Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z venkovského stavení vznikl moderní domov. Majitelé si jej užívají

  1:00aktualizováno  1:00
Malebná moravská vesnička poblíž Zlína přirostla starším manželům k srdci. Seznámili se zde, Jarmila se tu i narodila. Často sem jezdívali za rodinou a poohlíželi se po stavení, které by tu koupili. Po letech se zde usadili natrvalo. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Díky lavici zavěšené po celé délce stěny se ke stolu posadí více osob. Stůl je zhotoven na míru ze starého dřeva. Svítidla z patinované přírodní oceli s textilními stínítky nesou značku Casa Design. | foto: Lukáš Hausenblas

Dříve bydleli ve Zlíně v třípokojovém bytě, i proto dlouho v okolí hledali vhodné stavení, kde by trávili víkendy s dětmi. Náhodou se jim naskytla příležitost ke koupi stavení s úžasným výhledem do krajiny. Stavba nebyla příliš zajímavá, ale pro účely rekreace zcela dostačující.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Zvažujte podobnou rekonstrukci i Vy? Poptejte šikovné a ověřené stavební firmy nebo řemeslníky ze všech oborů na AAAPOPTÁVKA.CZ

"Nejdříve jsme dům užívali jen o víkendech a k rekreačním účelům, ale postupem času jsme začali uvažovat o trvalém bydlení. Byt ve městě jsme nakonec přenechali dceři," vysvětluje Jarmila.

"Od roku 1986 jsme chalupu postupně zvelebovali. Jakmile padlo rozhodnutí o přestěhování, byla nezbytná rekonstrukce, musely se předělat rozvody i podlahy. A tehdy se manželka seznámila s architektem Martinem Frankem. Doporučila jí ho známá. Než jsme se s architektem potkali, vůbec jsme nepočítali, že bychom v úpravách domu zašli tak daleko," říká Rudolf.

Na přání majitelů zveřejňujeme pouze fotografie interiéru.

Veškerý nábytek včetně knihovny, vestavného příborníku, krytů na topení a

Veškerý nábytek včetně knihovny, vestavného příborníku, krytů na topení a parapetů je vyrobený na zakázku. Stoly jsou zhotoveny z masivního drásaného dubu.

Rekonstrukce zvenčí i uvnitř

Před trvalým přestěhováním z města rekonstrukce stavení sice už proběhla, ale jen částečná. Okna, fasáda a střecha její součástí nebyly. V průběhu nových úprav domu po letech se zjistilo, že je na každém konci jinak široký. Půdorys nevytvářel pravidelný obdélník, proto jej bylo třeba nově konstrukčně upravit. Výrazně se změnila i dispozice.

"Zpočátku jsem nedokázal oželet ztrátu kachlových kamen, která jsme si před lety postavili. Když jsem ale uviděl návrh interiéru, pochopil jsem, že nemá cenu trvat na něčem, co by bylo poměrně náročné začlenit do jeho nové podoby. Dnes jsme moc rádi, že jsme je zbourali a dali přednost návrhu architekta," říká s přesvědčením Rudolf.

Krb je moderní, daleko výkonnější a šetří peníze za plyn. Dokáže vytopit totiž celý dům. Využít lze ale i ústřední plynové topení. Dům nemá sklep, proto byl kotel umístěný na půdu.

Pokud jde o interiér, architekt Frank respektoval všechna přání, i ta specifická. "Přáli jsme si velký jídelní stůl, kolem kterého se pohodlně usadí naše velká rodina, a pak krb," vypočítává Jarmila.

"Chtěl jsem také místo pro obraz, který malovala moje maminka, když jí bylo dvaadvacet let. Byla výtvarnice u Bati. Nakreslila rodnou obec mého otce. Jinak jsme ale panu architektovi ponechali volné ruce. Ve výsledku jsme se nijak od jeho návrhu neodklonili. Osobně jsem si spolupráci užíval spíš jako interakci v detailech. Například v koupelně jsme kvůli snazší údržbě dali přednosti žulové desce před dřevěnou," doplňuje Rudolf.

Součástí společenské zóny je rozkládací pohovka (Big Nose), na níž mohou podle

Součástí společenské zóny je rozkládací pohovka (Big Nose), na níž mohou podle potřeby přespat hosté. Ze stejné produkce pocházejí i křesla a židle u jídelního stolu.

Život v pohodlí

Protože se vlastně slučovaly dvě domácnosti, bylo nutné se mnoha věcí zbavit. "To mě ale netrápilo. Když něco vyhodím, zapomenu na to. Potřebovali jsme ale vhodné místo pro starožitné hodiny, které manžel dostal od dětí k padesátinám. Našly místo v chodbě," upozorňuje Jarmila.

Nový interiér si manželé už nějakou chvíli užívají. Rudolf rád vaří, v neděli dopoledne u vaření sleduje televizi. Relaxuje tak. "Oceňuji spotřebiče, dřív jsme vařili na plynu, dnes máme indukci. Také krb, a když přijedou děti i s vnoučaty, tak velký stůl," hodnotí majitel.

Vana zde není, ale manželům nechybí. Jarmila se vždy raději sprchovala. Je ráda, že z koupelny zmizela pračka. Spolu se sušičkou našla místo v technické místnosti. Sušičku si hlavně v zimě nemůže vynachválit. Bidet, který si původně přála, se sem nevešel, a tak si manželé pořídili toaletu s automatickou sprškou.

V moderní kuchyni našly místo i džezvy z různých koutů světa. Rudolf je nejen

V moderní kuchyni našly místo i džezvy z různých koutů světa. Rudolf je nejen sbírá, ale skutečně v nich vaří kávu.

"S potěšením si užíváme prostorný sprchový kout s posuvnými dveřmi, kde je uvnitř proti zvyklostem umístěný otopný žebřík. Bydlení teď máme opravdu úžasné. Vždy se domů těšíme," tvrdí Rudolf. A jeho žena dodává: "Jsem spokojená, že se náš domov tak výrazně změnil. Dřív to byla chalupa, kam jsme odvezli vše, co se nám nehodilo v bytě. Nyní žijeme v nepříliš velkém, ale krásném a vzdušném prostoru.

Slovo architekta

Dispozici interiéru výrazně ovlivnila existence komínů. "Protože jsme ve společenské zóně potřebovali krb, komín uprostřed ji rozdělil. Propojení místnosti však zůstalo dostatečně otevřené, víc oddělilo jen kuchyňskou část. Koncepční řešení i výraz interiéru jsou víceméně konzervativně klasické, aby v drobném měřítku domku nepůsobily příliš minimalisticky," popisuje architekt Martin Frank.

Dominantu ložnice tvoří pohodlné lůžko (Poliform) s druhým dřevěným čelem

Dominantu ložnice tvoří pohodlné lůžko (Poliform) s druhým dřevěným čelem zhotoveným na míru. Pro větší pocit intimity zajímavě přechází do prostoru a po stranách "objímá" noční stolky.

Police tvoří rastr, svítidla mají detail, převládají teplé materiály. Protože místnosti nejsou velké, uplatnění našly světlé barvy a výraznější struktury materiálů. Černá barva je použita pouze jako akcent. Integrací vestavného nábytku se podařilo skrýt mnoho nerovností.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor,...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.