Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce chalupy: moderní prvky pomohly zdůraznit historii domu

  1:00aktualizováno  1:00
Původně venkovská usedlost s hospodářským zázemím ve východních Čechách patří rodině již několik generací. Aby mohla sloužit rekreaci a nabídnout současný komfort, prošla radikální rekonstrukcí.

Čelní fasáda domu po rekonstrukci. Plasticitu fasády zdůraznily šambrány kolem otvorů, soklu, patrové římsy a orámováním nároží a štítu. Vápenocementová omítka má finální nátěr v bílošedé barvě. | foto: Ing. arch. Jaroslav Šimek

Na historických mapách z první poloviny 19. století již stavba stojí, kvůli stáří tak mnohé stavební prvky nesly stopy značné destrukce. Zejména podmáčení se podepsalo na statickém narušení svislých konstrukcí v některých částech, i když při pohledu zvenčí stavení působilo velmi zachovale.

V 50. až 70. letech minulého století byl totiž objekt postupně upravován: vznikla zde koupelna a toaleta, měnila se okna, pořídilo se ústřední vytápění, chlév byl přestavěn na další obytné místnosti a garáže. Fasádu tehdejší majitelé omítli břízolitem a sokl dostal kabřincový obklad.

Chalupa po opravě v 70. letech

Chalupa po opravě v 70. letech

Mnohé z těchto úprav byly poplatné tehdejší představě "romantické chalupy".
Současní majitelé měli na architekta Jaroslava Šimka ze studia Archzone architects jasné požadavky. Objekt by měl sloužit pro víkendové rodinné bydlení, centrální společenský prostor se otevře do krovu. Na ložnici majitelů v přízemí bude navazovat koupelna a prostor pro relaxaci, zatímco ložnice dětí a hostů získají místo v podkroví.

Mohlo by se hodit

Chtěli byste také chalupu, kam byste mohli utíkat před městským stresem? Na Reality.iDNES.cz si můžete vybrat své letní sídlo kdekoliv v České Republice.

Rekonstrukce trvala zhruba 18 měsíců.

Ctít odkaz předků

"Náš záměr bylo neporušit charakter původní venkovské usedlosti, ale naopak jej obnovit, podpořit a znovu povznést původní charakter architektury. Novodobé architektonické prvky měly nenásilnou formou vytvořit přirozenou konfrontaci s tradičními, zachovat jsme chtěli maximum typických prvků," vysvětluje architekt Šimek.

Fotogalerie

Jasné tak bylo zachování vyváženého měřítka domu s ohledem na okolí. Dlouhá podélná hmota se sedlovou střechou, která je typická pro tuto oblast Čech včetně vikýřů sloužících původně pro podávání sena na půdu, byla v průběhu existence stavení později prodloužena o otevřenou stodolu. Tu využili architekti jako přístřešek pro auta.

Stejně tak jim vyhovovala výhodná orientace ke světovým stranám. Podélná osa domu totiž směřuje od východu na západ, okna obytných místností v podélné fasádě ústí na jih do vlastního dvora, na severní straně už stavba sousedí s vedlejším pozemkem, což je pro tuto lokalitu typické.

Francouzská okna umožňují přímý výstup do dvora a zahrady.

Francouzská okna umožňují přímý výstup do dvora a zahrady.

"Celá usedlost má svým objemem už ze své historické podstaty větší dimenzi než běžné obytné domy. Tuto prostorovou velkorysost jsme chtěli zachovat, a to jak z hlediska vnějšího objemu objektu, tak z hlediska vnitřního prostorového uspořádání a dispozic," říká Jaroslav Šimek.

I venkov může být moderní

Původně mělo stavení roubenou světnici orientovanou do ulice, zděnou vstupní síň přístupnou ze dvora přes zápraží a na ni navazoval původně zaklenutý prostor kuchyně s plotnou a pecí a prostor komory. Odtud je po schodišti přístupný dosud zachovaný valenou klenbou nízce zaklenutý sklep, původně s pramenem, nyní s mělkou studnou. Ze síně býval i přístup na půdu.

Postupně se dispozice rozšířila ještě o zděný chlév zastropený ocelovou nosníkovou konstrukcí s mělkými cihelnými klenbami do ocelových nosníků. Za chlévem se přičlenil další prostor zděného zázemí.

Podkrovní prostory jsou přístupné přes lávku nad obytným prostorem.

Podkrovní prostory jsou přístupné přes lávku nad obytným prostorem.

