Při rekonstrukci domu použili i tovární okno a kolečka z kovošrotu

  1:00aktualizováno  1:00
Zachovat genia loci domu z 20. let minulého století a přitom nabídnout bydlení odpovídající současným nárokům pro čtyřčlennou rodinu, to bylo zadání pro architekty studia 2iAtelier. Musela bourat a skloubit staré s novým.

Významný stylotvorný prvek představuje strop z původních dřevěných trámů, který byl objeven až během rekonstrukce. | foto: Archiv studia 2iAtelier

Další příspěvek do soutěže Interiér roku, kde je iDNES.cz hlavním mediálním partnerem, rozhodně nepatří ke „sterilním“ projektům. Na prvním místě se zde musely změnit především dispozice v přízemí domu, kde bylo rozvržení místností zcela nevyhovující a nefunkční. Některé příčky se vybouraly, jiné přistavěly.

Dominantním prvkem se stalo velké zrcadlo ze starých továrních oken a kuchyňský...

Dominantním prvkem se stalo velké zrcadlo ze starých továrních oken a kuchyňský ostrůvek na kolečkách.

Takzvaná zimní zahrada se otevřela do prostoru a stala se nedílnou součástí hlavní obývací zóny. Vybouráním příčky mezi dvěma hlavními pokoji vznikl velký otevřený obytný prostor, který plní funkci kuchyně, jídelny i relaxační zóny.

Významný stylotvorný prvek představuje strop z původních dřevěných trámů, který byl objeven až během rekonstrukce, kdy se muselo neplánovaně přistoupit k opravě všech podlah v patře domu.

Když luxus netáhne

Fotogalerie

Majitelé jsou milovníci přírodních materiálů ve všech podobách, nejlépe s žádnou nebo minimální povrchovou úpravou, a úplně nejlépe se známkami předchozího používání.

Autorce interiéru Ivaně Goodové ze studia 2iAtelier bylo jasné, že luxusní kuchyňská linka z katalogů kuchyňských studií zcela určitě není to, po čem by obyvatelé tohoto domu toužili.

Dominantním prvkem netradiční kuchyně se tak stalo velké zrcadlo ze starých továrních oken a kuchyňský pult vyrobený na míru ze starých kovových plátů. Zrcadlo kuchyňský prostor prosvětluje a zároveň poskytuje pohled na dění v místnosti za zády uživatele a výhled na terasu a zahradu.

Pracovní deska na lince je žulová, na pracovním pultu dřevěná, s přiznanými známkami předchozího užívání. Pult byl usazený na železná kolečka, která se podařilo po pracném hledání objevit v jednom kovošrotu.

Krbová kamna dokážou vytvořit příjemnou atmosféru.

Krbová kamna dokážou vytvořit příjemnou atmosféru.

V kuchyni nechybí moderní vestavné i samostatně stojící spotřebiče.

Proměna interiéru

Dům má dřevěné podlahy ve všech prostorách kromě koupelen. V přízemí zůstaly původní parkety, které architekti nechali zrenovovat. Záměrem bylo ponechat podlaze její původní ráz a nesnažit se zakrýt známky času, které ještě umocňují přirozenou krásu dřeva. V horním patře byly vyměněny všechny podlahy za dřevěné.

V koupelně, jež prošla celkovou rekonstrukcí, bylo nutné zakrýt nevzhlednou šikmou plochu, pod kterou jsou schody do sklepa. Vznikla tak velkorysá dřevěná skříňka se dvěma umyvadly. Nejen, že skryla schody, ale ještě poskytuje dostatek úložného prostoru.

O projektu

Kategorie: Soukromý interiér (rekonstrukce)
studio:2iATELIER
autor: Ing. Ivana Goodová

Jedním z požadavků bylo propojit interiér s velkou zahradou, proto se téměř všechna okna na jižní straně domu vyměnila za francouzské dveře s přímým vstupem do zahrady.

Návrh interiéru vychází z životního stylu majitelů, prolíná se zde láska k přírodě, cestování, umění a designu. Ivana Goodová použila při proměně téměř výlučně přírodní materiály, ať už nové, zrenovované, nebo v původním stavu s přiznanými známkami opotřebení. Letos se pustí do návrhu a realizace interiérů studentských pokojů a ostatních prostor v patře domu.

Pult byl usazený na železná kolečka,  která se podařilo po pracném hledání...
Pult byl usazený na železná kolečka,  která se podařilo po pracném hledání...

Pult byl usazený na železná kolečka, která se podařilo po pracném hledání objevit v jednom kovošrotu.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016
Vyhlášení výsledků: 5. 4. 2016

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Deset let trvala soukromníkovi rekonstrukce domu ze 13. století

„Klasický“ pokoj v hotelu Miss Sophie´s

Zamilovat se do starého domu znamená lásku na celý život. Ale někde i několikaleté čekání, než se dům promění tak, jak...

Sigmund Freud je s námi. Město Příbor vrátilo rodný dům do 19. století

Rekonstrukce trvala pět měsíců.

Město Příbor v Moravskoslezském kraji si dobře uvědomuje význam svého rodáka Sigmunda Freuda. Proto podpořilo záměr...

Největší jízdárna v Čechách. Unikátní stavba Windischgrätzů unikla zkáze

Budova byla postavena mezi lety 1858 a 1861.

Tři kilometry západně od Tachova v Plzeňském kraji leží Světce, které se zásluhou knížete Alfréda I....



Najdete na iDNES.cz