Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

  1:00aktualizováno  1:00
Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově vyšel z módy. Do rekonstrukce se dali ve stylu Bauhaus, jedné z nejvýznamnějších avantgardních škol umění, designu a architektury. Ta oslaví příští rok 100 let od svého založení.

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé zásadně zrekonstruovali a rozšířili. Instalovány byly posuvné systémy a posuvné systémy se zdvihem. | foto: Sofia Sabel

Aby vpustili do domu maximum denního světla a mohli si užít nerušené výhledy na okolní krajinu, aniž by slevili na energetické efektivitě objektu, použili majitelé prosklenou čelní fasádu a posuvné hliníkové systémy.

Zářivá barva betonových konstrukcí kontrastuje se šedivými povrchy a barvou...

Zářivá barva betonových konstrukcí kontrastuje se šedivými povrchy a barvou profilů fasádních systémů Schüco FW 50+.HI.

Projekt renovace třípodlažní vily usazené na kopci se uskutečnil ve švédském městě Särö, asi 25 km jižně od Göteborgu.

Když mladí majitelé dům koupili, byl ještě z velké části v původním stavu z roku 1969. Rozhodli se tedy, že jej budou postupně renovovat, a to ve třech fázích. Zachovat se rozhodli pouze základní betonové konstrukce.

Rekonstrukce po etapách

Manželé začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve přišlo na řadu přízemí (65 m2) se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo horní patro (35 m2). Největší výzvou se však stala rekonstrukce prostředního podlaží o rozloze 170 m2.

Tato část domu musela do sebe integrovat všechny hlavní životní a funkční prostory pro každodenní život: velkoryse otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu stejně jako přístup na terasu. Navíc tato část domu měla být v duchu stylu Bauhaus.

Fotogalerie

Kromě formální jednoduchosti, kubistických tvarů stavebních konstrukcí s plochými střechami a minimalistickým způsobem využití stavebních materiálů (beton), je styl Bauhaus spojený s velkými prosklenými plochami fasády.

Majitelé domu v Särö chtěli systematicky vtělit tyto designové principy do rozšířeného a částečně nově vybudovaného prostředního patra vily. Panoramatický výhled na okolní krajinu měl být ze všech částí prostoru co nejvelkorysejší.

Investoři také chtěli vybrat prosklené posuvné systémy tak, aby mohly být používány flexibilně v závislosti na ročním období a počasí. Technologické a vizuální parametry systémů proto byly důležitým předpokladem.

Profily zapuštěné do podlahy vytvořily čisté řešení

Požadavek maximalizovat množství světla, které bude procházet velkoformátovými okny od podlahy až ke stropu a posuvnými systémy, aniž by bylo nutné měnit stávající konstrukci ploché střechy, byl zvláštní výzvou pro zpracovatele profilů firmu Alufront ze Sävedalenu.

Zkušený partner společnosti Schüco navrhl speciální řešení, díky kterému byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu.

Kombinace fasádního sloupko-příčkového systému s nadstandardní tepelnou izolací a posuvného a posuvně-zdvižného systému se ukázala funkčním i vizuálně estetickým řešením, díky kterému vznikl konzistentní vzhled fasády a velkoformátových oken s úzkými rámy v interiéru.

Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné díky posuvným systémům se...

Terasy a venkovní prostředí jsou snadno přístupné díky posuvným systémům se zdvihem.

Speciální hliníkové konstrukce s úzkými pohledovými šířkami profilů umožňují nést zvýšené zatížení v podobě velkých prosklených ploch, v tomto případě s bezpečnostním sklem. Tím se dosáhlo maximálního průchodu světla s minimálními pohledovými šířkami rámů a co nejmenší spotřebou místa pro instalaci stavebních prvků.

Klienti jsou výsledkem rekonstrukce nadšeni, zejména pokud jde o světlo, prostor, jednoduchost a modernost obytných prostorů.

O projektu

Architektonický návrh: klient ve spolupráci s firmou Alufront AB, Sävedalen (Švédsko)

Partner společnosti Schüco pro výrobu a montáž: Alufront AB, Sävedalen (Švédsko)

Obytná plocha: 270 m2 na třech podlažích

Realizace: 2014 až 2015

Použité systémy Schüco v projektu: posuvné systémy a posuvné systémy se zdvihem: Schüco ASS 50; fasádní systémy: Schüco FW 50+.HI; okna: Schüco AWS 70 BS.HI; dveře: Schüco ADS 70 HD

Speciální prvky: dvoubarevný nástřik rámů v odstínu RAL 9016 zevnitř a RAL 9007 (zvenčí)

Autor:

Nejčtenější

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Další z rubriky

Zázrak v Boleradicích. Zapálení ochotníci si vydupali vlastní sen

Budovu bývalé orlovny užíval po roce 1948 divadelní spolek, který má v...

Budova orlovny v Boleradicích v Jihomoravském kraji má za sebou dramatickou historii a zářnou současnost, která je...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Opravoval dům na Slovácku. Po úrazu mu se dvěma pokoji pomohl designér

Architekt Tomáš je s proměnou ložnice spokojený.

Moderně a přitom s pokorou k tradicím, to je heslo architekta Tomáše, který zcela sám opravuje starý dům. Rozjetou...

Najdete na iDNES.cz