Zachránili starou chalupu i nábytek, teď mají pohodu se saunou

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce chalupy v hodně špatném stavu nebývá rozumným řešením, jenže v některých chráněných krajinných oblastech musíte na novostavbu zapomenout. A tak se lidé pouštějí do náročného úkolu s nadšením a přesvědčením, že rekonstrukci zvládnou. Někdy se to i podaří.

Dům po rekonstrukci odpovídá původnímu vzhledu. | foto: Kamil Varcoller

Další příspěvek do soutěže Interiér roku, kde je iDNES.cz hlavním mediálním partnerem, je věnován české „klasice“, záchraně staré chalupy.

Venkovský domek, postavený koncem třicátých let minulého století na úpatí Krkonoš, měl na začátku rekonstrukce dvě přízemní místnosti a jednu podkrovní. Na stavu objektu se podepsaly roky sezónního používání bez jakékoliv údržby. Řadu let byl dokonce opuštěný, bez využití.

Původní stav chalupy

Původní stav chalupy

Prvotní záměr? Pouze provést nejnutnější rekonstrukce, aby šlo dům opět používat k rekreaci. Postupně se však přestavěl celý, dodatečně přibyla i sauna a vířivka.

Autorkou projektu je Ing. arch. Helena Míková Hexnerová.

Nové dispozice

Majitel chtěl dvě malé přízemní místnosti spojit v jednu, vybudovat chybějící koupelnu a v podkroví získat další dvě až tři menší místnosti, to vše bez zásahů do krovu.

V přízemí tak vznikla jedna velká místnost, která slouží jako kuchyně, jídelna i společenský prostor a je přístupná ze vstupní chodby. Z té se vstupuje i do nově vzniklé koupelny a na schodiště, které vede do tří podkrovních pokojů.

Fotogalerie

Materiály, povrchy i veškeré vybavení interiéru majitel vybíral po konzultaci s architektem. Zachovalé původní vybavení chalupy se opravilo a doplnilo novým nábytkem.

Pro koupelnu byl zvolen jednoduchý koncept interiéru a vybavení. Dominantní barvou obkladů je zelená skleněná mozaika, stejně jako v kuchyni. Má evokovat typickou zelenou barvu kachlových kamen, která dříve bývala častou výbavou venkovských domácností. V kombinaci s bílým a stříbrným obkladem působí svižně a čistě. Do poměrně malé koupelny se vešel i sprchový kout a dvojumyvadlo.

Kde se žije

Hlavní dominantu společenské místnosti představuje komín s krbovou vložkou v centru místnosti, který symbolicky odděluje kuchyni od obývací části. Podlaha v místnosti je masivní třívrstvá lepená se vzhledem klasických prken.

Přízemí patří velkému obytnému prostoru.

Přízemí patří velkému obytnému prostoru.

Kuchyňská linka je jednoduchá, plná dvířka mají vyfrézovanou ozdobnou drážku, prosklená zdobí lišty. Inspirací pro architektku Míkovou Hexnerovou byly venkovské kredence. Kuchyň nechala vyrobit ze smrkového dřeva namořeného na bílo, pracovní deska je masivní, lepená z dřevěných špalíčků a povrchově upravená olejem. Obklad za linkou tvoří opět zelená skleněná mozaika.

Velká část vybavení místnosti, například skříň, polička, gauč, šicí stroj a stolek pod televizí (dříve kuchyňský stůl) jsou původní, židle, jídelní stůl a konferenční stolek nové. Některé doplňky také přibyly ze starožitnictví. Většina svítidel v domě, kromě mosazného lustru v obývacím pokoji, je novodobých, s historizujícím vzhledem.

Příjemné podkroví

Do patra se dostanete po smrkovém schodišti, pod jehož ramenem se podařilo umístit bojler a úložné prostory. V patře vznikly tři pokoje, modrý, červený a béžový. Postel a noční stolky v pokojích jsou vyrobeny na zakázku, část nábytku je však původní, po důkladné renovaci.

Pokoj v patře

Pokoj v patře

Do koupelny se vešel sprchový kout i dvojumyvadlo.

Do koupelny se vešel sprchový kout i dvojumyvadlo.

Pokoje nejsou nijak velké, ale poskytují veškerý potřebný komfort. Ve všech třech je kromě dvoulůžka i dostatečný úložný prostor. Díky střešním oknům je v místnostech dostatek přirozeného světla. Pro větší pohodlí zde byl jako podlahová krytina zvolený koberec.

Relaxace v sauně

Když se po rekonstrukci proměnila kůlna na garáž, rozhodl se majitel přistavět ještě relaxační část, která k horské chalupě patří, tedy saunu s odpočívárnou a dokonce s vířivkou. Ty jsou umístěny v přístavbě garáže. Vchod do místnosti je opět ze vstupní chodby.

Protože relaxační část vznikla až dodatečně, byly pro ni už jen omezené prostorové možnosti. Má tak atypický podlouhlý tvar. Sauna je umístěna na jednom konci místnosti, vířivka s odpočivnou vyvýšenou palubou na straně druhé.

Celou místnost nechal majitel obložit dřevem, pouze ve střední části, kde je sprcha, se použila jako obklad stříbrná mozaika. Přirozené světlo do místnosti přivádějí tři asymetricky rozmístěné světlovody, doplněné rovněž nepravidelně rozmístěnými svítidly.

Relaxační zóna se saunou

Relaxační zóna se saunou

Relaxační zóna s vířivkou

Relaxační zóna s vířivkou

Návrh v maximální šíři respektuje původní charakter objektu, avšak s ohledem na co největší komfort uživatele. Spouštění přímotopů pomocí mobilu představuje jen jednu z možností vytápění, dalším zdrojem tepla je krbová vložka s horkovzdušnými rozvody do podkroví.

Do interiéru byly použity převážně přírodní materiály a maximum použitelného původního zrestaurovaného nábytku, včetně historických radiopřijímačů ze sbírky majitele.

Vzhled domu byl v co největší míře zachován. Chalupu doplnilo zahradní posezení, které nabízí možnost využití pozemku i za nepříznivého počasí.

Velká část vybavení místnosti, například skříň, polička, gauč, šicí stroj a...

Velká část vybavení místnosti, například skříň, polička, gauč, šicí stroj a stolek pod televizí (dříve kuchyňský stůl) jsou původní.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016

Výsledky soutěže budou vyhlášeny na kongresu Living Forum 5. 4. 2016 v pražském Centru současného umění DOX.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Vila neuvěřitelně prokoukla. Architektky jí vrátily noblesu a eleganci

Rekonstrukce kuchyně 2018

Mladý muž zdědil rodinnou vilu v Čelákovicích, kterou se rozhodl zrekonstruovat. Obrátil se na ateliér TEK TEK Terezy...

Střecha i klenby se zřítily. Obnovu zámku odstartovala rekonstrukce chlévů

Pro osvícené vlastníky je zámecký areál architektonický a funkční celek, a to...

Zámek v Třebešicích u Divišova v okrese Benešov je z druhé poloviny 16. století. Jako mnoho jiných podobných objektů za...

Nejkrásnější mlýny. Majitelé roky dřeli, aby jim opět vrátili život

Nadšení milovníci romantiky a historie často stojí za záchranou vodních a...

Nadšení milovníci romantiky a historie často stojí za záchranou vodních a větrných mlýnů v Česku i v zahraničí. Opravy...



Najdete na iDNES.cz