Byt po rekonstrukci funguje jako domek s terasou. Má i vlastní kino

  1:00aktualizováno  1:00
"Architekti sobě". Přesně do této kategorie patří byt Petera Jurkoviče. V bratislavském přízemí navrhl pohodlný byt pro vlastní čtyřčlennou rodinu. Vsadil na překližku, světlé dřevo, bílou barvu a litou stěrku, celek okořenilo pár designových prvků.

Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a z okna s projekčním plátnem. | foto: Ing. arch. Peter Jurkovič

Poměrně rozlehlý byt najdete v přízemí terasového domu z roku 1991 postaveného z dutých cihel. Stropy jsou keramické, kvalita odpovídá době: z hlediska materiálů a provedení žádná velká výhra, ale jako základna pro další úpravy zlaté zázemí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení

Orientace obytných místností k jihozápadu zajišťuje dostatek denního světla, přiléhající předzahrádka je také vítaná. Rekonstrukci v roce 2011 "zapříčinila" hlavně potřeba samostatného pokoje pro každé z dětí, dcerka tou dobou nastoupila do první třídy a měla už jiné povinnosti a denní program než o tři roky mladší chlapec.

Rodina se na půl roku přestěhovala do domu k prarodičům a stavební práce mohly začít. Dětské pokoje spolu nyní sousedí, pokoj pro holčičku vznikl z bývalé rodičovské ložnice. Rodiče se přestěhovali na místo původní jídelny, a získali i novou prostornou šatnu a vlastní koupelnu na místě dřívější kuchyně.

Upozornění: text byl redakčně zkrácený.

Místo setkávání

Prvotní dispozice počítala s centrální halou, kterou rodiče využívali jako velkou pracovnu. Po vybourání příček se tato místnost rychle stala centrem veškerého rodinného dění a společenského života.

Funguje nad očekávání výborně, majitelé z ní mají jako z výsledku rekonstrukce největší radost. Vzniklo zde nově velké okno s prostorným parapetem. Po stažení plátna je okno využíváno při filmových večerech jako projekční plocha. A i když tomu fotografie ještě nenasvědčují, z domácnosti zmizela televize, což rodina kvitovala s velkým povděkem.

Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a
Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a
Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a

Největší radost mají majitelé z nové obytné místnosti s integrovanou kuchyní a z okna s projekčním plátnem.

Ke vzniku okna Peter Jurkovič poznamenává: "Původní návrh byl velmi špatně řešený, navzdory tomu, že všechny byty ústí do terénu jako ten náš, nebo na terasy, spojení s těmito exteriérovými prostory bylo vždy přes jediné balkonové dveře. Okna měla původně parapet ve výšce až 1100 mm."

Při výměně oken se parapety snížily, v dětských pokojích na 850 mm a v obývacím pokoji na 450 mm, kde byl vytvořen sedák. "Je to nyní velmi příjemné místečko na povalování, i v zimě je vyhřáté od spirálového radiátoru," doplňuje autor. Promítací plátno se naštěstí podařilo sehnat v téměř potřebné velikosti, stačilo jen přidat pár centimetrů šířky.

Parapet v obývacím pokoji je příjemné místečko na povalování, i v zimě je

Parapet v obývacím pokoji je příjemné místečko na povalování, i v zimě je vyhřáté od spirálového radiátoru.

Většina nábytku v hlavní místnosti je zhotovena stavebnicovým systémem z neupravené překližky. Kuchyňské překližkové části, police a pracovní deska jsou atyp, kuchyňská dvířka vybrali majitelé z tehdejší nabídky v IKEA. Pro přívod vody a odpad architekt nechal vysekat kanál vedený z původní kuchyně (nynější koupelna rodičů).

Fotogalerie

Stavební střípky

Ruku k dílu přiložil kromě stavebníků také autor rekonstrukce, členové rodiny i mnoho kamarádů.

"Bourací a nějaké jednoduché stavební práce jsme zvládli sami s pomocí rodiny a kamarádů, každému intelektuálně pracujícímu člověku to čas od času přijde vhod. Většinu prací ale přece jen provedli již prověření řemeslníci, jsem s nimi naprosto spokojený. Realizace probíhala přesně podle plánu, byla to vlastně relativně jednoduchá rekonstrukce."

S podlahami si chtěl zprvu architekt poradit sám. Měl ambici vyrobit hlazený beton technikou, která je u nás už dávno zapomenutá, takzvanou kletovanou podlahu, ale nepovedlo se mu to.

Vizitka bytu

Realizace: 2011
Plocha: 106 m2
Lokalita: Bratislava
Autoři: Števo Polakovič, Lukáš Kordík, Ing. Arch. Peter Jurkovič

"Tak jsem nakonec povolal partu, co lije hlazenou cementovou stěrku, roztíranou velkými hladítky, která vytvářejí vlnovkovité obrazce. To se mi úplně nelíbí, přemluvil jsem je, aby materiál neroztírali, ale jen nalili a přejeli ´ježkem´, což samozřejmě nedopadlo zcela podle jejich představ, ale mně se to líbí. Jsou v té stěrce takové malé dírky po bublinkách," prozrazuje architekt Jurkovič.

Zajímavé je i složení příčky mezi novou šatnou a koupelnou rodičů. Architekt zde použil dvě slepené biodesky, vznikla příčka silná přibližně čtyři centimetry, ze strany koupelny obložená klasicky mozaikou a zvenku olejovaná s bílým pigmentem, aby nezežloutla.

Stěna natřená tabulovou černí slouží dětem i dospělým na kreslení a vzkazy.

Stěna natřená tabulovou černí slouží dětem i dospělým na kreslení a vzkazy.

A teď rychle ven

Předzahrádka je opatřena palubovkou a lavicemi z exotického dřeva iroko, takzvaného teaku pro chudé, jak bylo Peterovi řečeno. "Ocelovka je neupravené černé železo, čekám, kdy už konečně orezne, ale nějak se mu nechce. Na smrkových lepených hranolech je čirý polykarbonát a elektricky ovládaná textilní stínící žaluzie. Tato kombinace funguje skvěle."

Ing. arch. Peter Jurkovič

* 1979

Absolvent Fakulty architektury na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě ( 1997 až 2001). Působil jako partner v architektonickém studiu gutgut (2003 – 2007) a dále v v architektonickém studiu RAUM, od roku 2013 má vlastní architektonické studio JRKVC.
Vybrané realizace: SUSHI Interiér sushi baru, Bratislava DUN Bytový dům Dunajská ulica, Bratislava DEV Rodinný dům Devín, Bratislava 5KA Bufet z lodních kontejnerů, Senec JJ Rodinný dom, Záhorská Bystrica IST Rodinný dům, Čuňovo
Poznámka: Peter Jurkovič není příbuzný známého slovenského architekta, návrháře nábytku a etnografa Dušana Samo Jurkoviče (1868 - 1947).

Předzahrádka je opatřena palubovkou a lavicemi z exotického dřeva iroko.

Předzahrádka je opatřena palubovkou a lavicemi z exotického dřeva iroko.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Pěkné bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz