Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po rekonstrukci se rodinný dům probudil do jiného století. Dostal i výtah

  1:00aktualizováno  1:00
Krásná lokalita, ale malý pozemek. Starý rodinný dům měl proto poměrně malou zastavěnou plochu, zato tři podlaží i suterén. Náročná rekonstrukce se tak odvíjela pod heslem "pohodlí a otevřený prostor".

Centrem jídelní části je velký stůl, větší část kuchyně je v místech, kde byla původně jen terasa. | foto: Jaroslav Kvíz

Rodina paní Marie postavila rodinný dům už ve 30. letech minulého století na okraji pražského městského lesoparku (přesněji polovinu dvojdomu). S plochou atraktivních pozemků s výhledem na Prahu se již tehdy šetřilo.

Může se hodit

Chcete už konečně hezky bydlet? Vyberte si z nabídky domů, bytů i pozemků k prodeji i pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Jakékoliv interiérové přestavby poptejte zdarma na AAAPOPTAVKA.CZ a vybírejte z nabídek ověřených firem a živnostníků z celé ČR.

Aby zbyla alespoň trochu přiměřená zahrada, rozhodli se tehdejší stavitelé nahradit to, co chybělo na zastavěné ploše, výškou domu. Tři patra však vedle krásného výhledu přinášela i problémy.

"Moje babička se dožila 99 let, maminka jen o rok méně. Pamatuji se, jak zůstaly doslova uvězněné v nejvyšším podlaží a nemohly sejít dolů do kuchyně, kde to ´žilo´. Věk a nepohodlné točité schodiště jim to nedovolily. Proto jsem si přála výtah a nové schody. Jen jsem myslela, že se pro ně nenajde místo. Architekti to však dokázali," chválí paní Marie.

Výtah s prosklenými dveřmi spojuje tři nadzemní podlaží a suterén.

Výtah s prosklenými dveřmi spojuje tři nadzemní podlaží a suterén.

Na rekonstrukci se dobře připravila. Dlouho hledala inspiraci, nestála o minimalistický, studeně působící prostor. Přála si nadčasový interiér, kde se bude rodina dobře cítit. Vhodného architekta tak našla až po dvou letech.

"V jednom časopise jsem objevila dům od architekta Langera, časem jsem našla jeho další práce. Když jsme se setkali, lidsky i profesně jsme si prostě sedli. A to je moc důležité," zdůrazňuje investorka.

Fotogalerie

Při rekonstrukci pamatovala na veškerý komfort a vychytávky, který budou jednou s manželem možná potřebovat.

Zatím se prohánějí na lyžích nebo na golfovém hřišti. Architekti z prostějovského studia CAD projekt plus, kteří působí často i v Praze, jim vyšli maximálně vstříc.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse ani zveřejněny fotografie domu zvenčí.

Rekonstrukce od sklepa

Přibližně 80 let starý dům měl tři nadzemní podlaží. Sklep v suterénu sloužil jako sklep na uhlí, chyběla garáž. Architekti při rekonstrukci proto zásadně změnili dispozice, nově je zrealizovaná také přilehlá zahrada.

Aby byla dodržena veškerá pravidla o nutném odstupu staveb od sousedů (a také slušnost vůči nim), byla garáž umístěna do suterénu, lze z ní přímo vejít do domu. V původním uhelném sklepě se výrazně snížila podlaha, aby se dosáhlo dostatečné výšky místnosti.

Wellness v suterénu - zde bývalo pouze uhlí. Snížením podlahy se podařilo

Wellness v suterénu - zde bývalo pouze uhlí. Snížením podlahy se podařilo dosáhnout příjemné světlé výšky prostoru.

Dům se nyní vytápí plynovým kotlem (ohřev teplé vody zajišťují solární panely na střeše), takže místo uhlí tu mají majitelé k dispozici pro relaxaci a oddych wellness se saunou, vířivkou a sprchovým koutem. Výtah končí právě zde, takže nic nebrání častým návštěvám.

