Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze dvou bytů vznikl pohodlný dům pro rodinu. Přesunulo se i schodiště

  1:00aktualizováno  1:00
Dům v pražských Střešovicích původně zahrnoval dvě bytové jednotky, které si současní majitelé přáli spojit. Architektka Ivana Dombková prostor otevřela napříč celým domem a proměnila jej v jediný kompaktní a velkorysý celek. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Jídelní stůl odděluje kuchyň a obývací pokoj. Přímo z hlavního obytného prostoru je vstup na zahradu. | foto: Iveta Kopicová

Investoři se rozhodli propojit menší byt v přízemí s větším bytem v patře, ke kterému náleželo i podkroví, zejména proto, aby získali dostatečně velkou obytnou plochu s přímým vstupem na krásnou zahradu obklopující dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

„Chtěli jsme, aby prostory domu byly dobře využité, aby byl dům účelně zařízený a současně také pěkně vypadal a my jsme se v něm dobře cítili,“ vysvětluje majitelka.

Manželé chtěli světlý, otevřený prostor s dostatkem úložných prostor. Vzhledem k poměrně velké rekonstrukci si na ni bez architekta netroufli. Nejsou stavaři, ale ekonomové.

„Samotnou volbou architekta jsme se dlouho nezabývali, znali jsme dobře práci a rukopis architektky Dombkové, které se velmi obdivujeme. Již dříve nám navrhla nábytek do původního bytu, proto jsme věděli, že chceme oslovit právě ji,“ vysvětluje majitelka.

A ihned dodává, že celá rodina je spokojena nejen s designem, ale především s tím, že každodenní život v domě je velmi pohodlný a příjemný.

Na přání majitelů nejsou použity fotografie domu zvenčí.

Kuchyňský ostrůvek zaručuje dostatek pracovní plochy i místo pro rychlou...

Kuchyňský ostrůvek zaručuje dostatek pracovní plochy i místo pro rychlou snídani.

Všechny příčky pryč

Oba byty oddělovalo schodiště umístěné v rohu přímo za vchodem do domu, což pro plynulý přechod mezi jednotlivými podlažími v případě jejich propojení nebylo praktické.

Může se hodit

Living Doubravčice

Living Doubravčice - domy z kvalitních materiálů s rozsáhlou možností individualizace.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Architektka proto navrhla přesun schodiště do středu domu, což mělo zásadní vliv na rozsah celé rekonstrukce. Všechny původní příčky kromě nosných konstrukcí i část stropu byly nakonec kompletně nahrazeny novými. Součástí náročné rekonstrukce se stala také oprava střechy a výměna dveří.

Na otázku, zda by při takovém rozsahu prací a úprav nebylo jednodušší postavit rovnou nový dům, investorka odpovídá jasně: „Myslím, že je skvělé si postavit nový dům bez kompromisů a omezení, kterým se u rekonstrukce nevyhnete. Ale důležité je také to, kde je pozemek.“

Fotogalerie

A dodává: „Starý dům má pro mě navíc určitou atmosféru, kromě toho, když se rozhlédneme kolem sebe, všude je spousta domů, které by si po letech zasloužily kvalitní rekonstrukci. Byla by škoda, kdyby se staré domy ve starých čtvrtích rozpadaly a města se rozrůstala v novostavbách do okolí.“

Příroda má přednost

V celém interiéru je hodně skleněných ploch, z nichž některé nahrazují i stěny. Dům se tak stává ještě více otevřeným a transparentním. Charakteristické je pro něj také velké množství úložných prostor zabudovaných do každé volné niky, které nejsou dosud ani zdaleka zaplněné.

Ve sklepě domu je několik technických místností a vznikla zde i malá vinotéka. Pod třívrstvé dubové podlahy bylo nainstalováno vytápění a úklid usnadňuje instalace centrálního vysavače. Žádné další speciální požadavky investoři neměli, architektce naprosto důvěřovali a ve většině případů dali na její doporučení.

Většina nábytku byla vyrobena na míru podle návrhů autorky realizace. Masivní...

Většina nábytku byla vyrobena na míru podle návrhů autorky realizace. Masivní dubové dřevo je hlavním materiálem a spojovacím prvkem domu i v podobě schodiště.

Úložné prostory jsou zde skryté i otevřené v podobě polic na knihy a dekorace....

Úložné prostory jsou zde skryté i otevřené v podobě polic na knihy a dekorace. V celém domě jsou natolik velkorysé, že ani delší dobu po nastěhování rodiny nejsou zcela naplněné.

Shodli se tak nejen na stavebních úpravách, dispozičním řešení a praktických detailech, ale také na tom, jaké materiály a barvy použít: přednost dali přírodním materiálům, vyhnout se chtěli především křiklavým odstínům a výrazným kombinacím. Neutrální barvy a přirozené odstíny občas doplňují květinami a už jen vyčkávají, až objeví barevný obraz, který by oživil atmosféru v domě...

Autorka projektu

Ing. arch. Ivana Dombková absolvovala fakultu architektury na VUT v Brně. Od roku 1992 se s Rostislavem Černíkem věnuje architektonickým studiím, stavebním projektům, projektům pro realizace staveb, projektům pro realizace interiérů a vlastním realizacím interiérů.

Sama o své práci říká, že usiluje o poznání a vědění. Za nejdůležitější hodnoty považuje svobodu, vzdělání, prostor a čas. V roce 2012 ukončila spolupráci se značkou Donlić a založila značku novou – I. D. Architektura.

Intenzitu osvětlení zabudovaného v sádrokartonových podhledech lze snižovat...

Intenzitu osvětlení zabudovaného v sádrokartonových podhledech lze snižovat nebo zvyšovat podle aktuální potřeby.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Inspirací pro interiér restaurace se stalo syrové maso v podobě papíru

Každý jídelní stůl má v sobě zabudovanou nádobu na žhavé uhlí, na kterém se...

Inspirací pro interiér restaurace může být ledaco, v tomto případě se však designérka Ivana Šustrová nechala inspirovat...

Bydlí v kostele. Šest nadšenců, které okouzlila romantika a mystičnost

Do obytného kostela na samotě se vchází krytou terasou dlážděnou kameny. Hlavní...

Bydlení v kostelech a kaplích podléhá čím dál víc milovníků historických staveb. Láká je nejen romantika a mystičnost...

Proměna zdevastovaného bytu v domě z roku 1900: vládne v něm bílá

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval...

Zcela náhodně Jiří narazil na inzertní nabídku bytu k prodeji poblíž kanceláře v centru Brna, kde pracuje. Od koupě ho...

Najdete na iDNES.cz