Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Skvělá rekonstrukce interiéru proměnila jinak všední dům z 90. let

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár obývá rodinný dům nedaleko přírodní rezervace Divoká Šárka už několik let. Mohlo by se zdát, že taková lokalita je zárukou spokojeného bydlení. Přesto majitelům k úplnému štěstí něco chybělo, a tak přistoupili k rekonstrukci. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Obývacímu pokoji dominuje prostorná rohová knihovna, která ukrývá i radiátor za pohovkou. Posezení u knihovny a před televizí zajišťuje sedací nábytek Gentry navržený Patricií Urquiolou pro Moroso. Centrální osvětlení je doplněno pojízdnými reflektory od italského výrobce Flos a lampiónem Akari 10A od Vitry. | foto: Petr Karšulín

Dům byl postavený na konci devadesátých let, tomu odpovídal interiér zařízený jeho prvními majiteli. David s Petrou proto nebyli s jeho podobou spokojeni už od chvíle, kdy se nastěhovali. Teprve nedávno se však rozhodli oslovit architekta Petra Venclovského a jeho ženu, designérku Annu Venclovskou.

To, že současní majitelé s rekonstrukcí trochu otáleli, se nakonec ukázalo jako velká výhoda, stihli totiž dobře poznat dům i své potřeby. "Už na prvním setkání nám klienti ukázali a vyjmenovali několik míst a bodů, se kterými nejsou spokojeni. K těm jsme nějaké přidali a postupně hledali řešení," říká architekt Petr Venclovský.

Interiér odráží největší trendy současnosti od  barevného retro stylu až po...

Interiér odráží největší trendy současnosti od barevného retro stylu až po skandinávskou čistotu.

Zadání bylo zařídit a zabydlet část domu, do níž vstupuje návštěva, tedy společenskou zónu, počínaje vstupem, který je u domu velmi důležitý, pokojem pro hosta, kuchyní s jídelnou a konče hlavním obývacím pokojem.

Důležité bylo, kudy se skutečně chodí, které dveře jsou nadbytečné, kde naopak chybí. Kde studí podlaha, kam se chcete dívat při vaření, kam z křesla, kde se bude poslouchat hudba, kde se sejde rodina na Vánoce a podobně.

"Mimo to jsme nově vyřešili osvětlení a určená místa v domě propojili audio a video systémem," popisuje individuální postup při spolupráci architekt Venclovský.

Nejedno křeslo pro hosta

Hlavním důvodem, proč majitelé přistoupili k přestavbě, byla kuchyň původně rozdělená na dvě zóny linkou ve tvaru L, její součástí byl malý jídelní kout, který mladému páru nevyhovoval.

Nad rozkládacím dubovým stolem, ke kterému může usednout až 12 lidí, visí na...

Nad rozkládacím dubovým stolem, ke kterému může usednout až 12 lidí, visí na míru vyrobené svítidlo z dubové dýhy podle návrhu architekta. Kuchyni s jídelnou dominuje tapeta Fornasetti Acquario od tradičního anglického výrobce Cole & Son. Police z masivního dubu slouží pro ukládání kuchařek a skleněné police před okny jsou na bylinky.

Přáli si velký jídelní stůl, u kterého můžou příjemně posedět i s přáteli, a potřebovali také více úložného prostoru. Ten získali zazděním dveří do obývacího pokoje, kde jsou dnes vysoké skříně s troubami, lednicí a spíží.

Fotogalerie

Architekt rozšířil hlavní dveře a ty nepoužívané do chodby nahradil vestavěným skleníkem, vedle něhož jsou "lítací" dveře do skladu se stohovatelnými židlemi a větším mrazákem.

Přestože je prostor řešený především funkčně, nechybí mu hravost, kterou v kuchyni nejvýrazněji demonstruje tapeta Fornasetti Acquario (Cole & Son).

Ve vstupní chodbě bylo nutné vyřešit nedostatek přirozeného denního světla, stávající dřevěné dveře proto byly nahrazeny hliníkovým rámem proskleným průsvitným conexem. Čtyři metry dlouhý botník si poradí i s početnými návštěvami stejně jako zabudované šatní skříně umístěné hned naproti.

Obývací pokoj s výhledem a balkonem je rozdělen na dvě části. Jedna nabízí klid pro chvíle s knihou u krbu a posezení na sofa přímo u knihovny, v koženém ušáku nebo u rohového okna. Druhá část je určená pro sledování filmů nebo poslech hudby na prostorné pohovce. Pokoj pro hosty je současně zázemím Davida, který zde rád cvičí nebo poslouchá hudbu.

Zazděním dveří do obývacího pokoje získal architekt dostatek místa pro...

Zazděním dveří do obývacího pokoje získal architekt dostatek místa pro velkorysé úložné prostory s vestavěnými spotřebiči.

Puf háčkovaný na míru

Spojovacím prvkem rekonstruovaných prostor domu je olejovaný masivní dub, z něhož je vyrobena většina nábytku na míru. Některé jeho části mají povrchovou úpravu v matném barevném laku, což evokuje 50. léta, stejně jako šatní skříně a korpusy kuchyňského nábytku, které jsou z laminátu v odstínu vanilky.

Autor

Ing. arch. Petr Venclovský
- vystudoval architekturu na ­Technické univerzitě v Liberci
- od roku 2006 se ­věnuje vlastní praxi

"Interiér měl být funkční, řemeslně kvalitní, vřelý, jasný. Maximum nábytku je proto navrženo a vyrobeno atypicky včetně všech úchytek, dveří, svítidla, dubového stolu a nástěnky v jídelně, háčkovaného pufu a kávového stolku v obývacím pokoji nebo zrcadla s žárovkou na chodbě," dodává autor projektu Petr Venclovský.

Na výsledku je to znát. Originální pojetí zahrnuje praktická řešení oživená vtipnými detaily, které odrážejí současné trendy v designu od zmíněného retro stylu přes italskou eleganci až po skandinávskou čistotu. Přestože je zde hodně drahých kousků nábytku, použity jsou vždy s lehkostí, vtipem a nadhledem. Majitelé jsou tak konečně spokojeni a být jejich hostem je čirá radost.

Atmosféru zde po večerech dokresluje praskající oheň v krbu. Ocelová část...

Atmosféru zde po večerech dokresluje praskající oheň v krbu. Ocelová část komody je navržena a využívána na ukládání dřevěných polínek.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

 

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Soukromý ráj našli v lese. Uprostřed hvozdů si postavili senzační domy

Domy v lese slibují úžasné ticho, klid a dokonce snad i ráj na zemi. Vybrali...

Domy v lese slibují úžasné ticho, klid a dokonce snad i ráj na zemi. Vybrali jsme deset nejzajímavějších zahraničních...

Sousedce vlhne zeď. Viníka našla v naší zahradě a vyhlásila nám válku

1

Sousedka má mokrou zeď u svého domu již roky. Chybu udělali první majitelé, kteří dům špatně postavili. Snažíme se jí...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...



Najdete na iDNES.cz