Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žena, která má rekonstrukce starých chalup jako hobby. Podívejte se

  1:00aktualizováno  1:00
Citlivá rekonstrukce částečně kamenného vesnického domu z první republiky vznikla na základě kamarádství z mládí Zlaty a trampa Rudolfa. Ještě před pár lety podmáčená ruina je dnes komfortním bydlením se zahradou a výhledem na přilehlou lesní oboru. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Podél stavení směrem do zahrady vznikla terasa z posbíraných kamenů ze zahrady. | foto: Ivan Bárta

Tramp Rudolf Havlík emigroval v roce 1968, žil pak v Anglii, Austrálii a do Čech se vrátil po revoluci. Zubožené stavení na okraji vesnice Roztěž u Kutné Hory, v němž kdysi bydlel syn dirigenta Zdeňka Lišky, koupil v roce 2003, ale nechal je ještě nějaký ten rok chátrat.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

S přítelkyní Jennifer totiž často cestuje, částečně žije v Austrálii, a tak na pořádnou přestavbu a shánění řemeslníků stále nebylo kdy. Času nazbyt neměla ani jeho kamarádka z mládí Zlata Bártová, která už několik bytů a domů jako své velké hobby zrekonstruovala a zařídila.

Když ale před dvěma lety dokončila zakázku v Kytíně, zvedla telefon a oznámila kamarádovi: „Rudi, konečně mám na tebe čas.“

Na přání majitelů a redakce časopisu Domov není spuštěna diskuse.

Totální rekonstrukce

Stavba byla částečně vlhká, trámy prolezlé červotoči, ve střeše zely díry... Tedy žádné pochyby o tom, že bez zásadní rekonstrukce se dům neobejde. Rudolf dal Zlatě plnou důvěru, ona se pak s chutí a energií sobě vlastní o všechno postarala. Byla na místě, organizovala, dohlížela, zařizovala...

Vpředu dva pískovcové stolky, vzadu gril ze stejného kamene. Hlavní vstup do...

Vpředu dva pískovcové stolky, vzadu gril ze stejného kamene. Hlavní vstup do domu chrání dubové dveře s kováním.

Dala vyměnit stará okna za nová eurookna s izolačním dvojsklem, vstupní dubové dveře s kováním, které vypadají, že tu slouží už léta, vyrobil na zakázku šikovný místní truhlář a kovář.

Úspěšně proběhla i sanace vlhkého zdiva, ošetření trámů proti dřevokaznému hmyzu, výměna okapů a oprava původní střechy, tu pokrývači zároveň opatrně vyčistili „vapkou“.

Fotogalerie

Z podkroví, které získalo další vrstvu izolace a dnes funguje jako úložný prostor, se musel vyvézt snad vagon popela. V domě se vyřešilo i vytápění: přibyl nový elektrokotel (ve skříni v předsíni) a radiátory.

Kamenná terasa

Podél stavení směrem do zahrady vznikla terasa z posbíraných kamenů ze zahrady. Právě sem padnou jako ulité gril a stůl z pískovce, které Zlata získala od kameníka ze zahradnictví na pražském Albertově.

„Musela to být pořádná práce, nařezat tak obrovské pískovcové díly. U grilu jeden praskl, ale opravil nám jej šikovný kovář,“ vzpomíná na komplikace. Zídku terasy zdobí mozaikový obklad z Hornbachu, který, stejně tak jako v kuchyni, položil v dílcích o rozměrech 15 × 20 cm místní zedník. „Pan Sneidervind umí zkrátka všechno, na co sáhne,“ komentuje Zlata Bártová.

Obývací pokoj je propojený s kuchyní a vstupuje se z něj francouzským oknem...

Obývací pokoj je propojený s kuchyní a vstupuje se z něj francouzským oknem přímo na kamennou terasu.

Voda ze střechy je svedena okapy do trativodů, které ústí do zahradního rybníčku. V zahradě o ploše 3 700 m2 se muselo vykácet zhruba šest set náletů, ponechány byly jen ovocné stromy. „Hořelo tu mnoho ohňů,“ vzpomíná paní Zlata a dodává, že dřeva mají plnou kůlnu právě díky zahradě.

