Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

70 let to byla jen garáž a dílna, teď mají skvělou nástavbu

  1:00aktualizováno  1:00
Po požáru na konci druhé světové války z roubeného domu moc nezbylo, zůstala jen zděná část klenutých stájí a řeznická dílna. Torzo stavby zakryla provizorně pultová střecha. Teprve po sedmdesáti letech se tu díky nástavbě opět bydlí.

Nástavba respektuje zbytky původní stavby. | foto: Archiv majitelů

Rekonstrukce domu v Rožnově pod Radhoštěm rozhodně nebyla snadná, Ing. arch. Ondřej Kramoliš se musel řídit podmínkami památkové ochrany centrální zóny města. Zachoval rozdílný charakter původních konstrukcí včetně renovace výrazného tvaru komína udírny a historický objekt doplnil o soudobou funkční část spojující jednotlivé části.

Tak dopadl hospodářský dvůr po požáru na konci 2. světové války.

Tak dopadl hospodářský dvůr po požáru na konci 2. světové války.

S investorem dlouho přemýšleli, jak přistoupit k rekonstrukci stávající hospodářské budovy.

Nakonec se rozhodli pro rekonstrukci přízemní části a přistavění nového patra určeného výhradně k bydlení. Vznikla tak nová samostatná bytová jednotka přístupná přímo z venku.

První nadzemní podlaží zůstalo dispozičně beze změn: v bývalé stáji je garáž a zahradní dílna. Na severní straně domu bylo nově přistavěno vstupní schodiště, pod schody je technické zázemí bytu.

Fotografie vznikly před nastěhováním majitelů.

Rekonstrukce s ohledem na okolí

Architekt Kramoliš se rozhodl ponechat vše, co zůstalo z původní historické stavby včetně různých typů fasád, vše pak vhodně doplnil novým objemem, který respektuje okolí.

Fotogalerie

S ohledem na navazující sousední dům tak navrhl zastřešení pultovou střechou se stejnou orientací a sklonem a také s výrazným přesahem na východní straně.

Západní a severní strany budovy nemají okna, okna jsou pouze na jižní a východní straně.

Ačkoliv po požáru zůstalo jen torzo staré stavby, i tak je dispozice v patře ovlivněna výchozím stavem původního objektu, zejména různou výškovou úrovní podlah, polohou komína, orientací oken a polohou vstupního schodiště.

V nižší úrovni najdete hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, vyšší tvoří ložnice, centrální hala a zázemí bytu. V podkroví se podařilo umístit komoru. „Vzhledem k vysoké výšce obytné části je nad prostorem kuchyně umístěna otevřená galerie s pracovnou. Jednotlivé úrovně propojuje dřevěné schodiště,“ popisuje architekt Kramoliš.

Galerii osvětlují střešní okna, v centrální hale a na schodišti byly použity světlovody, které sem vnášejí denní světlo Z východní strany navazuje na obytný prostor krytý dřevěný balkón.

Okna jsou orientována na jižní a východní stranu.

Okna jsou orientována na jižní a východní stranu.

Architekt zachoval původní komín.

Architekt zachoval původní komín.

Architekt Kramoliš se nesnažil napodobovat staré stavební prvky, nové plochy fasády naopak navrhl v hladké stěrkové omítce v kontrastu s původní režnou omítkou stáje a lícovým zdivem dílny. Nová okna umístil s ohledem na stávající otvory v přízemí.

Došlo k celkové repasi masivního komína z lícových cihel, který vystupuje nad falcovanou titanzinkovou střechu. Do budoucna se počítá také s opravou režného zdiva dílny a garážových vrat.

Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Další z rubriky

V 250 let staré roubence žila prasata. Záchrana ji opět vrátila lidem

Zchátralé stavbě vdechla nový život citlivá a promyšlená rekonstrukce.

Roubený statek v Lipné u Hazlova v Karlovarském kraji má za sebou pohnutou historii a už několikrát mu akutně hrozilo...

Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Vodojem s vyhlídkou zničili vandalové. Demolici odvrátili památkáři

Vodojemu hrozila demolice. Díky ministerstvu kultury a městu Jablonec na Nisou...

Výjimečná památka technické architektury počátku 20. století stojí na kopci nad Jabloncem nad Nisou. Zpustlou stavbu,...

Najdete na iDNES.cz