Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Opravují chalupu, která rodině patří více než 100 let. Dřiny nelitují

  1:00aktualizováno  1:00
Někdy bývá lehčí opravit starou chalupu než odstranit stopy po „socialistické“ rekonstrukci. Rodina paní Jany to zažila a ještě zažívá na vlastní kůži. Při rekonstrukci se snaží vrátit stavbě zajímavé původní stavební prvky.

Původní stav s třídílnými okny, která se zde objevila při rekonstrukci na začátku 90. let minulého století. | foto: Jana Koubková

Když jsme před několika lety zdědili rodinný statek, nebyli jsme si jistí, jestli náhodou nejde o danajský dar. Dnes už jej bereme jako součást rodinné historie a dokonce v něm i trvale bydlíme.

Více než sto let stará venkovská usedlost sestávající z obytné části, stodoly a stájí se v naší rodině předávala z generace na generaci. Tuto tradici přerušili až naši rodiče, kteří se přestěhovali do města.

Velká část péče o stavení tak zbyla na prarodičích, kteří ke konci života chalupu už pouze udržovali. Poslední rekonstrukce proběhla na začátku 90. let, kdy se vybudovala nová koupelna a instalovala se akumulační kamna.

Ve štítu jsme obnovili původní tři okna namísto dvou trojkřídlých.

Ve štítu jsme obnovili původní tři okna namísto dvou trojkřídlých.

Chalupa byla předělána v „klasickém“ socialistickém stylu: ve štítu „moderní“ trojkřídlá špaletová okna, falešným rovným stropem zakryté klenby, železné zárubně vchodových dveří na místo těch kamenných.

Úpravy bez většího bourání

Protože jsme se do stavebních úprav pustili ještě za života dědečka, musela celá rekonstrukce probíhat citlivě a bez velkého bourání. V zadní polovině domu jsme tak pouze vykopali podlahy, provedli drenáž okolo všech stěn (a to jak z venku, tak zevnitř) a udělali nové podlahy. Ty jsou tvořeny směsí betonu a kuliček z extrudovaného polystyrenu a vrchní vrstvou samotného betonu.

Ze stropu jsme strhli falešné podhledy, aby místnosti byly vyšší a prosvětlenější. Horní část kleneb bylo nutné zafixovat, aby získaly pevnost, a vytvářely tak pevný základ pro podlahu v podkroví. K zafixování jsme použili kari sítě kotvené do obvodových zdí zalité vrstvou betonu.

Z pokoje, který dříve sloužil jako výminek, jsme zřídili prozatímní obývák. Trojkřídlé okno jsme vybourali a na jeho místě máme dřevěné francouzské dveře s izolačním trojsklem. Druhá místnost je připravena pro budoucí kotelnu a dílnu, i když zatím slouží jako kuchyně. Za sporákem na tuhá paliva jsou tak ukryty všechny kohouty a trubky nutné pro připojení kotle.

Fotogalerie

Vytápění této části zatím řeší elektrický kotel, přičemž v kuchyni v zimě přitápíme sporákem na tuhá paliva a v obývacím pokoji krbovými kamny.

Kromě těchto dvou místností máme ještě malou koupelnu se záchodem a prostornou komoru pro ukládání věcí. S vyhlídkou na snad už brzké komfortnější bydlení se zde nechá pohodlně žít i v zimě.

Razantní změny

Loni jsme se pustili i do zevrubné rekonstrukce přední části. Celý prostor jsme včetně stěn a stropů vybourali, do půl metru vykopali podlahy a provedli pečlivou drenáž a odvětrání ze skládaných kamenů a štěrku. Na štěrk jsme dali kari sítě a první betonovou desku.

Po vyzdění stěn, rozvodu odpadů, vody, topení a elektřiny jsme položili podlahové polystyrenové desky a na ně vrstvu finálního betonu.

