým a hnědým matným lakem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Odsun, JZD a 90. léta dovedly statek ke zkáze. Zachránili ho Dvořákovi

Statek v Salajně v Karlovarském kraji, který pochází z roku 1802, sloužil jako...

Statek v Salajně v Karlovarském kraji, který pochází z roku 1802, sloužil jako zemědělská usedlost k...

Proměna bytu: v malém 2+1 potřebuje rodina místo pro tři syny

Ložnice rodičů slouží i jako pokoj nejmladšího syna.

Pohodlné bydlení pěti lidí v bytě 2+1 je dost obtížné. Vymyslet však interiér pro rodinu, kde nejstarší dospělý syn...

Bydlí ve vodojemu. Dvoupokojový byt má tři podlaží a krásný výhled

Neobvyklý domov vznikl uvnitř nevyužívaného vodojemu na střeše londýnského...

Ve starém nepoužívaném vodojemu na střeše londýnského činžáku Keeling House vznikl třípodlažní byt, ve kterém dominují...



Najdete na iDNES.cz