"Přátelé mě zrazovali, že se nám brzy omrzí, ale je to právě naopak," prozrazuje paní Marie. Součástí tohoto podlaží je také technická místnost a sociální zázemí.

Vstup do objektu tvoří prostorné zádveří, z něhož je přístupná hlavní obytná část, schodiště, výtah a místnost s WC. Obývací pokoj, jídelna a kuchyň jsou navrženy jako společný prostor. Kuchyň vznikla v přístavbě v místě bývalé terasy směřující na severní stranu domu. I proto otevřeli architekti výhled z kuchyně třídílným oknem i na příjemnější, východní stranu. Součástí přízemí je také terasa, která je orientovaná k zahradě.

Z prostorného zádveří se vstupuje do hlavní obytné části, na schodiště, do

Z prostorného zádveří se vstupuje do hlavní obytné části, na schodiště, do výtahu a na WC. Nechybí zde samozřejmě lavička usnadňující obouvání.

Druhé nadzemní podlaží tvoří prostorná ložnice, na níž navazuje koupel s šatnou osvětlenou denním světlem. Východní část dispozice vyplňuje pracovna sloužící i jako druhá ložnice a chodba zakončená oknem, kde tak mohl vzniknout malý pracovní kout pro paní Marii.

Třetí podlaží nabízí velkou volnočasovou místnost, kterou využívají jako hrací místnost hlavně vnoučata. Je z ní výstup na příjemně velkou terasu orientovanou na jihovýchodní stranu.

V podkroví je také koupelna, připravené jsou prostory pro malou kuchyň a šatnu. "Možná se sem nastěhuje časem některé z vnoučat, aby se o nás postaralo," usmívá se majitelka. Všechna podlaží domu jsou propojena výtahem.

Rošt s elektrickým ovládáním a vysoká ložná plocha - příprava na dobu, až

Rošt s elektrickým ovládáním a vysoká ložná plocha - příprava na dobu, až klouby nebudou chtíti tolik poslouchat.

Šatna s oknem udělala majitelům velkou radost. Levá strana patří manželovi,

Šatna s oknem udělala majitelům velkou radost. Levá strana patří manželovi, pravé jeho ženě.

Vzájemné pochopení

Rekonstrukce trvala celkem rok a půl, prodloužilo ji právě složité umístění garáže do suterénu. "Na tu dobu jsme si pronajali malý dvoupokojový byt. Mělo to jedno obrovskou výhodu, všechno nepotřebné šlo pryč. Nakonec jsem si nechala jen pár rodinných památek, a to včetně skleníku a porcelánu, který sbírala maminka a pak i já. Architekt Langer nebyl ze skleníku nadšený, ale chápal mé důvody," říká paní Marie.

"Při navrhování interiéru bytů nebo rodinných domů je vždy pro architekta důležité najít společnou řeč s investorem. Architekt by měl naslouchat majitelům, jejich přáním, zvykům a představám o novém bydlení. Svými profesionálními zkušenosti pak navrhnout takový interiér, který nejen vyhovuje všem požadavkům investora, ale také sladí tyto představy s vlastním estetickým řešením," dodává architekt Langer.

"Souboj" mezi světlou a černou pohovkou nakonec vyhrála druhá z nich.

Nábytek na míru

Celým interiérem domu prochází na míru zhotovený nábytek v kombinaci barevného laku ve vysokém lesku (od bílé a béžové přes šedozelenou a zelenožlutou) s přírodní dýhou od firmy Hénik interier z Měrovic nad Hanou, s níž architekt Langer rád spolupracuje.

Jen kuchyni dodala firma Schűller, která dokázala tvarově i materiálově propojit sériově vyráběné skříňky s nábytkem na zakázku.

Ve vstupní hale a obývacím prostoru včetně kuchyně (i ve wellness) se objevuje bílá barva. V dalších pokojích, jako jsou ložnice a pracovna, byly barvy sladěné s jiným druhem dýhy do šedozelena nebo zelenožluta.

