Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

  1:00aktualizováno  1:00
Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani zničené nahradit replikami. Klidně použila i zcela nové. Nejdůležitější pro ni bylo to, jak bude výsledný celek působit.

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně. | foto: BoysPlayNice

„V tomto projektu jsme hledali odpovědi skrz respekt k původní logice stavení a použití tradičních postupů. Naším cílem byla spíš přirozenost než dokonalé formální napodobení. Přírodní materiály jako dřevo, kámen a hlína a jejich ruční opracování vnáší do stavby nedokonalost, která se stává zásadním aspektem projektu. Návrh už od začátku bral v potaz nepřesnosti, měnící se tvar a postupné stárnutí,“ vysvětluje svůj přístup architektka Lenka Míková.

Obě stavby zůstaly zvenčí víceméně v původní podobě, změny se udály hlavně...

Obě stavby zůstaly zvenčí víceméně v původní podobě, změny se udály hlavně uvnitř.

U staré chalupy a stodoly se tak snažila zachovat původní duch, ale zároveň vyhovět současným požadavkům na komfort.

Že uspěla, o tom nejlépe svědčí její přesvědčivé vítězství v soutěži Interiér roku 2017 v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce (o výsledcích soutěže více zde).

Chalupa se stodolou

Původní usedlost usazenou na svažité louce tvoří dvě stavby, chalupa určená k bydlení a stodola. „Jejich harmonický soulad s okolím jsme se snažili nenarušit, proto obě stavby zůstaly zvenku víceméně v původní podobě, změny se dějí spíš uvnitř,“ říká architektka Míková.

Hlavní obytné prostory otevřela až do krovu, aby vynikly charakteristické prvky původních budov: v chalupě černá kuchyně, ve stodole průhled skrz původní vrata. Do obou nechala vestavět nový černý „komín“, v němž je umístěno hygienické zázemí. Komín zároveň vytváří oporu pro schody do patra. Ve stodole představuje tato vestavba dominantu, v chalupě působí záměrně nenápadně.

Fotogalerie

Zatímco roubená chalupa je určena k bydlení a je pojata víc tradičně, stodola tvoří doplňkové zázemí. U chalupy bylo nutné kvůli špatnému technickému stavu většinu dřevěných konstrukcí vyměnit.

„V duchu starých chalup zůstala naschvál tmavší, uzavřená a intimnější. Hlavní roli tu hrají tradičně opracované povrchy, tesané trámy a roubení, hliněné omítky, ručně štípaný šindel. Nové prvky, jako vložené patro nebo zádveří, se snaží být spíš nenápadné. Světnici dominuje velká pec s nahřívaným ležením, protože roubenka se má využívat celoročně,“ popisuje Lenka Míková.

Stodolu, která slouží jako letní obývák, prostor pro hosty a technické zázemí, už pojala mnohem uvolněněji. Původní kamenné stěny nechala uvnitř odhalené, doplnila je zato betonem s otisky bednění na nové vnitřní stěně a překladech. Nad úrovní kamenných stěn jsou povrchy nabílené, aby mohl vyniknout původní krov a zdůraznil se celkově světlejší charakter stodoly.

Stodola nabízí zajímavý průhled skrz původní vrata.

Stodola nabízí zajímavý průhled skrz původní vrata.

„Hlavní prostor se nerušeně otevírá díky skládacím oknům ven na zahradu i louku za domem, velké prosklení ve štítu nabízí posezení s výhledem na staré stromy před ním. Pomyslné srdce domu tvoří otevřený krb na kameni z nedaleké stráně,“ doplňuje autorka rekonstrukce.

Při předávání ceny za nejlepší rekonstrukci v soutěži Interiér roku Lenka Míková děkovala investorovi. Právě dialog s ním a jeho přístup jí umožnil pracovat a realizovat projekt postupně, beze spěchu. Celý proces tak sice trval přes čtyři roky, ale na výsledku je to znát.

„Zásadní podíl na výsledku má především osvícený a tvůrčí investor i stavbyvedoucí, protože většina stavebních prvků a vnitřního vybavení se řešila a vyráběla na míru, občas podle lidové moudrosti, občas i jako experiment,“ dodává Lenka Míková.

Světnici dominuje velká pec s nahřívaným ležením, protože roubenka se bude...

Světnici dominuje velká pec s nahřívaným ležením, protože roubenka se bude využívat celoročně.

O projektu

Projekt: 2013 až 2016

Realizace: 2014 až 2017

Rok dokončení: 2017

Lokalita: jižní Čechy

Rozloha: užitná plocha: 365 m2

Spoluautor: Ivan Boroš

Stavba a skoro všechny výrobky na míru (okna, dveře, schodiště, sauna, kuchyně a atyp nábytky): Status Stavební, stavbyvedoucí Mgr. Václav Pelikán

Pec s krbem v chalupě: Kamnářství Hanuš

Otevřený atyp krb ve stodole: Atelier Hořánek

Saunová kamna: Harvia

Bakelitové vypínače a zásuvky: T.H.P.G.

Typové vodovodní retro baterie: RAV Slezák

Autor:



Nejčtenější

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Z garáže je moderní domek. Přísné předpisy umístily ložnici do suterénu

Starou garáž v západním Londýně přestavěli majitelé na moderní domek s velkými...

Starou garáž v západním Londýně přestavěli majitelé na moderní domek s velkými okny. Na obytné ploše velké sto metrů...

Před šesti lety vypukl v Nevřeni požár. Tragédie přinesla zajímavý nápad

Stavba Centra Caolinum Nevřeň je první etapou velkorysého projektu zpřístupnění...

Dne 23. března 2012 vypukl v Nevřeni, malé vesničce u Plzně s 270 obyvateli, velký požár. Zničil budovy místního...

V 250 let staré roubence žila prasata. Záchrana ji opět vrátila lidem

Zchátralé stavbě vdechla nový život citlivá a promyšlená rekonstrukce.

Roubený statek v Lipné u Hazlova v Karlovarském kraji má za sebou pohnutou historii a už několikrát mu akutně hrozilo...

Najdete na iDNES.cz