Z domu zbyla jen skořápka s obřím kmenem. Okolo dubu se teď točí život

  1:00aktualizováno  1:00
Před šesti lety panovalo v klidné ulici rezidenční čtvrti v belgickém Gentu pozdvižení. Jeřáb spouštěl mohutný kmen dubu do útrob starého nárožního domu. Další práce postupovaly velmi pomalu. Do rekonstruovaného domu se hrdý majitel nastěhoval sice až v roce 2016, čekání se však vyplatilo.

Stavební konstrukce domu: z původní podoby zbyla jen skořápka obvodových zdí a zbytek byl dostavěn nově, kolem dokola dubového kmene. | foto: Vens Vanbelle

Bohém, hudebník a malíř v jedné osobě zakoupil rohový městský dům s krásným okolím a výhledem na park v zuboženém stavu. Místnosti původního dvoupatrového domu byly příliš malé, tmavé a předchozí majitelé o stavbu nikterak nedbali. Bez radikální rekonstrukce byl objekt takřka neobyvatelný.

Nový majitel, který na fotografiích domu pyšně pózuje, většinu finančních prostředků investoval do koupě domu, a tak s jednou kapsou prázdnou a druhou vysypanou oslovil své přátele, architekty Driese Vense a Maartena Vanbelle, kteří společně vedou známé architektonické studio Vens Vanbelle.

Fotogalerie

Zkušené kreativní duo přišlo s detailně dotaženým nápadem: páteří stavby se stane snadno dostupný, levný, neopracovaný a přímo z lesa dovezený kmen dubu.

Dvanáctimetrový masiv se stal středem celého projektu, obtáčí se okolo něj jednotlivá mezipatra s klasickými funkcemi - kuchyně s jídelnou, obývací pokoj s pracovnou, koupelna s ložnicí a pokoj pro hosty. Díky otevřenému plánu bylo možné přidat řadu vnitřních průhledů a malých galerií. Z kuchyně je vidět dolů na vchod díky interiérovému otevřenému oknu se zábradlím. Fasáda domu zůstala beze změny.

Dohromady dává obytná plocha domu velkorysých sto devadesát metrů čtverečních. Nové podlahy se plánovaly podle toho, jaká okna kde nabízela výhled, a proto je studio majitele umístěno v přízemí, zatímco v klidnějších, vyšších částech se nachází ryze obytné soukromé zóny. Zbrusu nový okenní otvor přibyl jen v jídelně. Přirozeným světlem perfektně zalitý interiér je pravým opakem původního domu.

Dries a Vanbelle se v tvorbě neopakují. V jejich portfoliu najdete rodinné vilky s nádechem funkcionalismu a strohých linií, stejně jako romanticky vyhlížející ateliéry. Společnými jmenovateli pro realizované práce architektonické kanceláře je originální myšlenka a nadčasovost, vždy přesně na míru zadavateli.  

Architekti ctí nadčasovost a realizace navrhují vždy přesně na míru zadavateli....

Architekti ze studia Vens Vanbelle ctí nadčasovost a realizace navrhují vždy na míru.

Skromně zařízené interiéry mají působivou atmosféru pánského klubu. Kožené sedačky pamatují nejeden vydařený večírek, všudypřítomné hudební nástroje střídají staré černobílé podobenky rodinných předků, o stěny se opírají vlastní obrazy, se kterými se nemůže autor rozloučit.

Jedním z mála zbrusu nových kousků je sedací souprava Togo v barvě lesní zeleni. Sedačka od designéra Michela Ducaroye pro francouzskou značku Ligne Roset před dvěma lety oslavila čtyřicáté výročí na trhu a celopěnová pohodlná série připomínající sochu se stále výborně prodává.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Opera v Sydney nesplnila zadání, porota ji vyřadila. A přece stojí

Opera v Sydney byla v prvním kole soutěže vyřazena, protože autor nesplnil...

Obří plachetnice kotvící v přístavu, roztažená křídla exotického ptáka či milující se želvy, to vše připomíná budova...

Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Najdete na iDNES.cz