Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architekti zachránili v secesním bytě vše cenné, i nábytek po babičce

  1:00aktualizováno  1:00
Někdy rekonstrukce bytu připomíná objevování pokladu. Byt v secesním žižkovském domě z přelomu 19. a 20. století je toho příkladem. Za dobu své existence jej totiž nikdo neměl snahu předělat. Proto v něm zůstaly zachované krásné příklady práce tehdejších řemeslníků.

Nábytek po babičce je repasovaný a nově očalouněný. Dubové parkety jsou dokončené olejolakem. | foto: Rostislav Zapletal

Mladý lékař zdědil byt 1+1 na Žižkově po své babičce. Interiér sice rekonstrukci potřeboval, ale pro Helenu Kalnou ze studia Moya architekti byl jeho stav příjemným překvapením.

„Byt za dobu své existence pravděpodobně nikdy neprošel stavebními úpravami ani úpravami interiéru, téměř vše zůstalo v původním stavu, počínaje secesními dveřmi včetně obložek, parketami, cementovou oktagonální dlažbou, původními kamny, nábytkem ze 40. let i dalším vybavením,“ popisuje architektka. Vše sice nebylo možné ponechat, ale mnohé ano.

Dveře dostaly po opravě nový nátěr, fládrování i nová leptaná skla.

Dveře dostaly po opravě nový nátěr, fládrování i nová leptaná skla.

Majitel byl navíc přístupný diskusi a uměl naslouchat. Došlo k ideální situaci: zadavatel i architektka se shodli na tom, že v bytě je vlastně téměř všechen potřebný nábytek v docela dobrém stavu, proto by bylo vhodné část vybavení repasovat a opět použít.

„Během diskuse s klientem jsme zjistili, že náš nápad konvenuje s charakterem a založením klienta. Východiskem pro návrh se stalo zachování původních dveří včetně obložek a vybraných kusů nábytku, tak aby byla zachována kontinuita a osobitost bytu,“ říká Helena Kalná.

Může se hodit

Hledáte nový byt pro sebe či svou rodinu? Vyberte si z nabídky bytů k prodeji či novostaveb na Reality.iDNES.cz.

Sháníte architekta? Stačí jednoduše a zdarma zadat poptávku na AAApoptavka.cz!

Nový nábytek a vybavení mají naopak zcela soudobý a čistý výraz. Nechávají vyniknout právě původním kusům. Hlavní roli v řešení interiéru připadla kombinaci dřeva, černobílé dlažby a bílé barvy.

Dispozice s malými úpravami

Během rekonstrukce stačilo udělat jen malé dispoziční změny, bez zásadních stavebních zásahů. Vlastně se pouze přesunula kuchyňská linka do prostorné předsíně, z dispozice 1+1 tak vznikl byt 2+kk. Z bývalé kuchyně je ložnice orientovaná do tichého vnitrobloku. Obývací pokoj zůstal v původní místnosti s výhledem do ulice, na východní stranu.

Fotogalerie

Díky vysokým stropům se nad prostor koupelny podařilo zabudovat větší úložný prostor přístupný z předsíně posuvnými dvířky.

Zatímco nábytek a některé stavební prvky potřebovaly jen základní opravy, stav rozvodů rozhodně neodpovídal dnešním požadavkům. Byla nutná výměna rozvodů vody, kanalizace, plynu, vytápění, silnoproudu i slaboproudu, technického vybavení i povrchů, aby vše odpovídalo dnešním standardům.

Vytápění řeší plynový kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem teplé vody. V bytě byla použitá nová desková otopná tělesa v jednoduchém a čistém designu, který na nebe neupoutává zbytečně pozornost.

Základem je podlaha

V obývacím pokoji a ložnici jsou položené nové dřevěné podlahy z dubových parket upravených takzvaným olejolakem. Pro kuchyň, koupelnu a WC vybrala architektka po domluvě s investorem novou keramickou dlažbu s výrazným historizujícím vzorem černobílých trojúhelníků.

Do poměrně velké předsíně se vešla i kuchyňská linka.

Do poměrně velké předsíně se vešla i kuchyňská linka.

Bílý matný keramický obklad v koupelně a na WC rozšiřuje opticky malé prostory. Z praktických důvodů i pro oživení je stěna za závěsnou klozetovou mísou obložena matným keramickým obkladem v tmavě šedé barvě.

Původní dveře včetně obložek byly repasovány, starý nátěr a fládrování se však odstranily. Rýhy a poškození se zatmelily, následně dostaly dveře nový nátěr a fládrování. Do dveřních křídel přišla nová skla s vyleptaným historizujícím motivem.

Kuchyňský kout je nově v předsíni, uprostřed dispozice bytu. Protože zde chybí přirozené denní světlo, byl nábytek v bílé barvě jednoznačnou volbou. Materiál dvířek je z MDF dokončené matným lakem, pracovní deska pak z olejovaného dubového dřeva. Shodný materiál a provedení najdete i na dalším, nově vyrobeném nábytku.

Vybrané kusy původního nábytku jsou repasované a nově přečalouněné. Výběr potahových látek probíhal ve spolupráci s klientem. Pokud jde o svítidla, padla volba na přisazená stropní svítidla z opálového skla v jednoduchých geometrických tvarech s LED zdroji.

Největší svítidla jsou stmívatelná. Nad jídelním stolem bylo použito nejvýraznější svítidlo se stínítkem z překližkových lamel, které si klient po dodání sám sestavil.

„Aby se nám podařilo dodržet finanční rozpočet, řešili jsme rekonstrukci najímáním jednotlivých řemeslníků, nikoli jednou firmou, která by vše dodala na klíč. Tento způsob realizace je však hodně náročný na dozor nad prováděním prací. V tomto případě se však autorský dozor vyplatil,“ konstatuje Helena Kalná.

Z bývalé kuchyně je příjemná ložnice s výhledem do klidného vnitrobloku.
Z bývalé kuchyně je příjemná ložnice s výhledem do klidného vnitrobloku.

Z bývalé kuchyně je příjemná ložnice s výhledem do klidného vnitrobloku.

Autor

Ing. arch. Helena Kalná, MOYA architekti
Studium: ČVUT Fakulta architektury 2002 – 2008, Technische Universität München, Fakultät für Architektur 2006 - 2007
V roce 2011 založila s manželem, architektem Mojmírem Kalným, studio MOYA architekti.

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Proměna zdevastovaného bytu v domě z roku 1900: vládne v něm bílá

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval...

Zcela náhodně Jiří narazil na inzertní nabídku bytu k prodeji poblíž kanceláře v centru Brna, kde pracuje. Od koupě ho...

Další z rubriky

Bydlí v kostele. Šest nadšenců, které okouzlila romantika a mystičnost

Do obytného kostela na samotě se vchází krytou terasou dlážděnou kameny. Hlavní...

Bydlení v kostelech a kaplích podléhá čím dál víc milovníků historických staveb. Láká je nejen romantika a mystičnost...

Jakub snil o nové kuchyni. Za 100 tisíc má linku, spotřebiče i podlahu

Nová kuchyně vyšla Jakuba na 100 tisíc korun.

V posledním dílu pořadu o bydlení se návrhářka Marta Kačorová pustí do proměny staré kuchyně pro mladého Jakuba. Je to...

Obývák, ložnice a jídelní kout v jednom. Vše vyřešil šikovný nápad

Hlavní obytný prostor je velký 16 metrů čtverečních.

I na pár metrů čtverečních se dá vměstnat celý byt. Díky nápaditosti designérů je možné rychle proměnit obývací pokoj s...

Najdete na iDNES.cz