Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina trpěla dojížděním. Nepříjemný problém rozlouskl až chytrý nápad

  1:00aktualizováno  1:00
Dům na rušné ulici v kanadském Torontu se stal nejen domovem mladé rodiny, ale mají zde i obchod s nábytkem Mjölk. Manželé se rozhodli vrátit k osvědčenému modelu, kdy malí živnostníci žili a pracovali na jednom místě. V rodinném domě se jim podařilo oba světy dokonale spojit.

Interiér domu vytvořilo kanadské Studio Junction. | foto: Joe Lin a Studio Junction

Kanadský pár se především chtěl vyhnout stresům z dlouhého dojíždění. John Baker a Juli Daoustová nechtěli, aby jejich dcera trpěla kvůli vzdálené práci rodičů. Problém vyřešili elegantním způsobem.

Svou galerijní prodejnu Mjölk nastěhovali do historického domu z roku 1889 v centru Toronta. Zároveň s kompletní opravou uliční památkově chráněné fasády zrekonstruovali i celý dům. Dříve zde bývala krejčovská dílna a salon.

Dům pro rodinu v Torontu

Na obchod v přízemí navázala dvě nově vestavěná patra s terasou a otevřeným nádvořím. Dům má dnes plochu čtyři sta metrů čtverečních, přičemž téměř dvě stě třicet metrů čtverečních tvoří plocha rodinného zázemí a zbytek připadá na obchod.

John a Juli se konceptu vlastní prodejny s výběrem nejlepšího puristického designu ze Skandinávie a Japonska, který nazvali Mjölk, věnují už pět let. Spolupracují s významnými designéry a umělci, jako je například Oji Masanori, Masanobu Ando nebo George Nakashima. Pořádají výstavy, pustili se do vydávání publikací o designu, umění a řemesle.

Může se hodit

Také se potřebujete přestěhovat a hledáte vhodné bydlení? Najděte si ho na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i komerční objekty po celé ČR.

Potřebujete přestavět byt podle svých představ? Poptejte firmy a živnostníky z celé ČR na AAAPOPTAVKA.CZ a ušetřete až 30 %.

Se švédskými architekty Claesson Koivisto Rune vytvořili hned několik nových výrobků, včetně čajového servisu. Vše prezentují nejen v prodejně, ale výrobky najdete je i v jejich domově, kde je běžně používají.

Ačkoliv se jedná o zdánlivě příliš vrstevnatý mix světonázorů, našli manželé v designovém vyjádření japonských a skandinávských tvůrců tolik styčných ploch, že se je rozhodli spojit.

Když později hledali architekty, kteří jim jejich poměrně přesné a detailní představy pomohou posunout do reality, nebylo to vůbec jednoduché.

Manželé totiž potřebovali být s architekty na stejné estetické vlně. Zároveň šlo ale o velmi náročnou přestavbu, kterou hlídali památkáři. Muselo tudíž jít i o zkušené a dobré řemeslníky. Veškeré požadavky splňovalo kanadské Studio Junction, které letos slaví desetileté výročí svého založení, a se kterým John s Julií rádi spolupracují.

Centrální svítidlo v jídelně vytvořil z měděných trubek švédský designér Jonas...

Centrální svítidlo v jídelně vytvořil z měděných trubek švédský designér Jonas Bohlin.

Dvojice architektů, Peter Tan a Christine Ho Ping Kong, si získala investory neotřelými řešeními. Oba tvůrci mají asijské kořeny, což ve spojení s kanadskou zkušeností, přináší nové nápady, které nemají konkurenci. Navíc Peter a Christine zvolili stejný životní scénář: žijí v domě, ve kterém mají i sídlo své kanceláře.

Studio Junction vytvořilo dům, ve kterém si majitelé připadají jako na skandinávském venkově. Přízemí domu patří výhradně byznysu. Prodejna je obložená světlým dřevem jedle douglasky s výraznou kresbou, police a pulty jsou dubové. Zboží se zde představuje v rámci pravidelně obměňovaných koncepčních výstav. Běžnou regálovou prezentaci se stálou nabídkou považují majitelé za nudnou a překonanou.

Kuchyňská linka v domácnosti majitelů je jednoduchá a funkční.

Kuchyňská linka v domácnosti majitelů je jednoduchá a funkční. John ji prý nehodlá měnit čtyřicet let.

Rodičovská ložnice je zařízená střídmě. Až dcerka povyroste, přesune se...

Rodičovská ložnice je zařízená střídmě. Až dcerka povyroste, přesune se pravděpodobně do tohoto pokoje.

První patro už patří životu zatím tříčlenné rodiny. Jsou zde dvě ložnice a dětský pokojík, šatna a dvě koupelny. Zatím prostor úspěšně kolonizuje a ve všech pokojích kraluje dvouletá dcerka Elodie. Až vyroste, je patro připravené na změny - z dnešního centrálního dětského prostoru se stane knihovna s pracovnou a mladá slečna se přestěhuje do vlastní samostatné ložnice.

Nejvyšší patro domu patří společnému životu rodiny. Najdeme zde obývací pokoj a kuchyní s jídelnou. Prostor dokonale prosvětluje moderní střešní terasa, která umožňuje užívat si slunce a čerstvého vzduchu, aniž by bylo nutné opustit dům. Dcerka si tak může hrát venku na terase a rodiče mohou bez obav v kuchyni připravovat oběd.

Umírněné barevné pojetí v neutrálních tónech bílé a černé prostupuje celým domem, stejně jako výběr poctivých materiálů. Kovové prvky jsou z mědi, na dřez v kuchyni byl použitý netradičně mastek. Centrální svítidlo v jídelně vytvořil z měděných trubek švédský designér Jonas Bohlin.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Čelní stěna domu je osazena až po krokve průhledným sklem v robustním ocelovém...
Místo zahradní chatky vyrostl dřevěný dům. Koupelnu má ve skříni

Severně od nizozemského Utrechtu stojí dřevostavba velká 40 metrů čtverečních. Ve zdánlivě jednoduchém domku od studia...



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Přestavěli starou traktorovou garáž na nové rodinné sídlo.
Stará dobrá Amerika. Z garáže pro traktory je nostalgické rodinné sídlo

Manželé Charlie a Tracey Brownovi se přestěhovali z rušného Seattlu blíže svým rodinným kořenům. Klidné místo našli...

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.