Spíž i černá sluj

V těsné blízkosti kuchyně slouží malá původní spíž, která si díky silným kamenným zdem udržuje vhodné klima pro potraviny. Kuchyňskou sestavu vybavenou moderními spotřebiči vyrobil podle návrhu Zlaty truhlář, dvířka jsou z dubu, pracovní deska z nekonečného vlysu.

Původní dlažbu řemeslníci vyspravili, navazující palubky, přecházející vedle do obývacího pokoje, zbrousili a nalakovali. Starý pískovcový krb vybavil mistr kamnář Vodenka krbovou vložkou. V jedné z dalších místností renovoval i historická bílá kamna z kachlů, které se pomalu měnila v mokrou měkkou hmotu.

Pracovna s renovovanými kachlovými kamny. Pohovka je rozkládací, koupená z...

Pracovna s renovovanými kachlovými kamny. Pohovka je rozkládací, koupená z druhé ruky. Křesílka pocházejí z domu v Dobříši.

„Z místa pro koupelnu, které jsem říkala černá sluj, se musela vybrat zemina do hloubky jednoho metru, udělat nová podlaha a zavést voda,“ popisuje náročné práce Zlata. Dnes byste to při pohledu na její moderní podobu se sprchovým koutem, otopným žebříkem a umyvadlem položeným na desku zdaleka nehádali.

Do předsíně, stejně jako do koupelny, zvolila Zlata Bártová novou kamennou dlažbu, v ložnici a v pokoji s kachlovými kamny pak stačilo jen renovovat palubky.

Zařizovala s nápadem

Autorka rekonstrukce dala část nábytku vyrobit, například knihovnu nebo atypickou postel v ložnici, něco převezla z domu v Dobříši, kde šest let bydlela a dva roky předtím jej organizovala stavět, další zařízení pořídila nové či z druhé ruky. Snažila se zachovat ducha místa a vůbec využívat místních materiálů, služeb tamních řemeslníků a nakonec i blízkých hobbymarketů.

Na kuchyňskou desku z nekonečného vlysu navazuje praktický jídelní stolek pro...

Na kuchyňskou desku z nekonečného vlysu navazuje praktický jídelní stolek pro tři.

Rekonstrukce přišla majitele celkem na milion tři sta tisíc korun. Zlata Bártová zatím dům občas využívá, zejména když je Rudolf na cestách, ale kdo ví, jak dlouho to potrvá.

Poloviční Australan žije nyní převážně v Austrálii, do Evropy přijíždí nyní s Jenny po dvou letech na tři měsíce, z nichž na Roztěži stráví pouze týden. A tak zvažuje, zda nakonec stavení neprodá. Paní Zlata pak může v klidu vyjít vstříc další zajímavé výzvě.

„Ráda něco nového vymýšlím, rekonstruuji, ale baví mě to jen do doby, kdy si na malou chvíli užiju výsledek. Pak jsem nevěrná a začnu vytvářet věci jinde. Tento dům jsem dříve přezdívala jedová chýše. O to větší pro mne představoval výzvu,“ říká Zlata Bártová autorka rekonstrukce domu.

Pohled od vstupních dveří chodbou do místnosti vzadu s kachlovými kamny. V...

Pohled od vstupních dveří chodbou do místnosti vzadu s kachlovými kamny. V jedné ze skříní je ukrytý kotel.

Do ložnice vyrobil truhlář atypickou dřevěnou postel.

Do ložnice vyrobil truhlář atypickou dřevěnou postel.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Proměna bytu: v malém 2+1 potřebuje rodina místo pro tři syny

Ložnice rodičů slouží i jako pokoj nejmladšího syna.

Pohodlné bydlení pěti lidí v bytě 2+1 je dost obtížné. Vymyslet však interiér pro rodinu, kde nejstarší dospělý syn...

Češi s hromadou kamení dokážou doslova zázraky. Podívejte se

Před pár lety jen hromada kamení nebo totální ruina. Dnes krásná stavba, u níž...

Před pár lety jen hromada kamení nebo totální ruina. Dnes krásná stavba, u níž by vás ani nenapadlo, že někdy vypadala...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...



Najdete na iDNES.cz