Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům se základy z 15. století se proměnil na moderní bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Historické centrum Levoče je zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Když si tak koupíte dům nedaleko tohoto centra, můžete počítat s mnoha překvapeními. To se stalo i rodině, která si pořídila dům nedaleko Náměstí Mistra Pavla z Levoče.

Masivní dřevo použili architekti na podlahu i na strop. | foto: Peter Čintalan - DYNAMEETstudio

Základy domu nedaleko centra sahají pravděpodobně na začátek 16. století, tedy do doby, kdy Levoča prožívala veliký rozkvět. Jenže během několika století se mnohé změnilo, přišly požáry i povstání.

Nový majitel si pořídil dům před třemi lety a vlastně bez velkého nadšení. Vegetariánská jídelna, která zde fungovala, opravdu nenabízela velký „architektonický zážitek“, jen klenuté sklepy dávaly tušit dávnou historii.

Klenuté stropy ve sklepě odkazují na dobu vzniku původního domu, patrně začátek...

Klenuté stropy ve sklepě odkazují na dobu vzniku původního domu, patrně začátek 16. století.

Teprve přátelé a architekti ze studia Richard Kráľovič architekti mladého investora přesvědčili, že z nudného domu může vzniknout skvělé bydlení pro rodinu s malými dětmi.

Sám se nakonec začal těšit na novou podobu a zjišťovat, co může dům po rekonstrukci nabídnout. Třeba „závodní dráha“ pro syny má 46 metrů, což je vzdálenost kuchyně k zadnímu vchodu do obývacího pokoje. To děti samozřejmě ocenily, zatím totiž rodina bydlela v malém zahradním domku.

„Zadáním byla realizace projektu celkové rekonstrukce objektu, změna dispozičního řešení, nahrazení nevyužitých půdních prostor vestavbou obytného podkroví s kompletní výměnou krovu a vytvoření nových prvků, a to západní terasy a vikýře na severní straně. Nutná byla nová fasáda a důkladná sanace sklepních zdí,“ vypočítá architekt Richard Kráľovič.

Fotogalerie

Vše mělo jediný cíl: dát domu znovu duši a vytvořit atmosféru pro rodinný život. Výslednou realizaci přihlásil autor do soutěže Interiér roku 2017, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde).

Dům plný tajemství

Během rekonstrukce se dům postupně zbavoval přebytečných nánosů zevnitř i zvenčí. Dovolil tak postupně odhalovat svoje tajemství. Architekti vnesli do všech podlaží velkorysé prostory, v přízemí maximálně propojené.

Do objektu se vstupuje z ulice na jižní straně. Na vstupní halu navazují prostory kuchyně, přibylo nové dřevěné schodiště do podkroví, vlevo je velký  obývací pokoj s krbem.

Kuchyň, jedna z hlavních místnosti domu, kde doslova pulzuje rodinný život a téměř denně se v ní objevují návštěvy, je zároveň jídelnou a komunikačním prostorem, a to nejen v sociálním a horizontálním rozměru, ale i vertikálním: nad jejím středem totiž ústí světlík protínající střechu, podkroví i trámový strop.

Architekti vnesli do všech podlaží velkorysé prostory, v přízemí maximálně...

Architekti vnesli do všech podlaží velkorysé prostory, v přízemí maximálně propojené.

Příjemná společenská zóna v přízemí je podpořená vytvořením velkorysé obytné místnosti v západní části, která využívá přímý kontakt se zahradou.

Dlouhá chodba spojuje všechny prostory domu v přízemí, je z ní vstup do sociálního zázemí a technické místnosti, ale i na schodiště směřující do suterénu, neuvěřitelného sklepa s nádhernými klenbami.

V obytném podkroví je ložnice rodičů, dva dětské pokoje, koupelna a hala se světlíkem. Ložnice, orientovaná do zahrady, je doplněná o exteriérový prostor, krytou terasu.

Ze severní strany je do prostoru vložený vikýř, který obyvatelům domu poskytuje krásný výhled na dominantu Levoče, strmý kopec s neogotickým kostelem.

„V rámci celkového ztvárnění interiéru jsme kladli důraz i na materiálovou a barevnou stránku. Jedna z vnitřních stěn se vždy odlišuje použitím speciální techniky matného štuku v jiném barevném odstínu tak, aby celkový dojem působil harmonicky i s ostatními prvky v interiéru, podlahou či nábytkem,“ vysvětluje architekt Richard Kráľovič.

Stěny podkroví zdobí „rekonstrukce“ náměstí v Levoči.

Stěny podkroví zdobí „rekonstrukce“ náměstí v Levoči.

