Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce funkcionalistické vily: majitelé neskrývají nadšení

  1:00aktualizováno  1:00
V nedávno zrekonstruovaném domě se potkává kvalitní architektura 20. a 21. století. Funkcionalistická vila neztratila přestavbou charakteristickou tvář a rodina získala moderní bydlení.

Vila získala po rekonstrukci moderní podobu. "Zůstala silueta domu, ale do vykousnutého půdorysu v zahradní části jsem navrhl přístavbu s oddělenou garsonkou,“ popisuje architekt Klanc. | foto: Vavřinec Menšl

Budoucí investoři, ale i samotný dům, jehož původním autorem byl známý prvorepublikový architekt Otto Kohn, měli před pár lety štěstí. V roce 2009 byl už vydán demoliční výměr a po odstranění stavby měl na atraktivním pozemku v Praze vyrůst bytový dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj Dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj Dům

Krize na realitním trhu nakonec rozhodla o lepším osudu vily, kterou se podařilo současným majitelům koupit a nechat zrekonstruovat.

"Nejdřív jsme si našli architekta Tomáše Klance, který nám tuto volbu a koupi schválil. Přes dva roky jsme totiž neúspěšně hledali dům, který bychom mohli přestavět, protože sehnat v Praze volnou parcelu je obtížné," říká majitelka.

Dům byl zchátralý, ale měl dostatek plochy pro zahradu a uvnitř dobře řešený prostor. "Nechyběl mu rovněž genius loci, který jsme chtěli uchovat a dětem přiblížit historii. Vyhovovala nám klidná adresa, navíc s výbornou dostupností centra," dodává majitelka.

Pohled na funkcionalistickou vilu, stav před rekonstrukcí v r. 2009. Původním...

Pohled na funkcionalistickou vilu, stav před rekonstrukcí v r. 2009. Původním autorem návrhu byl architekt Otto Kohn.

Ořech, jasné barvy a moudrá sova

Manželé se rozhodli pro rekonstrukci, která respektuje funkcionalistické pojetí, na druhou stranu požadovali současný komfort. Architekt Tomáš Klanc částečně upravil původní dispozici.

Zasklením verandy a vytvořením arkýře se zvětšila obytná plocha přízemí, spojením tří menších pokojů vznikl velký otevřený prostor s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou.

Fotogalerie

"Protože čtverec se špatně zabydluje, snažil jsem se, aby půdorys obytné části přízemí byl členitý a do L. Zajímavým solitérem je opravené schodiště. Od obývacího pokoje jej odděluje stěna s krbem, který přes chodbu ohřívá celý interiér," přibližuje návrh architekt.

Jasné barvy vestavěného nábytku s oblými rohy, ale také obložení stěn kvalitní ořechovou dýhou evokují prvorepublikový interiérový styl.

Dobovou atmosféru připomíná také členění nestandardních dveřních křídel vysokých až po strop. Vše včetně schodiště vyrobili v truhlářství Tita.

Kromě rukopisu a nápadů architekta je v domě patrný i velmi citlivý přístup investorů, kteří si domov zabydleli zajímavými artefakty, obrazy, především ale knihami.

Jídelna navazuje na kuchyňský kout, linku s ořechovou dýhou vyrobilo...

Jídelna navazuje na kuchyňský kout, linku s ořechovou dýhou vyrobilo Truhlářství Tita. Zdroj: www.mujdum.cz

Moderní znamená sucho a teplo

Jednou z úprav bylo odstranění dřevěného záklopu podhledu. Ocelová táhla nahradila původní kleštiny, čímž se otevřel prostor podkroví do špičky pultové střechy a do dětských pokojů se vešla patra pro spaní.

Rekonstrukce vyřešila problém s vlhkostí spodní stavby, která byla způsobena zatékáním dešťové vody. Základovou spáru nově chrání provětrávaný vzdušník umístěný po obvodu stavby.

Aby dům plnil nízkoenergetické parametry, bylo třeba izolovat fasádu, zároveň zvolit vyspělý systém vytápění. Majitelé po dohodě s architektem zvolili kvalitní tepelné čerpadlo a pro příjemné vnitřní klima systém řízeného větrání s rekuperací.

Barvy a materiály vycházejí z charakteristických rysů architektury první poloviny 20. století, které používali tvůrci slavného hnutí Bauhaus. Neutrální šedou doplňují červená, modrá, zelená a žlutá barva. Fasáda s šedými rámy oken je kombinací neprobarvené cementové stěrky s přiznanými tahy hladítka.

Architekt přidal nové prvky – červený arkýř, zastřešený vstup v modré barvě či zelený zahradní altán. Pro zábradlí horní terasy a zasklení zádveří zvolil tradiční copilitové panely. V interiéru doplňují tmavý a výrazný dekor ořechové dýhy sytá žluť a zeleň.

