Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Interiér domu po rekonstrukci zbělal jak pod sněhovou peřinou

  1:00aktualizováno  1:00
Interiér rekonstruovaného domu Nory a Ivana září jako čerstvě napadaný sníh. Přitom nepůsobí sterilně. Perfektně vystihuje touhu majitelů po světlém a vzdušném bydlení. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Ke stolu z masivního běleného dubu se může společně posadit až osm lidí. | foto: Iveta Kopicová

Poměrně úzký řadový dům s výměrou zhruba 250 m2 se třemi nadzemními podlažími a sníženým sklepem s garáží, postavený na přelomu 70. a 80. let minulého století, mladé rodině nevyhovoval. Potenciál domu optimálně zpracovali architektka Ivana Dombková a Rostislav Černík ze studia I. D. Architektura.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Pro optimální využití domu nestačily jen „kosmetické“ úpravy, bylo třeba zasáhnout poněkud radikálněji a lépe se vypořádat nejen s dispozičním členěním interiéru. Ivan i Nora byli na místní lokalitu a její krásné prostředí fixováni, proto se rozhodli v domě, v němž už delší dobu žili, pro jeho kompletní rekonstrukci.

Nosné stěny zůstaly

Při respektování nosných stěn byla dispozice celého domu vytvořena nově. Ubylo příček, okna se zvětšila a snížila, odstranily se i parapety. Nové otvory pro dveře byly sjednoceny tak, aby byl prostor opticky vyšší. Velký důraz kladli autoři na maximální prosvětlení interiéru a jednoduché linie.

Podzemní podlaží Ivan využívá ke svému byznysu, dvě patra pak obývá mladá rodina a podkroví je určeno hostům. Tam je komfortní byt s ložnicí, pracovnou, koupelnou a polyfunkčním prostorem.

Zpravidla jej využívají návštěvy příbuzných žijících v zahraničí, výhledově však může posloužit i některému z dětí.

Kultivovaná elegance

Dubová podlaha v celém domě je vyhřívaná. Železobetonové schodiště zůstalo zachováno, radikálně však změnilo svůj vzhled. Byly odstraněny nerovnosti a eliminovány rozdílné výšky schodišťových stupňů, které se nově obložily dubovým dřevem, a původní zděné zábradlí nahradilo čiré sklo. Při vstupu do domu, po pravé straně chodby, je praktická šatna s policovými systémy, která sousedí s WC místností.

Fotogalerie

Prosklený průhled do kuchyně na protější stěně sem přivádí denní světlo. Pro větší pohodlí při obouvání je zde také možné usednout na bílou koženou lavici. Přízemí tvoří i velký otevřený prostor s kuchyní, jídelnou a relaxační zónou se sedací soupravou a krbem.

Právě tady tráví rodina hodně času, proto si rodiče přáli vytvořit tu dostatečně velký prostor pro dětské hry i jejich odpočinek. Nora má mimořádný cit pro harmonii a vytříbené estetické vnímání. Má ráda jemné světlé tóny a miluje bílou barvu.

Součástí otevřeného prostoru je velké portálové okno zvýrazněné dubovým rámem,...

Součástí otevřeného prostoru je velké portálové okno zvýrazněné dubovým rámem, kam je možné usednout a pozorovat okolí. .

Preferovala vzdušný, nekomplikovaný interiér, který klade důraz na vestavěný nábytek. Kromě světlé dřeviny běleného dubu, která interiéru propůjčuje hřejivý nádech, zde vládnou bílé a krémové tóny.

Ve druhém nadzemním podlaží je ložnice rodičů, velká šatna, dva dětské pokoje a společná koupelna s vanou. Jeden dětský pokoj zatím majitelé využívají jako pracovnu.

Dokonalé detaily

Řešení kuchyně prakticky využívá dané možnosti poměrně úzkého koridoru s dokonale přizpůsobeným nábytkem. Kuchyň je vybavena vestavnými spotřebiči Miele, mezi nimiž nechybí ani kávovar a vinotéka. I protější nábytková stěna, která je modelována do čtverců, poskytuje dostatek úložného prostoru pro talíře, skleničky a další nádobí.

Ložnice je orientována s výhledem do zahrady. Nábytek včetně lůžka je zhotovený...

Ložnice je orientována s výhledem do zahrady. Nábytek včetně lůžka je zhotovený na míru z lakované MDF desky v kombinaci s běleným dubem. Postel doprovázejí lampičky Occhio.

Na kuchyň volně navazuje jídelna. Svým vybavením podporuje protáhlý tvar prostoru. I tady zůstalo dost místa na originální komodu, která věrně kopíruje podélnou stranu jídelního stolu.

V relaxační zóně otevřeného prostoru je zavěšena dětská houpačka. Nora si obzvlášť pochvaluje velké a dostatečně široké fixní portálové okno, kde mohou odpočívat a osvěžit se pohledem do zeleně. Tento prostor je také oblíbenou hernou dětí.

Do obkladu sprchového koutu nebylo třeba nijak zasahovat. Montovat sem poličky nebylo nutné, protože se na odkládací prostor v podobě integrované niky pamatovalo předem. Takových povedených prvků tu najdete bezpočet.

I. D. ARCHITEKTURA

Ing. arch. Ivana Dombková absolvovala Fakultu architektury VUT v Brně. Od roku 1992 se s Rostislavem Černíkem věnuje architektonickým studiím, stavebním projektům, projektům pro realizace staveb, projektům pro realizace interiérů a vlastním realizacím interiérů. Za nejdůležitější hodnoty považuje svobodu, vzdělání, prostor a čas. Založila značku Donlič. Od roku 2012 pracuje pod novou značkou I. D. Architektura.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autoři:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Vzal si do parády půdu velkou 45 metrů čtverečních. A dopadlo to skvěle

Na půdním prostoru velkém 45 metrů čtverečních vznikl byt 2+kk.

Architekt si v Praze vyhlédl pro sebe a přítelkyni půdní byt ve starším domě. Koupil jej ve stavu shell and core, tedy...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Bydlí ve vodojemu. Dvoupokojový byt má tři podlaží a krásný výhled

Neobvyklý domov vznikl uvnitř nevyužívaného vodojemu na střeše londýnského...

Ve starém nepoužívaném vodojemu na střeše londýnského činžáku Keeling House vznikl třípodlažní byt, ve kterém dominují...



Najdete na iDNES.cz