Rekonstrukce domu z 19. století: rodina získala skvělé moderní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukci domu v místě historické domkářské zástavby v Praze 6, které památkáři prohlásili za památkovou zónu, se podařilo pojmout s velkým nadhledem a s využitím moderních prvků.

Sedlová střecha byla zachována, doplnily ji však střešní okna. | foto: Ondřej Polák

Původní jednopodlažní stavba se sedlovou střechou z počátku 19. století se ve dvacátých letech minulého století zvětšila o další patro a krov. Obdélníková stavba (15,6 × 5,4 m) se štítovou zdí přímo obracela do ulice. Byla lemována opěrnou zdí, která vyrovnávala výškový rozdíl téměř dvou metrů mezi přilehlou silnicí a sníženým přízemím domu se zahradou.

Veškeré původní konstrukce byly ve velmi špatném technickém stavu, na němž se podepsala především vlhkost a plísně. Opěrnou zeď včetně oplocení a k ní přistavěné kolny zničila neúnosná dopravní zátěž.

Před architektem Janem Schindlerem ze studia Schindler Seko Architekti tak stál obtížný úkol: objekt ve špatném technickém stavu proměnit v moderní bydlení, které zároveň naplní podmínky památkářů.

Vnitřní zahrada nabízí příjemné soukromí, přímý vstup umožňují francouzská okna.

Vnitřní zahrada nabízí příjemné soukromí, přímý vstup umožňují francouzská okna.

Historický objekt s novou přístavbou

Architekt Schindler se rozhodl vytvořit homogenní třípodlažní vestavbu do historického objektu. „Znamenalo to navýšení střechy, realizaci přístavby podél ulice a snížení dvorkové části včetně podezdění nových základů a odizolování objektu proti zemní vlhkosti,“ vysvětluje autor.

Stavbu tak tvoří historická budova a nový přístavek. Ten navrhl Jan Schindler jako kompaktní objekt z monolitického pohledového betonu. Jeho plochá střecha výškově kopíruje niveletu (= pomyslná čára udávající výškové poměry a podélný sklon liniové stavby) přilehlé ulice. Vznikl zde tak prostor pro parkování a vstup do domu.

Pohled z ulice na parkovací plochu

Pohled z ulice na parkovací plochu

Monolitickou betonovou vestavbu stěn, stropů a schodiště, vše s přiznaným povrchem po bednění z nehoblovaných dřevěných prken, využil architekt Schindler i v původním objektu. Podlahy nechal upravit jako strojně hlazené betonové desky.

Dispozice pro rodinu

Vstupní hala vede přímo do prostoru mezipodesty nového dvouramenného schodiště. Úroveň vstupního mezipatra je přibližně v jedné třetině výšky pod druhým nadzemním podlažím.

Fotogalerie

Přízemí „obepíná“ vnitřní zahradu - atrium - a je koncipováno jako plynulý volný prostor s jídelnou a kuchyní, s návazností na sníženou místnost obývacího pokoje.

V horních podlažích je klidová zóna s ložnicí, třemi dětskými pokoji, pokojem pro hosta, pracovnou a dvěma koupelnami.

Veškeré místnosti jsou přístupné z dlouhé chodby vedené podél západní obvodové zdi, která vznikla prostorovým prodloužením hlavních schodišťových podest.

Kuchyň s jídelnou v přízemí

Kuchyň s jídelnou v přízemí

Rodinný dům v Praze 6

Autor: Ing. arch. Jan Schindler / Schindler Seko Architekti
Pozemek: 228 m2
Hrubé podlažní plochy: 301 m2
Čisté podlažní plochy: 222 m2
Obestavěný prostor: 1 030 m2
Rok dokončení: 2013

Obývací pokoj ve snížené části přízemí

Obývací pokoj ve snížené části přízemí

Ing. arch. Jan Schindler

* 1968 v Západním Berlíně, absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. V letech 1992 až 1997 spolupracoval s architektonickými kancelářemi v Berlíně (prof. Baller, Baumann, Takenaka), člen Německé komory architektů. V roce 1997 založil ateliér 4a architekti s Ludvíkem Sekem, Petrem Hudákem a Leigh D´Agostinem.

Od roku 1998 člen České komory architektů, od roku 2010 člen Saské akademie umění SADK. V roce 2012 zakládá studio Schindler Seko Architekti.

Autor:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...



Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Holka, kluk a 13 metrů čtverečních. Nadčasový pokoj vydrží dlouhé roky

Ze svého dětského pokoje už Alex a Ema vyrostli.

Designérka Petra Indruchová se ujala proměny dětského pokoje pro prvňáka Alexe a jeho sestru Emu. I když sourozenci...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Další z rubriky

Z hromady sutě a popela vstala Kotelna v Libčicích. Plány má velkolepé

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším...

Originální přeměna bývalé kotelny na multifunkční prostor Kotelna je dalším krokem k obnově 150letého průmyslového...

Kapličce hrozilo zřícení. Majitel ji daroval městu, to ji zachránilo

Kaple se nachází u historické cesty z Rochlice do Jablonce nad Nisou.

Proseč nad Nisou bývala vsí zbožných horalů. Jediným stánkem jejich víry byla dlouhá léta malá kaple vyzděná ze...

Byt v kubistickém domě díky novému majiteli a designérce opět zazářil

Stůl Gadeskov (Jysk) z masivního dřeva s kovovou podnoží je doplněn židlemi DSW...

Byt v kubistickém domě architekta Otakara Novotného z roku 1911, původně určeného učitelům, koupil majitel cíleně. Přál...



Najdete na iDNES.cz