Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vybydlenou garsoniéru kompletně předělali. Mysleli i na budoucnost

  1:00aktualizováno  1:00
Garsoniéra, navíc ve velmi špatném stavu, to není ideální začátek společného bydlení. Proto se mladý pár s vervou pustil do rekonstrukce. Dotáhl ji do úspěšného konce, a tak se přihlásil i do naší soutěže o nejlepší rekonstrukci s dveřmi Sapeli.

Původní koupelna | foto: Eva Hřebačková

V březnu loňského roku jsme se s přítelem rozhodli pro kompletní rekonstrukci garsoniéry v prvním patře panelového domu. Rekonstrukce měla jasně daný rozpočet, který jsme si stanovili na 400 000 korun. Byla zde i jistá omezení kvůli malému prostoru.

Byt byl téměř „vybydlený“, vše zůstalo v původním stavu, tedy zhruba 25 let staré a leckdy i nefunkční. Bývalí majitelé a nájemníci byt a jeho vybavení rozhodně nešetřili.

Všechno musí pryč

Kuchyň před rekonstrukcí - sporák už nefungoval.

Kuchyň před rekonstrukcí - sporák už nefungoval.

První fázi rekonstrukce představovala tedy spíše demolice, kdy jsme po vystěhování nábytku a všech spotřebičů vybourali vchod do bývalé kuchyně, čímž vznikl větší prostor na nový kuchyňský kout.

V celém bytě se musely udělat nové rozvody elektřiny, vody i odpad. Plastová okna byla v bytě sice celkem nová, ovšem i kolem nich zůstala spousta práce: začištění okolních zdí, instalace nových parapetů a žaluzií.

Podlahy jsme vybírali především podle praktického a finančního hlediska. V předsíni, koupelně a na toaletě je tak položena dlažba, v obývacím pokoji a kuchyňském koutě pak PVC. Dlažbu jsme z praktických důvodů zvolili v tmavší barvě se vzorem, PVC je světlé, aby interiér pokoje byl světlejší, a působil tak opticky větším dojmem.

Fotogalerie

Předsíň, která v tomto bytě vytváří první dojem, je laděna do tmavě červené barvy spolu se světle béžovými skříněmi a botníkem. V podobném tónu, tedy v tmavě červené s béžovou, je také záchod a koupelna, v níž máme bezbariérový sprchový kout bez vaničky. Není to jen kvůli malému prostoru, ale také kvůli případnému budoucímu bydlení starších rodičů.

„Centrum“ bytu, tedy samotný pokoj, jsme vymalovali bílou barvou s prvky v dekoru dřeva břízy; pokoj tak přechází do jídelní části s kuchyňským koutem ve stejných barvách.

Naší další prioritou byla jednoduchost a útulný dojem, nechtěli jsme tedy žádné výrazné kontrasty mezi jednotlivými částmi bytu. Pro větší rozjasnění interiéru jsme zvolili vymalování všech stěn v bílé barvě. Doplňky máme zelené.

Kuchyň po rekonstrukci

Kuchyň po rekonstrukci

Interiérové dveře jsme vybrali od firmy Sapeli, nejen díky reklamě, ale také kvůli hodnocení na internetu i doporučení přátel. Hledali jsme spíše světlejší barevný odstín s dekorem dřeva. Náš výběr padl na „jasan struktur“.

V prodejně jsme se po zhlédnutí možných variant rozhodli pro dvoje plné dveře na záchod a koupelny a pro dveře s výplní z matovaného skla, které oddělují předsíň od obytné části bytu.

Za dobu, po kterou tyto dveře máme, jsme u nich neobjevili jediný nedostatek. Dveře dokonce vydržely nedávné vytopení bytu způsobené sousedy. Jsme pevně rozhodnuti si pořídit dveře od firmy Sapeli i do právě koupeného domu, jehož rekonstrukci teprve připravujeme.

Eva Hřebačková

Předsíň po vymalování, výměně dveří a položení dlažby

Předsíň po vymalování, výměně dveří a položení dlažby

Prosklené dveře vedou do pokoje, plné na WC a do koupelny - foto těsně po...

Prosklené dveře vedou do pokoje, plné na WC a do koupelny - foto těsně po instalaci

Více o soutěži s dveřmi Sapeli

Pokud jste se chtěli zúčastnit naší soutěže O nejlepší rekonstrukci bytu s dveřmi SAPELI, bylo nutné zaslat nejpozději do 31. ledna fotografie vašeho interiéru, nejlépe před a po skončení rekonstrukce, a to včetně textu vztahujícího se k rekonstrukci a jejímu průběhu.

Bylo třeba zdůvodnit, proč jste si zvolili dveře příslušné značky a jakou jste s nimi získali zkušenost. Do finále postoupí deset soutěžních příspěvků, které vybere odborná porota z publikovaných příspěvků na iDNES.cz v průběhu od 18. ledna do 29. února 2016.

V anketě od 1.3. do 7. 3. 2016 pak čtenáři iDNES.cz určí vítěze, tedy tři soutěžící s nejvyšším počtem získaných hlasů. Podmínkou účasti v soutěži je použití dveří Sapeli při rekonstrukci.

Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Soutěžní příspěvek měl obsahovat:

  • fotografie (minimálně 10 ks, nejlépe šířkových, dokumentující celý proces rekonstrukce, tedy stav před a po, případně jen výsledný stav, ve velikosti maximálně 1 Mb),
  • text s informacemi vztahujícími se k dané rekonstrukci, v rozsahu alespoň 30 řádek
    kontaktní údaje – jméno a adresu, telefon, e-mail
  • Vítěz získá poukaz na 25 000 Kč, druhé místo bude oceněno 15 000 Kč, třetí místo znamená výhru 10 000 Kč. Výhercům bude částka proplacena do 30. 4. 2016.

Více o podmínkách soutěže zde.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Autoři:






Nejčtenější

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci. Nižší patra, určená pro restauraci a...  celý článek

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské rodiny té doby. Mladí majitelé se proto...  celý článek

U domku ze třicátých let minulého století bylo nutné zachovat čelní část do...
Velká přání se s velkým nábytkem špatně plní. Proměna starého domu

Rekonstrukce domu z 30. let minulého století je hodně náročná. Zdaleka nejde jen o použité materiály, současnému životnímu stylu však neodpovídají tehdejší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.