Původní v novém

V domě zůstalo hodně artefaktů a prvků z minulosti domu. To, co bylo možné použít, našlo svoje uplatnění. Kamenné zdi a klenbové konstrukce se v suterénu vyčistily a vypískovaly, kamenný nápis jednoho z původních majitelů našel svoje nové místo v intarzii do štukové stěny v kuchyni, části původní dřevěných trámů krovu zase posloužily jako „nosiče“ osvětlení ve sklepení nebo jako součást venkovní části krbového tělesa v obývacím pokoji.

Celkově se architekti při přestavbě snažili o zachování charakteristiky původního levočského domu, o soulad s energií historického centra města, to vše bez zbytečné okázalosti, na druhé straně však i bez přílišné opatrnosti při použití potřebných změn.

Stáří domu

Podle struktury a polohy nosných stěn domu nad sklepními prostory lze předpokládat, že jej původně tvořily domy dva. Suterén domu je možné datovat na konec 15. a na začátek 16. století. Samotný dům nad sklepením, i na základě rozdílného charakteru původního zdiva, pochází z mladšího období.

Vstupní hala

Vstupní hala .

Základní údaje

Autor: Ing. arch. Richard Kráľovič

Spolupráce: Ing. arch. Zuzana Kráľovičová

Stavbyvedoucí: Ľubomír Halkovič

Celková plocha pozemku: 786 m2

Zastavěná plocha: 243 m2

Užitná plocha přízemí: 177 m2

Užitná plocha podkroví: 124 m2

Užitná plocha suterénu:   55 m2

Celková užitná plocha: 356 m2

Vytápění: Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo a vytápění místností je zabezpečené prostřednictvím podlahového/stěnového vytápění s regulováním jednotlivých okruhů. V zahradě jsou umístěné vrty do hloubky 100 m, z nichž se odebírá zemní teplo prostřednictvím uzavřeného okruhu solanky tepelným čerpadlem zem - voda.

V domě byl použitý systém řízeného rekuperačního větrání.

Autor:



Nejčtenější

Šest rodin si koupilo školu. Sami ji předělali na luxusní bytový dům

Na stavebních pracích se podíleli sami společníci se svými širokými rodinami.

Škola z roku 1912 v rotterdamské předválečné čtvrti Nieuwe Weste byla od roku 2013 prázdná. Opuštěnou starou budovu si...

Obří protiletecká věž pro 20 tisíc lidí se promění v park s 228 stromy

Z věže, ve které se při náletech skrývalo často i přes 20 tisíc lidí a ze které...

Jednou z nepřehlédnutelných dominant hamburské čtvrti Sankt Pauli je zhruba 40 metrů vysoká protiletecká věž z...



Pro svou rodinu vymyslel dům. Domov za Prahou má posuvné stropy

Pavel, původním povoláním strojní inženýr, si venkovský domov navrhl sám.

Dům za Prahou ve tvaru helvétského kříže je v mnohém originální. Nevychází ze žádné typové stavby, ale není ani dílem...

Zázrak v Rychlebských horách. Z ruiny na zboření je skvostná Tančírna

Tančírně hrozilo zřícení. Obec Bernartice ji vrátila zašlou krásu.

Secesní Tančírna v Račím údolí sloužila jako výletní restaurace a místo pro zábavu a tanec, pak pro dětské tábory a...

Nepoznáte, že byt, jehož dominantou je vyzděná šachta, je v paneláku

Dominantu bytu tvoří vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem, které...

Proti trendům. I tak lze označit rekonstrukci panelákového bytu 1+1, který autorka interiéru pojala jako „skrytý...

Další z rubriky

Jak se staví sen pro matku s dcerou a dvěma psy v malé garsoniéře

Spaní na pódiu lze oddělit japonskou posuvnou stěnou.

Když dědeček přepsal na studentku Andreu malou panelákovou garsonku, vyřešil tím bydlení vnučky, ale i své dcery....

Valašské chalupě hrozil zánik. Nadšenci ji vrátili vzhled z 19. století

Usedlost slouží jako živé Muzeum lidové kultury a tradic Vlachovska.

V selské usedlosti ve valašských Vlachovicích se přesunete o 110 let zpět a nadechnete se atmosféry doby před první...

Zázrak v Rychlebských horách. Z ruiny na zboření je skvostná Tančírna

Tančírně hrozilo zřícení. Obec Bernartice ji vrátila zašlou krásu.

Secesní Tančírna v Račím údolí sloužila jako výletní restaurace a místo pro zábavu a tanec, pak pro dětské tábory a...

Najdete na iDNES.cz