Činžovnímu bytu vrátili duši: investovali do replik dveří i do podlahy

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v domě, který pamatuje více než sto let, prošel dvěma rekonstrukcemi. První ze sedmdesátých let byla velmi necitlivá, ta druhá, současná, dokázala, že kombinace stylů, koexistence starého s novým dodává bytu jedinečnou atmosféru.

V obývacím pokoji se setkávají skříňky IKEA s nábytkem na zakázku, židlemi Phillipa Starcka či pohovkou od Polstrinu Design. | foto: Jiří Ernest

Je až s podivem, jak předchozí majitelé přistoupili k rekonstrukci starého bytu. Z prostoru s poměrně vysokými stropy, malebně tvarovanými dveřmi či dřevěnými podlahami dokázali vytvořit byt ne nepodobný panelákovému.

Dřevěné dveře nahradila konfekce v kovových rámech, stropy snížily polystyrenové podhledy, parkety zakryl celoplošný koberec, stěny zhyzdily trubky ústředního topení vedené po povrchu stěn a plošné vytapetování je také příliš nezdobilo.

Historie s moderním nádechem

Architektka Tereza Janků, která byt upravovala pro potřebu své vlastní rodiny, se chtěla vrátit k jeho původní podobě, avšak přidat i moderní nádech.
"Nikoliv křiklavě, na efekt, ale tak, aby to nové nejenom dobře vypadalo, ale především dobře fungovalo," vysvětluje.

Za lesklými dveřmi a dvířky se kryje leccos, navíc prostor zklidňují a opticky

Za lesklými dveřmi a dvířky se kryje leccos, navíc prostor zklidňují a opticky zvětšují.

"Hodně jsme dbali na jednoduchost a snadnou údržbu, ale s tím, že rekonstrukcí vytváříme hodnotu i do budoucna, možná na třicet i více let. Proto jsme na zásazích a materiálech, které se stávají přímou součástí bytu, příliš nešetřili. Raději jsme někde zvolili levnější nábytek a byt vybavujeme postupně."

Všechny vnitřní dveře nechali vyrobit na zakázku jako repliky původních, stejně jako špaletová okna. Na kvalitu vsadili například v případě žulové desky v kuchyni či keramických obkladů. V koupelně a na WC zvolili italskou imitaci kamene, v kuchyni velkoplošný obklad cihlové barvy.

Fotogalerie

A další výraznou výdajovou položkou, které však rozhodně nelitují, jsou na zakázku vyrobené vestavěné skříně i kuchyňské skříňky z MDF desek tvrzených akrylátem Senosan.

Jeho vysoce lesklý povrch je srovnatelný s lakem či sklem, výborně se udržuje, a zejména výborně odráží dopadající světlo. Právě tyto bílé lesklé povrchy přispívají k tomu, že má byt "moderní šmrnc", o který jeho majitelka usilovala.

Změny dispozice

Životu mladé rodiny bylo třeba uzpůsobit i dispoziční řešení bytu, zásahy však nemusely být příliš radikální. Původní dispozice nabízela velkou vstupní halu, jejíž prostor nebyl efektivně využitý.

Nové řešení ponechává pro vstup zhruba polovinu původní plochy. Vestavěné skříně a posuvné dveře oddělují její druhou polovinu od kuchyňského koutu, který sem vybíhá z prostoru původní komory.

V kuchyni zaujme žulová deska, kterou si manželé nemohou vynachválit.

V kuchyni zaujme žulová deska, kterou si manželé nemohou vynachválit.

I koupelna se zvětšila na úkor haly. Bývalá kuchyň se proměnila v ložnici a ložnice v dětský pokoj. Na rozdíl od současného trendu, který kuchyňský kout včleňuje přímo do obytného společenského prostoru, je zde kuchyň oddělena, ne však docela, úzký prostor s kuchyňskou linkou přechází bez uzavření dveřmi do jakéhosi kuchyňského předsálí a to pak do obývacího pokoje s jídelním stolem.

"Ač zde není přímé osvětlení oknem, cítím se v tomto prostoru dobře, protože není zcela uzavřený a také díky tomu, že se prostor opticky rozšiřuje lesklým odrazivým povrchem skříněk kuchyňské linky a posuvných dveří protilehlé prostorné niky. Při vánočním pečení jsme se sem pohodlně vešly s dcerami všechny tři," říká Tereza Janků.

Přitom pracovní kuchyňský nepořádek nezatěžuje obývací prostor, výkonná digestoř se postará o odstranění pachů. V kuchyni zaujme žulová deska, kterou si domácí nemohou vynachválit: dřez je do ní vsazen bez vyvýšeného okraje, odkapávač tvoří rýhy přímo v desce, povrch se snadno udržuje, nepoškrábe se...