Společný prostor v přízemí zkrášluje obklad stěn s olejovanou ořechovou dýhou a...

Společný prostor v přízemí zkrášluje obklad stěn s olejovanou ořechovou dýhou a masivní ořechové podlahy. Knihovnu se skleněnými policemi navrhl Tomáš Klanc. Zdroj: www.mujdum.cz

"Logiku a uspořádání nosné konstrukce včetně stropu jsem neměnil, stejně tak originální členění oken, snažili jsme se používat i původní cihly. Nové jsou samozřejmě veškeré rozvody energií. Zůstala silueta domu, ale do vykousnutého půdorysu v zahradní části jsem navrhl přístavbu s oddělenou garsonkou," říká Tomáš Klanc.

Bydlení v zeleni

Pozemek s plochou 750 m2 má poměrně velké převýšení, ale umístěním garáže ve spodní části se jej povedlo částečně sjednotit, navíc před domem vznikla rovná travnatá plocha. Truhlíky s buxusy umístěné podél atikového žlabu garáže prodlužují rodině výhled do zeleně.

O návrh částečně bezúdržbové moderní zahrady se postarala zahradní architektka Lenka Vyhnálková. Na přání majitelky domu je na parcele hodně trvalek, málo jehličnanů, kupříkladu i jeřáb pro ptáky. Nedílnou součástí exteriéru je venkovní schodiště tvořené žulovými deskami a dlažebními kostkami, jehož linka spojuje uliční vstup s domem.

Pohled z nejvyššího místa svažitého pozemku (návrh zahrady je od společnosti...

Pohled z nejvyššího místa svažitého pozemku (návrh zahrady je od společnosti Living in Green). Střechu altánu pokrývá expanzní zeleň. Zdroj: www.mujdum.cz

 Pro zábradlí horní terasy a zasklení zádveří zvolil architekt tradiční...

Pro zábradlí horní terasy a zasklení zádveří zvolil architekt tradiční copilitové panely. Zdroj: www.mujdum.cz

Zahradní altán za domem nahradil bazén ze sedmdesátých let minulého století, který tu zbyl po předešlých majitelích. Expanzní zeleň na střeše altánu každoročně na jaře vykreslí podle majitelky krásný až pětibarevný obraz. Příkrou část pozemku za domem by nebylo možné sekat, tudíž autorka zahrady na ni vybrala směs půdokryvných rostlin.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 118 m2
Užitná plocha: 318 m2 (původní 270 m2)
Konstrukce: původní zděná doplněná polystyrenovou izolací tloušťky 20 cm s difuzně otevřenou úpravou
Výplně otvorů: okna dřevěná s euro profily, izolační trojskla, zachováno původní členění oken
Vytápění: tepelné čerpadlo systém voda/vzduch, podlahové topení, krb s vložkou
Větrání: temperování a větrání zajišťuje rozvod vzduchotechniky doplněný rekuperační jednotkou s akumulačním zásobníkem TUV
Střecha: pultová s plechovou krytinou, větraná s použitím difuzně otevřené skladby z dřevovláknitých desek
Dodavatel: Pegisan, s. r. o.

Dodavatel interiéru: TITA, s. r. o.

Dětský pokoj je plný hravých prvků i barev. Zdroj: www.mujdum.cz

Dětský pokoj je plný hravých prvků i barev. V patře se skrývá hrací prostor, který může posloužit i pro spaní. Zdroj: www.mujdum.cz

Šatna rodičů je zařízena vybavením vyrobeným na míru z lakovaných MDF desek....

Šatna rodičů je zařízena vybavením vyrobeným na míru z lakovaných MDF desek. Doplňková zelená barva krásně kontrastuje s tmavým ořechem. Zdroj: www.mujdum.cz

Autor

Ing. arch. Tomáš Klanc
*1975

Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru Klanc, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby od architektonických návrhů, přes organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem. Je absolventem Fakulty architektury ČVUT Praha, v průběhu studia byl dlouholetým náčelníkem Spolku posluchačů architektury, členem Senátu ČVUT a Senátu FA ČVUT.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...



Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Po spojení dvou bytů vznikl jeden. Je plný nečekaných překvapení

Prostorný byt ve starém secesním domě rozdělili po válce na dva menší. Dnes je...

Spojení dvou bytů do jednoho bylo vlastně návratem k někdejší situaci, i když s novou dispozicí a současným pohodlím. A...

Bydlí ve vodojemu. Dvoupokojový byt má tři podlaží a krásný výhled

Neobvyklý domov vznikl uvnitř nevyužívaného vodojemu na střeše londýnského...

Ve starém nepoužívaném vodojemu na střeše londýnského činžáku Keeling House vznikl třípodlažní byt, ve kterém dominují...



Najdete na iDNES.cz