Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Před záplavami utekli do prvního patra vilky. Interiér si teď užívají

  1:00aktualizováno  1:00
Vilka v širším centrum Olomouce má výhled na chrám svatého Václava, ale v roce 1997 ji postihly katastrofální povodně, jaké prý přijdou jednou za 500 let. Přesto se majitel rozhodl zrekonstruovat patro a přesunout své bydlení nad případnou hladinu vody.

V bytě převládají světlé barvy a dubové dřevo na podlaze i na nábytku. | foto: Archiv Zuzany Staňkové

Naštěstí si investor mohl bydlení v domě vybrat, vilka totiž byla postavena ve 40. letech minulého století jako dvoubytová. Původní dispozice přízemí, kde majitelé bydleli, jim už však po odchodu dětí nevyhovovala.

Průchod mezi pokoji (dnes obývacím pokojem a kuchyní)

Průchod mezi pokoji (dnes obývacím pokojem a kuchyní)

Byt ve zvýšeném přízemí bude mít nové využití, lze jej pronajímat či využít jako zázemí pro návštěvy dětí a vnoučat. Ve druhém podlaží vzniklo zázemí pro aktivní pár se zcela jasným zadáním: nové „bydlení nad vodou“.

Projekt investor svěřil architektce Zuzaně Staňkové z Atelieru Zuzi. V průběhu zpracování studie navrhla celkem pět variant možného řešení. Investoři nakonec po dohodě s autorkou zvolili kombinaci dvou variant dispozice.

Realizovaný projekt se zúčastnil letošní soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce, kde byl iDNES.cz hlavním mediálním partnerem (o výsledcích soutěže více zde). Pořadatelem a garantem soutěže byl Institut bytového designu.

Bydlení bez kompromisů

Plocha všech místností je více než 75m2, požadavek na byt s dispozicí 4+kk tak bylo možné splnit bez kompromisů.

Za vstupními dveřmi ze společného schodiště se vstupuje do haly, kterou si investoři přáli nezahltit přemírou nábytku a přitom naplnit klasické požadavky na tuto místnost. Hned za dveřmi je tak místo pro rychlé odložení sezonních svršků a bot, lze zde usednout při obouvání, odložit kabelku i klíče.

Fotogalerie

Celý prostor zvětšuje velkoplošné zrcadlo na stěně. To pomáhá přivést do haly i světlo pronikající skleněnými výplněmi dveří z obývacího pokoje a jídelny.

Již v hale použila Zuzana Staňková barvy a materiály, které se opakují v celém bytě: na podlaze přírodní dub, stěny v neutrální bílé s doplňkem jemně šedých tónů na tapetě, nábytek v kombinaci přírodního zlatého dubu a bílého lesku. Použila denní přirozené osvětlení přicházející přes sklo dveří i umělé, které se rozlévá z rampy schované za sníženým stropem ze sádrokartonu.

Z haly vedou patery dveře. Obývací pokoj, jídelna a kuchyně jsou orientovány do klidné ulice, ložnice a pracovna mají okna do velké zahrady.

První dveře vpravo vedou do obývacího pokoje, který možná překvapí vzdušností a přehledným členěním. Velká pohovka láká k posezení naproti knihovně. Televize představuje pouze doplněk, nikoliv hlavní prvek prostoru. Majitelé totiž preferují poslech hudby a četbu, tomu byl také podřízen návrh úložného systému v místnosti.

Tapeta se svislými pruhy zdůrazňuje vzdušnost prostoru. Osvětlení pak bylo podřízeno jednotlivým funkcím. Podlahová lampa umožňuje pohodlné čtení na pohovce, nasvícení obrazů rampou na stěně spolu s rampou u stropu pomáhá vytvořit intimnější náladu.

Televize představuje pouze doplněk, nikoliv hlavní prvek prostoru. Majitelé...

Televize představuje pouze doplněk, nikoliv hlavní prvek prostoru. Majitelé totiž preferují poslech hudby a četbu.

Sledování televize je příjemnější při rozsvícení LED pásky ve dně knihovny, na stolku pracovního koutku najdete lampu ze stejné „rodiny“ jako jsou ostatní svítidla v bytě.

Odkládací stolek u pohovky má přes svou velikost tendenci se ztrácet. Jeho skleněná horní deska poskytuje pohled na koberec „zarámovaný“ obvodem stolku. Pohodlné křeslo u psacího stolku lze využít pro usednutí s knihou či jej přisunout k pohovce v případě větší společnosti.

Praktické řešení

Dnes velmi žádané propojení obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou vyřešily velké dvoukřídlé posuvné dveře. Design dveří je minimalistický, a to díky použití dveřních pouzder se skrytou zárubní.

Design kuchyně a jídelny se nese v jednotném duchu s obývacím pokojem. Kuchyň se může zdát malá, ale chytré úložné systémy ji umožňují využít do posledního milimetru. Nechybí zde myčka, horkovzdušná trouba, indukční varná deska, ani moderní digestoř v kombinaci bílého skla a nerezu.

Velké dvoukřídlé posuvné dveře do pouzdra mezi kuchyní a obývacím pokojem se...
Velké dvoukřídlé posuvné dveře do pouzdra mezi kuchyní a obývacím pokojem se...

Velké dvoukřídlé posuvné dveře do pouzdra mezi kuchyní a obývacím pokojem se otevírají a zavírají podle potřeby.

V úzkém průchodu by klasické úchytky na dvířkách překážely, vyřešilo to jejich zafrézování do hrany dvířek. Na kuchyň přímo navazuje velký jídelní stůl pro šest osob. Optickému oddělení kuchyňského pracoviště a stolu napomohla dřevěná deska, která „takticky“ brání stolujícím výhledu na dřez a jeho okolí.

V jídelně se našlo místo pro většinu úložných prostor v tomto bytě, byť to na první pohled není patrné. Celou jednu stěnu totiž tvoří skříně, jejichž velikost potlačuje zvolená barevnost. Povrch je v lesklé bílé, jež odráží světlo, takže hmotnost skříní vůbec nevnímáte.

Ložnice není velká, ale pohodlné dvoulůžko s úložným prostorem zde i díky své barevnosti nepůsobí nijak mohutně. Odkládací noční stolky jsou malé, využívají však na maximum svůj přidělený prostor. Součástí ložnice jsou malá šatna skrytá za posuvnými dveřmi a úložný prostor na sezonní věci nad šatnou.

Pracovna majitele je vhodnou „zašívárnou“ pro případ úniku před čilými vnoučaty i pro odpolední siestu. Pro případ přenocování je v pracovně jednolůžko s kvalitní lehací plochou i s úložným prostorem.

Pracovna s lůžkem pro návštěvy

Pracovna s lůžkem pro návštěvy

Z ložnice je přímý vstup do šatny.

Z ložnice je přímý vstup do šatny.

Velká knihovna pojala rozsáhlou sbírku knih, již dnes je téměř obsazena ve dvou řadách za sebou. Pracovní stůl s pohodlným křesílkem láká i k posezení s knihou. Osvětlení v pracovně vyřešila autorka návrhu použitím repasovaného původního lustru i stolní lampy ze 40. let minulého století. Pracovna tak dostává punc příjemných starých časů.

V koupelně najdete velké umyvadlo s úložnou skříňkovou sestavou, jež se v prostoru ztrácí díky zrcadlovým čelním plochám. Majitelé dali na doporučení autorky návrhu a v koupelně si nechali nainstalovat bezbariérový sprchový kout s odtokovým žlabem, opatřený sklápěcím sedátkem a sprchovou sestavou s hlavicí s funkcí deště.

Díky čirým skleněným dveřím sprchy tak prostor koupelny působí vzdušně. Designové chromované trubkové těleso topení má integrované věšáky pro ručníky, lze se tak těšit na vyhřátou osušku či župan.

Samostatné WC přístupné z haly barevně odpovídá koncepci celého interiéru. Umývátko zde nenajdete, tak si to přál investor.

Repase se vyplatily

K základním požadavkům a zároveň doporučením autorky návrhu patřilo zachování krásné dřevěné parketové podlahy, svítidel a interiérových dveří z doby vzniku vilky.

Halu opticky zvětšují velké zrcadlo i skříňka zavěšená na něm.

Halu opticky zvětšuje velké zrcadlo i skříňka zavěšená na něm.

Okna byla vyměněna již dříve v rámci zateplení fasády, kdy obvodový plášť včetně členění oken zůstal zachovaný v původní podobě.

Celá rekonstrukce představovala velmi náročnou záležitost, byly vyměněny veškeré rozvody vody a kanalizace, topný systém se musel zrekonstruovat včetně výměny otopných těles. Původní elektroinstalace nevyhovovala ani požadavkům investora, ani novým bezpečnostním normám.

Parketová podlaha byla citlivě repasována a opatřena příjemným povrchem v olejovaném vosku. Krása dubového dřeva vynikla ve snad ještě hezčí kresbě, než byla ta původní. V kuchyňském koutu se z praktických důvodů použila stěrková podlaha v designu betonu.

Původní kazetové dveře s plnou i skleněnou výplní byly opraveny. Skleněné výplně jsou nové, ale odpovídají době vzniku domu. Kování dveří nechala Zuzana Staňková pečlivě repasovat, podařilo se dohledat i chybějící komponenty a klíče. Veškerý nábytek byl vyroben na míru.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemnch prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Termín, od kterého se lze hlásit do dalšího ročníku, bude oznámený na tiskové konferenci v Centru současného umění DOX 4. října 2016.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Nové typy podlahových krytin se snadněji pokládají i udržují

Podlahy 1Floor Forte výrazně odolné vůči vlhkosti díky voskovému oleji,...

Prázdniny představují ideální dobu pro dovolenou, ale také pro rekonstrukce interiérů. Sousedů bývá minimum, protože...



Najdete na iDNES.cz