Rekonstrukce panelákového bytu: ve 4 + 1 skončila pračka ve skříni

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukci bytu v panelovém domě většina lidí bere jako dočasnou investici do bydlení, něco jako přestupnou stanici. V případě páru z pražského Jižního Města to bylo jinak: ve čtyřpokojovém bytě v blízkosti zeleně plánují zůstat již natrvalo.

Kuchyně v limetkové barvě má dvířka z lamina. | foto: Jaroslav Kvíz

Byt 4 + 1, tři ložnice, obývací pokoj a mini kuchyň, s umakartovým jádrem umístěným docela nešťastně hned vlevo vedle vstupu do bytu. Toto řešení moc variability neposkytuje, nicméně přáním majitelů bylo dispoziční řešení bytu zachovat.

Může se hodit

Hledáte pro vaši rodinu velký byt? Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Chtěli pouze spojit kuchyň s obývacím pokojem, ale sami si na rekonstrukci netroufli. A také věděli, že se neobejdou bez nábytku na míru, zejména vestavných skříní a kuchyňské linky. I proto se obrátili na Ing. Alenu Koubovou z firmy Kouba Interier.

Hned vlevo za dveřmi je vyšší komoda se zásuvkami, lavice k sezení a velký...

Hned vlevo za dveřmi je vyšší komoda se zásuvkami, lavice k sezení a velký botník se zrcadlovým dveřmi.

"Při rekonstrukci jsme se zabývali především 'klasicky' špatným technickým stavem bytu. Provedl se kompletní nový rozvod elektroinstalace, vodoinstalace a odpadů, podlahy, štuky a malby. Koupelna je nově vyzděna z ytongových tvárnic," vypočítává Alena Koubová.

Původní průchod do kuchyně se zazdil a místo něj vznikla ve vstupní části vestavěná skříň. Vstup do obývacího pokoje vyřešily nové posuvné dveře do pouzdra.

Proměna od podlahy

Podlaha je v celém bytě lepená, vinylová. Dveře byly vyrobené na míru v truhlářské dílně firmy Kouba Interier. "Na jejich výrobu jsme použili kartáčovaný a bělený jasan. Zákaznice chtěla světlé, nikoliv však bílé dveře. Kartáčováním získá materiál na plasticitě, napuštěním přírodními vosky na odolnosti," vysvětluje Ing. Martin Kouba.

Fotogalerie

Velké debaty proběhly nad řešením kuchyňské linky. Nakonec zvítězila sestava ve tvaru písmene U: zprava začíná vestavěná lednice a trouba s mikrovlnkou, následuje pracovní plocha s mycím centrem.

Pracovní deska byla snížená, jednak kvůli oknu, ale i umístění varné desky. Ta je osazena u šikmé stěny, která kromě vedení odtahu digestoře skrývá také stoupačky topení.

Do prostoru vede krátký ostrůvek, který díky širokým zásuvkám představuje hlavní úložný prostor.

Kuchyňská dvířka jsou z laminátu v limetkovém odstínu a doplněná takzvanou 3D hranou, která vytváří zajímavý plastický efekt. Na pracovní desce se majitelé rozhodli nešetřit a zvolili odolný materiál Corian. "Materiál lze spojovat zcela beze spár a při použití na pracovní desku i obklad získáte kompaktní a dobře udržovatelný celek," vysvětluje Alena Koubová

Pracovní plochy jsou z materiálu Corian.

Pracovní plochy jsou z materiálu Corian.

I na obklad stěn byl použit materiál Corian.

I na obklad stěn byl použit materiál Corian.

Koupelna bez pračky

Dispozičně beze změn zůstala koupelna,vešla se do ní 170 cm dlouhá vana a velké umyvadlo. Pračku se totiž podařilo umístit do vestavěné skříně v chodbě, což malému prostoru velmi pomohlo.

Umyvadlo je opět z corianu, zapuštěné v desce. Pod deskou najdete prostorné zásuvky nabízející velký úložný prostor. Díky několika vrstvám bílého laku nabízejí dostatečnou odolnost vůči vlhkému prostředí. Obklady od tuzemské firmy Rako si vybrali sami majitelé bytu.Na WC je kromě závěsného záchodu i úložný prostor nad vstupními dveřmi.

V chodbě byl tradičním úkolem dobře řešený úložný prostor: vlevo za dveřmi stojí vyšší komoda se zásuvkami, dále pak lavice k sezení a velký botník se zrcadlovým dveřmi. Zadní i boční stěna jsou obloženy laminem, aby se zabránilo otěru stěn.

V koupelně byly použity obklady Rako.

V koupelně byly použity obklady Rako.

Klozet je samozřejmě závěsný.

Klozet je samozřejmě závěsný.

V nice naproti botníku, kde byl původně vstup do kuchyně, vznikla úklidová skříň. V nově vzniklém úložném prostoru se skryla pračka, vedle ní se našlo místo i na zásuvky pro špinavé prádlo. Pračku zakrývá roleta, která může být při praní otevřená, aniž by dvířka překážela provozu v chodbě. Horní část skříně slouží na úklidové prostředky.

Velká šatní vestavěná skříň je pak v místě původní skříně, mezi ložnicí a pracovnou. Její dveře tvoří z poloviny zrcadlo, pohybuje se ve spodní skryté kolejnici. Toto řešení bez použití jakýchkoli hliníkových rámů je designově čisté.

Kompletní rekonstrukcí bytu získali spokojení majitelé bydlení, které odpovídá jejich představám a požadavkům na rodinný život.

Ve skříni, která vznikla v nice po bývalém vstupu do kuchyně, je skrytá pračka,...
Ve skříni, která vznikla v nice po bývalém vstupu do kuchyně, je skrytá pračka,...

Ve skříni, která vznikla v nice po bývalém vstupu do kuchyně, je skrytá pračka, vedle ní jsou zásuvky na špinavé prádlo. Pračku zakrývá roleta, která může být při praní otevřená.

Autoři rekonstrukce a nábytku na míru

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.


Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Panelová sídliště mají své plusy. Patří dle expertů do dějin architektury

Na rozdíl od mnoha jiných sídlišť vzniklých taktéž na zelené louce se...

Svébytnou kapitolou dějin moderní architektury jsou podle odborníků panelové domy a sídliště, mnohými opovrhovaný...

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...



Najdete na iDNES.cz