Byt z první republiky měl pokojík pro služku, teď má pořádnou kuchyň

  1:00aktualizováno  1:00
Lenka s Martinem zdědili po rodičích třípokojový byt v Praze 6. Klidná čtvrť a dobrá dostupnost centra, to je pro mladou rodinu ideální bydlení. Navíc tu Martin bydlel jako dítě a má na zdejší čtvrť jen příjemné vzpomínky.

Kuchyň vznikla jako kombinace skříněk z IKEA a od truhláře. | foto: Tomáš Dittrich

„Návrat do dětství“ byl tak pro Martina hodně příjemný, i když věděl, že aktuální stav bytu je nevyhovující. Mladí manželé se však nebáli, zděděný byt pro ně představoval už třetí společné bydlení, takže měli celkem jasno o fungování vlastního bytu.

Do kompletní rekonstrukce se pustili s vervou, trvala nakonec skoro rok. „Chtěli jsme zachovat originální atmosféru v domě postaveném ve 30. letech minulého století. Nechali jsme proto repasovat dveře a parkety. Špaletová okna byla bohužel ve špatném stavu, takže jsme museli pořídit nová,“ vysvětluje Martin.

Původní koupelna

Původní koupelna

Původní úzká kuchyň

Původní úzká kuchyň

Světlý byt 3+1 s plochou 105 m2 má dostatečně velké dva pokoje, ale malou kuchyň a pak bývalý pokojík pro služku. Manželé si však přáli především větší a moderně vybavenou kuchyň, stejně tak koupelnu. V neposlední řadě se rozhodli přemístit také toaletu, která sousedila s lodžií.

Kuchyň umístěná v části bytu obrácené do dvora byla malá a úzká, sousedící pokojík pro služku fungoval jako komora. S novou dispozicí bytu a návrhem řešení kuchyně a koupelny pomohl majitelům architekt Miroslav Ščudla. Ten upravil dispozici na 2+1, byt konečně získal „normální“ proporce místností.

Proměna bytu

Změny v dispozici bytu hodně prospěly. Architekt Miroslav Ščudla rozšířil koupelnu díky tomu, že mohl „ubrat“ z plochy sousedního pokoje. Komora a toaleta, která je nově v předsíni, uvolnily místo nové kuchyni.

Do niky umístil architekt vestavnou skříň. Zrepasované jsou dveře do pokojů i...

Do niky umístil architekt vestavnou skříň. Zrepasované jsou dveře do pokojů i parkety v pokojích.

Nábytek do kuchyně se povedlo pořídit za dobrou cenu: architekt šikovně zkombinoval jednoduché horní skříňky z IKEA a spodní vyrobené na zakázku v truhlářství v obdobném designu.

Architekt Ščudla vybral také nové dveře s nadsvětlíky, které prostor kuchyně a sousední předsíně opticky zvětšily, svůj podíl na „velké“ kuchyni mají i vhodně zvolené světlé barvy a použití nožek místo soklů u spodních skříněk.

Zastavení na červenou

Po přestavbě koupelny se do ní vešly vana a prostorný sprchový kout se skleněnou zástěnou od tuzemského výrobce Ravak, od něhož jsou také vodovodní baterie.

Fotogalerie

Plynový kotel a pračka se elegantně schovaly v nice zakryté látkovou japonskou stěnou z IKEA. Toto řešení je jednoduché a také levné.

I kvůli ceně hledali manželé zařizovací sanitární předměty na internetu. Zpočátku si představovali dvě umyvadla na desku, ale pak dali na radu architekta a pořídili si jedno velké, metrové.

S výběrem keramického obkladu a dlažby si nechali Lenka s Martinem opět poradit a zvolili českou tradiční značku Rako. V plzeňském showroomu se spontánně rozhodli pro retro kolekci obkladů „Rako 1883“.

Dvě umyvadla by se do koupelny nevešla.

Dvě umyvadla by se do koupelny, byť rozšířené, nevešla.

Kromě nevšední kombinace výrazné, ale neagresivní červené a elegantní krémové barvy se jim líbil celoplošný květinový dekor a zajímavé detaily. Ty totiž záměrně připomínají styl obkladů použitých ve 20. letech ve vile Tugendhat. Efekt popraskané glazury či zkosené hrany působí autenticky.

Na podlahu koupelny, toalety, předsíně i kuchyně použili majitelé dlažbu ze série Wood, která imituje dřevěná prkna. Zprvu vybraný světlý odstín nakonec vystřídala tmavší varianta ze stejné kolekce. Imitace dřeva spojila velkou část bytu a opět jej opticky zvětšila.

Díky změně dispozici se podařilo do koupelny umístit i sprchový kout.

Díky změně dispozice se podařilo do koupelny umístit i sprchový kout.

Za japonskou stěnou z IKEA se v nice skrývá pračka a kotel.

Za japonskou stěnou z IKEA se v nice skrývá pračka a kotel.

Doplňky, které koupelnu doladily, si postupně pořídili v obchodech Butlers a A la maison. Další místnosti však na kompletní zařízení teprve čekají, důvodem jsou, jak jinak, finance. Rekonstrukce poměrně velkého bytu představuje i při uvážlivém výběru a hledání dobrých cen pro rodinu se standardními příjmy finančně hodně náročnou záležitost.

Autoři:

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Další z rubriky

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Pořádná kuchyň pro milovníka vaření jde vyčarovat i na malém prostoru

Jan rád vaří. Současná kuchyně mu však nevyhovuje. Touží po větší pracovní...

Jan je vášnivý kuchař, který potřebuje z malé kuchyně a ještě menší předsíně vytvořit pohodlný prostor, kde se bude...

Najdete na iDNES.cz