Po konzultaci s mnoha odborníky jsme se rozhodli pro pevné stropy miako. Ve štítu jsme obnovili původní tři okna namísto „vylepšených“ dvou trojkřídlých.

Po stržení falešných stropů se ukázaly zachovalé klenby.

Po stržení falešných stropů se ukázaly zachovalé klenby.

Při samotném bourání jsme objevili dvě zazděná zaklenutá okna. Ta nyní pouštějí světlo do budoucí koupelny a obýváku. Stejně jako u francouzských dveří jsme se rozhodli jít do dřevěných eurooken s izolačním trojsklem.

Abychom si zajistili tepelný komfort, položili jsme do koupelny, chodby a zádveří podlahové topení. V ostatních místnostech máme klasické radiátory. Hlavně v období zimy má unikání tepla zabránit zádveří oddělené od zbylého prostoru posuvnými dveřmi. U vchodových dveří jsme obnovili kamenné zárubně a čekáme na dodání masivních dveří.

V současné době žijeme rekonstrukcí střechy. Stoletý krov byl v dobrém stavu a nebylo jej nutné měnit, pouze vyrovnat. Manželovi se líbí styl „volských ok“ a protože v okolí pracuje pokrývač, který je umí zhotovit, rozhodli jsme se je mít i naší střeše.

Teď právě jsou na krovu umístěny ramenáty, které tvoří základ „ok“, a krov je pobit prkny a střešní fólií. V nejbližší době začnou řemeslníci střechu pokrývat.

Krov se právě pobíjí prkny a potahuje střešní fólií. Na ni přijdou tašky...

Krov se právě pobíjí prkny a potahuje střešní fólií. Na ni přijdou tašky bobrovky.

Dole ve stavbě dokončujeme štuky a chystáme se položit dlažbu, obklady a vybílit.

Chalupu jsme vždy plánovali pro trvalé bydlení. Po narození naší dcerky už v ní i žijeme, i když stále v provizorních podmínkách. Doufáme, že se nám všechny práce podaří do zimy dokončit, abychom se co nejdříve mohli nastěhovat do nového, zrekonstruovaného domu a v zimě si užít centrální vytápění.

Podmínky soutěže

Pokud jste se chtěli zúčastnit naší soutěže, bylo nutné poslat na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz text v rozsahu minimálně 30 řádek s informacemi, jak jste chatu či chalupu předělali či zrekonstruovali. A také nejméně 12 fotografií.

Podklady bylo nutné zaslat do 3. srpna do 22 hodin. Zaslané příspěvky budeme zveřejňovat postupně, redakce si vyhrazuje jejich výběr.

Na nejzajímavější tři příspěvky, které vybere odborná porota ze zveřejněných textů, čekají zajímavé věcné ceny v celkové hodnotě 50 tisíc korun. Vyhlášení výsledků proběhne na začátku září.

Cena do soutěže o nejlépe zrekonstruovanou chalupu: benzínová sekačka MTF 4820...

Benzínová sekačka MTF 4820 PDBW je určena pro střední až velké pozemky. Má záběr 46 cm, objem koše 60 l a motor 625 Series o výkonu 5 HP.

Cena do čtenářské soutěže o nejlépe zrekonstruovanou chalupu: benzinová pila...

Benzinová pila Oleo – Mac GS 520 je vybavena motorem nové konstrukce o síle 3, 4 HP a lištou s délkou 41 cm. Má účinný antivibrační systém.

Cena do čtenářské soutěže o nejlépe zrekonstruovanou chalupu: plynový gril Char...

Plynový gril Char – Broil Royal je vyrobený z ušlechtilé nerez oceli. Nabízí čtyři hořáky a postranní plotýnku pro přípravu omáček a polévek.

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Praha 7 - Troja. Vila s obytnou plochou 597 metrů čtverečních je na prodej za...
Moderní a luxusní vily. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství moderních vil. Všechny mají obytnou plochu velkou stovky metrů čtverečních,...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.