Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Funkcionalistický dům v Praze čekal 80 let na svou konečnou podobu

  1:00aktualizováno  1:00
Funkcionalistická vila na okraji Prahy prošla před pěti lety důkladnou rekonstrukcí. Její příběh je poněkud komplikovaný. Vila byla postavena na začátku sedmdesátých let podle funkcionalistického projektu ještě z předválečné doby, takže mezi původním záměrem a realizací leží celých 40 let.

Projekt vily vznikl ještě před válkou, ale dům byl postavený až v sedmdesátých letech. Po čtyřiceti letech užívání se vila díky novému majiteli dočkala důkladné rekonstrukce. | foto: Jiří Hurt

V původní podobě dům přežil až do roku 2010, kdy jej koupil nový majitel Tomáš, který provedl rozsáhlou rekonstrukci. Nakonec ale z rodinných důvodů dům prodal paní Michaele a jejímu manželovi. Nejprve jsme proto vyzpovídali Tomáše, který byl strůjcem rekonstrukce, poté jsme u nové majitelky zjišťovali, jak se jí ve vile žije.

Stav před začátkem

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

V roce 2010 až 2012 dům prošel kompletní rekonstrukcí. Nové jsou všechny sítě, podlahy, omítky a dveře, byla provedena i přístavba vstupní chodbičky a šatny. Rekonstrukce se nevyhnula ani garáži, která je přístupná i z mezipodesty domu. Získala nová vrata, vydláždilo se i nádvoří a postavil se nový plot s pojízdnou branou.

Ale začněme příběhem Tomáše, strůjce vydařené rekonstrukce: „Původně jsme bydleli v bytě a hledali jsme dům, který bude mít možnost modulárního bydlení, protože jsme nevěděli, jestli nebudeme část domu pronajímat, nebo zda časem do budoucího domu nenastěhujeme rodiče či tu nebudou chtít bydlet naše děti, až vyrostou.“

Tomáš posléze po důkladném pátrání objevil zajímavý dům v předměstské části Prahy, a protože se mu líbila lokalita i charakter domu a řadí se k milovníkům funkcionalismu, neváhal a dům koupil.

Dům byl původně dvoubytový, což naplňovalo původní představy Tomáše a jeho rodiny o charakteru bydlení i budoucích záměrech. Velmi uvítali i zahradu, která skýtala možnost „vypustit“ děti na čerstvý vzduch. Bylo ale jasné, že bez rekonstrukce se to neobejde.

Fotogalerie

To, že byl dům postaven až v sedmdesátých letech, se na něm podle majitele negativně projevilo zejména malým výběrem stavebních materiálů.

„Původní majitelé mi vyprávěli, že když se přijelo do stavebnin, tak koupili kachlíky, které byly na skladě. To, zda se do domu hodí, tehdy nikdo neřešil. A výsledek? Půlka dlaždic na schodišti byla červená a druhá půlka zelená. Nebo se jelo pro okna a vzala se ta, která zrovna byla na skladě, bez ohledu na požadovanou velikost,“ vzpomíná Tomáš na svědectví původních majitelů domu.

Příběh jedné rekonstrukce

Jedním ze záměrů rekonstrukce se stalo rozšíření či vybudování oken směrem na zahradu. Původně byl totiž hlavní výhled na silnici před domem. Změny doznal i vstup na zahradu, který původně vedl mezi koupelnou a WC.

Z obytné a jídelní části hlavní místnosti v přízemí se francouzským oknem...

Z obytné a jídelní části hlavní místnosti v přízemí se francouzským oknem dostanete na spodní terasu a dále do zahrady. Podlahu tvoří masivní parkety.

Všechny stavební otvory se osadily novými okny v odpovídající velikosti i kvalitě, dům se také zateplil. Dalším záměrem bylo stavbu adaptovat do podoby, která by umožňovala bydlení pro jednu velkou rodinu, nebo pro dvě oddělené rodiny v samostatných bytových jednotkách.

Také došlo k výrazné dostavbě vstupního schodiště, aby splňovalo požadavek na čistou zónu. To vyžadovalo vybudování předsazené vstupní místnosti, kde by lidé odložili boty, kabáty a bundy a mohli dále pokračovat v čisté zóně.

Tato přístavba pak byla vertikálně prodloužena do každého podlaží, čímž dům nabídl další možnosti většího komfortu. Například v patře nad vstupní zónou vznikla vedle původní ložnice šatna a v dalším podlaží tak mohla vzniknout pracovna sloužící i ke vstupu na terasu.

Po dobu rekonstrukce bydlela rodina Tomáše v domě, takže zažila i poměrně značné bourací práce. Vybouralo se prakticky všechno, kromě obvodových zdí a střední nosné příčky.

Energetika domu

V suterénu na konci schodiště najdete obnažené žulové bloky. Ty tvoří niku,...

V suterénu na konci schodiště najdete obnažené žulové bloky. Ty tvoří niku, která slouží jako kinotéka.

Hlavním zdrojem tepla pro dům představuje plynový kondenzační kotel napojený na zásobník na teplou vodu, ohřívající radiátory či podlahové topení.