Obklad vany tvoří na proužky rozřezaná kamenná dlažba použitá na podlaze. Efekt

Obklad vany tvoří na proužky rozřezaná kamenná dlažba použitá na podlaze. Efekt je značný, cena výrazně nižší, než obdobný obklad tohoto formátu.

Schované vnitřnosti

Snadný úklid byl jedním z cílů, kterého chtěla architektka rekonstrukcí dosáhnout. Byt působí neobyčejně klidně díky vestavěnému nábytku - celým stěnám, jejichž bílá barva celý prostor nejen uklidňuje, ale i sjednocuje a zvětšuje.

Za lesklými dveřmi a dvířky se přitom skryje leccos, plynový kotel v horní skříňce kuchyňské linky či pračka ve skříni kuchyně. Sousedí s WC, nebylo tedy obtížné vyřešit přítok vody a odpad. Neuvidíte tu ani koš na odpadky, smeták či jiné úklidové náčiní, vše skrývá bílá plocha niky v kuchyni.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Úložného prostoru je v hale, v ložnici i kuchyni tolik, že jej mladá rodina zatím všechen ani nevyužije. A co se nevejde do skříní, najde útulek v komoře neboli bývalé spíži. Nepořádek se díky tomu skryje snadno a rychle i v případě nečekané návštěvy.

IKEA vedle Starcka

 Ruka architektky je patrná nejen na stavebních úpravách, ale i na zařízení bytu. S citem jsou zde sladěny levnější kusy nábytku s designovými, moderní obraz si našel místo vedle zrcadla ve starém rámu.

Bíle vymalované stěny jsou oživené tapetami, které vybírala Tereza Janků v prodejně tapet Paráda, která se specializuje na vysoce kvalitní a designérsky renomované anglické tapety a tkaniny.

V ložnici upoutá replika tapety z padesátých let.

V ložnici upoutá replika tapety z padesátých let.

 Tapety jsou voleny s citem vždy na jednu stěnu nebo jen její část, v obývacím pokoji naleznete za nábytkovou stěnou jemný přírodní motiv, na protější pak výraznější tapetu pruhovanou. Zeleň pruhů se opakuje na jednobarevném závěsu.

Ing. arch. Tereza Janků

*1980 *autorizovaná architektka ČKA * vystudovala Fakultu architektury ČVUT (prof. Lábus, prof. Krátký, prof. Tichý) * pracovala v ateliéru Pavla Hniličky * pracuje jako architektka v ateliéru Loxia

Vybrané vlastní realizace: * rodinný dům na Krásné vyhlídce * rekonstrukce bytu Bubeneč * rekonstrukce bytu Letná * rekonstrukce bytu Holešovice

V ložnici upoutá replika tapety z padesátých let, v pokoji malých slečen tapeta s hravým figurálním motivem. Při řešení úložných prostor v ložnici sáhla Tereza Janků po levnějším řešení pomocí skříně z IKEA, oživila ji však na zakázku vyrobenými dřevěnými madly.

Citlivě jsou do interiéru zakomponována svítidla značky Lucis s bílými hladkými stínidly. Jak říká majitelka bytu, vše se rodí postupně, teď například čekají na nové čalounění dvě křesla ze sedmdesátých let a za pohovkou se brzy objeví zrcadlo.

Ložnice se proměnila na pokoj pro dvě malé slečny.

Ložnice se proměnila na pokoj pro dvě malé slečny.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Další z rubriky

Byt v kubistickém domě díky novému majiteli a designérce opět zazářil

Stůl Gadeskov (Jysk) z masivního dřeva s kovovou podnoží je doplněn židlemi DSW...

Byt v kubistickém domě architekta Otakara Novotného z roku 1911, původně určeného učitelům, koupil majitel cíleně. Přál...

Sigmund Freud je s námi. Město Příbor vrátilo rodný dům do 19. století

Rekonstrukce trvala pět měsíců.

Město Příbor v Moravskoslezském kraji si dobře uvědomuje význam svého rodáka Sigmunda Freuda. Proto podpořilo záměr...

Kapličce hrozilo zřícení. Majitel ji daroval městu, to ji zachránilo

Kaple se nachází u historické cesty z Rochlice do Jablonce nad Nisou.

Proseč nad Nisou bývala vsí zbožných horalů. Jediným stánkem jejich víry byla dlouhá léta malá kaple vyzděná ze...



Najdete na iDNES.cz