Pohodlí je zde na prvním místě, proto je myčka umístěna dostatečně vysoko, aby...

Pohodlí je zde na prvním místě, proto je myčka umístěna dostatečně vysoko, aby nebylo nutné se k ní ohýbat.

Úchytky tu nikdy nenajdete. Systém push dovoluje se pouze dotknout lehce dvířek či zásuvek. Ty pak snadno vyjíždějí. "Občas mě to i zlobí, třeba když je jen otírám, nechci, aby se otevíraly, ale pokud si porovnám výhody bezúchytkového provedení a zásuvek či dvířek s úchytky, dala bych vždy přednost první variantě. Musíte se s tím jen naučit žít," tvrdí paní Marie.

Podobně s nadhledem řeší skleněné zábradlí, které po návštěvě vnoučat nese občas jejich otisky. Za pocit vzdušného prostoru však majitelům tato nevýhoda stojí.

Na rady architekta nedala majitelka jen v případě prosklené niky vedle krbu, kde měly být podle návrhu kmínky bambusu. "Při rosení živých květin končívá občas voda i na skle, čištění je práce navíc," prozrazuje vzorná hospodyně.

Celý prostor sjednocuje dubová podlaha.

Celý prostor sjednocuje dubová podlaha.

Plánované pohodlí

V domě se změnilo schodiště, točité a nepohodlné je dávnou minulostí. Na přání majitelů tu nenajdete ani vanu. "Celý život mi vana vadila," prozrazuje majitel. Zato si potrpí na perfektně vybavenou kuchyň, protože rád vaří. Nepříliš častý doplněk tuzemských kuchyní, baterii u varné plochy, takzvaný pot filler, si nemůže vynachválit.

"I když vařím jen vajíčka, vodu si beru už jen zde," popisuje. Spokojený je také s výsuvnou digestoří, drtičem odpadků nebo zvýšeným umístěním myčky nádobí. Jednou i nadšeného lyžaře a golfistu záda bolet možná začnou…

Pokud jde o pohodlí a ergonomii, která mu napomáhá, na to dohlížela hlavně majitelka: klozetové mísy se tak třeba umístily deset centimetrů výš, než bývá zvykem, výrazně zvýšené jsou také postele. Chválou nešetří ani na centrální vysavač. Vyzděná lavička ve sprchovém koutu nebo lavice ve vstupním prostoru svědčí o tom, že vše pečlivě plánovala. Společně s architektem.

Vanu majitelé odmítli, zato mají radost z vyzděného sedátka ve velkém sprchovém...

Vanu majitelé odmítli, zato mají radost z vyzděného sedátka ve velkém sprchovém koutu.

"V tomto případě se nám podařilo vytvořit společné dílo, se kterým jsou spokojeny obě strany. Na první pohled se zdá být samozřejmý soulad investora s architektem, ale není to pravidlem. Potom dochází k větším kompromisům, ať pro architekta nebo investora a nebývá to v konečném důsledku dobré. Buď je nespokojený architekt, nebo investor lituje, že se nechal přesvědčit a necítí se ve vytvořeném interiéru příjemně," hodnotí spolupráci s investory architekt Langer.

CAD Projekt plus

Architektonické studio CAD Projekt plus z Prostějova nabízí svým zákazníkum komplexní zajištění projektu staveb včetně návrhu interiéru, poradenskou a inženýrskou činnost od vyřízení územního řízení, stavebního povolení až po výběr dodavatele a dozorování stavby či kolaudaci.

Vedle navrhování soukromých rodinných domů a bytů či veřejných staveb se věnuje i rekonstrukcím a urbanismu.




Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor,...

Věci na polici není nutné dávat pryč, zůstává trvale ve vodorovné pozici.
Jak v bytě 1+1 vykouzlit kuchyň, obývák, ložnici a dětský pokoj

Byt 1+1 není pro maminku s dospívajícím synem právě ideální. Potřebovali by kuchyň, obývací a dětský pokoj, ale také...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.