Tomáš rekonstrukci spojil i s dotačním programem Zelená úsporám, což bylo důvodem ke značnému zateplení celého objektu a výměně původních oken za tepelněizolační eurookna. Díky tomu dům po auditu získal průkaz Energetické náročnosti v kategorii „B“, velmi úsporná budova.

Obvodové stěny se zateplovaly 15 cm tepelné izolace a plochá střecha dokonce vrstvou izolace s tloušťkou 30 cm. Žádných dotací se však Tomáš nedočkal, protože firma, která žádost o dotace zpracovávala, nedodržela předepsané podmínky.

Dispozice domu

Jde o podsklepený dům s dvěma nadzemními podlažími 6+1 a střešní terasou. Po několika schodech se lze dostat k domovním dveřím a ocitnete se v předsíňce s botníkem a věšáky. Na předsíň navazuje chodba se schodištěm, vstupem na WC s umyvadlem, koupelna se sprchovým koutem a pracovna. Postoupíte-li dál, ocitnete se v hlavní obytné místnosti spojené s kuchyní a jídelnou.

Ve vyšším patře je na chodbě opět WC, koupelna, pokoj pro hosty, prostorný dětský pokoj a ložnice se vstupem do šatny. Ve třetím nadzemním podlaží je pokoj vybavený jako tělocvična a pracovna se vstupem na střešní terasu.

Stav před rekonstrukcí

Stav před rekonstrukcí

Výrazných změn doznala vila také v suterénu, kde došlo k proměně uhelny, garáže a kotelny k vybudování jakéhosi záložního suterénního bytu. Z garáže se stal alternativní vstup do domu, který z místnosti sloužící jako kolárna umožňuje pohodlně vyvézt kolo z domu. V suterénu najdete i prádelnu se sociálním zařízením, kam když přijedete z cyklistického výletu, můžete odložit propocené svršky a pohodlně se vysprchovat. V dalších dvou podzemních místnostech vznikla herna s pingpongovým stolem, spižírna a různé úložné prostory.

Dárek k Vánocům

Tomáš vilu zrekonstruoval, ale z rodinných důvodů mu nakonec nezbylo nic jiného než dům prodat. Tehdy do hry vstoupila Michaela s manželem a vila získala nového majitele. Novou majitelku dům na internetu natolik okouzlil, že po domluvě s Tomášem se jeli s manželem na dům podívat jen den před Štědrým dnem, a dohodli se spolu.

Současná majitelka Michaela spolu se psí slečnou Barunkou na schodech terasy....

Současná majitelka Michaela spolu se psí slečnou Barunkou na schodech terasy. Kostra samonosné terasy je svařena z ocelových profilů se zinkovou povrchovou úpravou.

„Když jsme dům viděli poprvé, moc se nám líbil. Vše bylo dokonale dispozičně vymyšleno a bylo vidět, že Tomáš si dal s rekonstrukcí neuvěřitelnou práci. Do domu jsem se hned zamilovala,“ svěřuje se nová majitelka, která spolu s manželem obývá dům teprve krátce.

Michaele se také líbila zahrada, kterou si užívají hlavně děti a pes.

Shoz prádla

Tomáš rekonstrukci využil také k postavení shozu prádla. V podstatě jde o komínovou stavbu, která prochází domem od suterénní prádelny až po koupelny ve vyšších patrech.

„Shoz prádla není jediná vychytávka, která se mi hned napoprvé zalíbila, ale jde o velkou výhodu a úsporu času. Dům je patrový a koupelny máme v obou nadzemních podlažích, což je pádný důvod shoz využívat. Vede do suterénu s technickou místností s prádelnou a další malou koupelnou. Přijde mi to jako výtečné řešení, zejména pro naši velkou rodinu, a to každodenně i při přípravě na samotné praní,“ chválí řešení Michaela.

Technické údaje

Pozemek: 145 + 697 = 842 m2

Užitná plocha: 235 m2

Na podlahách jsou parkety z masivu (dub, buk, teak) nebo dlažba.

Shoz na prádlo je veden z 1. NP a 2. NP do 1. PP, kde je prádelna.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:


Témata: rekonstrukce

Nejčtenější

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

Ze secesního domu zachránili vše cenné, přidali moderní technologie

Secesní vilu v lázeňském městě Poděbrady se podařilo obnovit na moderní...

Vyrovnat se s náročnými požadavky na pasivní standard se daří v případě rekonstrukce historických budov poměrně zřídka....

Bačinova vila má 111 let. Prázdná vyrabovaná ruina pořádně prokoukla

Vilu v italském stylu si nechal v roce 1906 postavit továrník Josef Bačina. Na...

Z Bačinovy vily v Opatovicích nad Labem zbyla pouze vyrabovaná ruina. Stoletá budova si prošla častým kolečkem...

Obývák, ložnice a jídelní kout v jednom. Vše vyřešil šikovný nápad

Hlavní obytný prostor je velký 16 metrů čtverečních.

I na pár metrů čtverečních se dá vměstnat celý byt. Díky nápaditosti designérů je možné rychle proměnit obývací pokoj s...

Najdete na iDNES.cz