Koupelna v podkroví

Koupelna v podkroví

Snahou architektů tak bylo vytvořit příjemnou obytnou atmosféru s velkými prosklenými otvory do zahrady, které lze uzavřít okenicemi. Jinak místnosti  přirozeně cloní původní vzrostlá zeleň.

Pro přední část objektu využili autoři rekonstrukce tradiční dispozici: ze zápraží je vstup do zádveří s šatnou, odkud je přístup do jídelny a obytného prostoru.

Z jídelny je přístup do kuchyně vybavené moderními spotřebiči, tento prostor...

Z jídelny je přístup do kuchyně vybavené plně moderními spotřebiči, tento prostor osvětluje okno z mléčného skla ústící na sousední pozemek.

"V jídelně jsme chtěli obnovit tradiční atmosféru venkovské světnice s kachlovými kamny s možností občasného vaření. Z jídelny je přístup do kuchyně vybavené všemi moderními spotřebiči. Kuchyň je průchozí a navazuje na obytný prostor," objasňuje architekt Šimek.

Velkorysý obytný prostor s otevřeným krovem umožnil konfrontovat nové architektonické prvky s původními v nečekaných souvislostech. Například přes příčné vazné trámy krovu se klene subtilní lávka se zábradlím, která spojuje obytnou galerii s dalšími podkrovními prostorami.

Zateplení střechy bylo provedeno nad krovem, takže vznikl zajímavý pohled na tento typický stavební prvek, netradičně zcela "odhalený". V blízkosti přístupu z předsíně umístili architekti lehké a přímé ocelové schodiště, díky němuž lze vystoupat na galerii, částečně pod schodištěm je toaleta.

V ložnici majitelů se uplatnil oboustranný krb.

V ložnici majitelů se uplatnil oboustranný krb.

Výrazný prvek představuje vysoká příčná zeď s předsazeným komínovým tělesem. Z místnosti lze francouzskými okny vyjít na zahradně upravený dvůr, nad těmito okny je ponechán původní střešní vikýř.

Oboustranný krb využívá i ložnice majitelů, z níž je také přístup do průchozí šatní části a do nadstandardně vybavené koupelny se saunou, která zároveň navazuje na nejzazší obytnou část, relaxační místnost s whirlpoolem. Do tohoto prostoru je možný také přístup ze šatny ložnice.

Stavbu zakončuje přes kolnu přístupný sklad hospodářství s malým hygienickým zázemím. Kolnu uzavírají mohutná posuvná vrata na kolejnicích, slouží totiž jako přístřešek pro dvě auta.

V podkroví byly umístěny ložnice s hygienickým zázemím pro děti a další hosty. Nad prostorem jídelny je ložnice přístupná z galerie přes šatnu s okny ústícími do čelního štítu objektu a patří k ní malá koupelna se střešním oknem.

Okna koupelny a relaxační místnosti mají podobu výkladců v ocelovém...

Okna koupelny a relaxační místnosti mají podobu výkladců v ocelovém antracitovém rámu s výhledem do dvora s ořechem, který v létě zajišťuje příjemný stín. Okna jsou vybavena okenicemi.

Další podkrovní prostory jsou přístupné přes lávku nad obytným prostorem. Vzhledem k příčnému profilu podkrovních prostor jsou tyto místnosti průchozí.
Z lávky přístupný univerzální velkoprostor se střešními okny může sloužit jako další společenská místnost nebo v budoucnu jako herna pro vnoučata.

Autoři návrhu

ARCHZONE architects je architektonická a projekční kancelář tvořená architekty a stavebními inženýry, kteří vzájemně úzce spolupracují v průběhu všech fází vývoje projektu. Hlavním cílem tvorby kanceláře je ucelené kvalitní dílo fungující jak po stránce koncepčně-architektonické, tak po stránce stavebně-technické.

Proto upřednostňuje autorské projekty, které pro svoje klienty zpracovává od koncepční studie až po realizační dokumentaci a provádění autorského a stavebního dozoru stavby.

Autor:






Nejčtenější

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

Nejvýraznějším prvkem pokoje je omyvatelná velkoplošná tapeta s mapou světa a...
Útulné doupě za 60 tisíc korun ovládla zvířata a tapeta s mapou světa

Manželé chtějí pro svého syna dětský pokoj inspirovaný safari. Útulné doupě musí mít ale praktický základ, s kterým bude chlapec dále růst. Rodiče si na...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Další z rubriky

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek úložných prostor a do budoucna sloužil...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.