Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mladý muž si pořídil byt v podobě lichoběžníku. Neváhal jej přestavět

  1:00aktualizováno  1:00
Špatná dispozice. Problém, který se opakuje u řady developerských projektů bez ohledu na cenu. U dobré lokality se však úprava vyplatí, to je i případ bytu v pražské novostavbě.

Díky nové dispozici se podařilo získat ještě jedno okno a umístit do obývacího pokoje i velký jídelní stůl. | foto: Martin Zeman

V tomto případě majitel bytu s plochou 115 m2 ve tvaru trochu nesmyslného lichoběžníku udělal jeden důležitý a podstatný krok: úpravu dispozice svěřil architektům včas, takže bylo možné sjednat s developerem klientské změny před dokončením. Nemuselo se tedy bourat ani zbytečně měnit rozvody.

Může se hodit

Chcete si pořídit byt v novostavbě v Praze? Na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete.

"Původní projekt jsme upravili zejména rozšířením obytného pokoje na úkor pracovny. Získal tak navíc ještě jedno okno a mohl vzniknout dostatečný prostor pro umístění jídelního stolu i sedačky," popisuje základní změnu v dispozici bytu architektka Radka Valová z pražského studia oooox, které si majitel vybral, aby dalo interiéru novou podobu.

Vstupní halu prosvětluje denní světlo díky skleněné posuvné stěně.

Vstupní halu prosvětluje denní světlo díky skleněné posuvné stěně.

Díky zvětšení obývacího pokoje mohla dokonce vzniknout místo původní nevelké předsíně vstupní hala, kterou se podařilo navíc prosvětlit denním světlem pomocí skleněné posuvné stěny. Téměř základní poučku, že interiér působí prostornějším a vzdušnějším dojmem, pokud se do něj vstupuje velkou a světlou předsíní či halou, tady původní projekt zcela opomenul.

Důležité změny

Vedle obývacího pokoje a haly přišly i další změny. "Úpravami prošly také koupelny a jejich umístění, nevyhnuli jsme se ani korekcím, pokud šlo o množství použité sanity. K ložnici jsme naopak připojili samostatnou šatnu a upravili orientaci postele," vypočítává architektka Valová.

Fotogalerie

Vzhledem k tomu, že majitel bytu je muž, byl celý interiér laděný v pánském stylu. To se týká také barevnosti, která je monochromatická, spíše v tmavších odstínech. Dominantní materiál představuje dřevěná podlaha probarvená do šedomodré s výraznou kresbou.

Do budoucna, protože majitel počítá s rodinou i dětmi, lze tuto barevnost snadno pozměnit, důležitý je totiž právě neutrální základ.

Řešení interiéru

Kuchyně není kvůli prostoru vybavena dnes tak typickým středovým varným ostrůvkem, varná deska byla umístěna u stěny. Ostrůvek nahradil spíše stůl, který funguje i jako další pracovní plocha.

"Část kuchyně jsme navrhli z vysokých skříní, aby byl dostatečný úložný prostor. Díky tomu jsme nemuseli nad nízkou částí použít horní skříňky," prozrazuje Radka Valová. Pracovní desku tvoří umělý kámen, dvířka lakovaná MDF deska.

Kuchyně s vysokými skříněmi nabízí dostatek úložného prostoru.

Kuchyně s vysokými skříněmi nabízí dostatek úložného prostoru.

Hlavní část interiéru, obývací pokoj, nejvíce "poznamenal" lichoběžníkový tvar bytu. Proto architekti ostrý úhel rohu místnosti osadili hmotou s krbem na biolíh. Pod krb umístili průběžnou polici, do níž v další části nechali usadit vestavné nerezové květináče.

Sedací souprava má výhled na terasu, televizor i krb. V prostoru za sedačkou je umístěný velký jídelní stůl pro šest až osm osob.

Poměrně dlouhou chodbou zakončenou pískovanými skleněnými dveřmi lze vstoupit do ložnice. Ta je vybavena velmi jednoduše, pouze polstrovanou postelí na míru. Z ložnice se vstupuje do koupelny. Místo klasických záclon a závěsů bylo pro zastínění ložnice zvolena textilie s metalickým leskem.

K velkým přednostem bytu patří terasy s nádherným výhledem, i kvůli nim

K velkým přednostem bytu patří terasy s nádherným výhledem, i kvůli nim podstoupil majitel náročnější úpravy dispozice.

Dvě koupelny – a proč ne?

Byt nabízí hned dvě samostatné koupelny. Jedna je přístupná z ložnice a vybavená sprchovým koutem a sestavou dvou umyvadel. "Díky prosvětlení denní světlem jsme mohli zvolit antracitovou stěrku. Naopak druhá koupelna, do budoucna určená pro děti (mezitím pro hosty), má na stěnách světle šedou stěrku," říká architektka Valová.

"Pánský" byt získal základem v neutrálních barvách a dobře vyřešenou provozní dispozicí velkou šanci na to, aby dobře fungoval jak pro jedno či dvoučlennou domácnost, tak pro rodinu s dítětem. Výměna textilu a doplňků je totiž snadná.

Samostatnou toaletu zvětšuje velké zrcadlo sloužící i jako dvířka niky s

Samostatnou toaletu zvětšuje velké zrcadlo sloužící i jako dvířka niky s úložným prostorem.

Koupelna se světle šedou stěrkou je určena pro hosty a časem pro děti.

Koupelna se světle šedou stěrkou je určena pro hosty a časem pro děti.

O projektu

Autoři projektu: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Magda Palečková
Realizace: prosinec 2012
Plocha: 115 m2
Studio oooox se zabývá designem interiérů. Realizace začíná po stavební stránce, snaží se vtisknout do každého projektu koncepci již v rovině architektury. Specializace studia na interiérový design umožňuje navrhovaná řešení dotáhnout do posledního detailu včetně vnitřního vybavení. Proto také architekti založili značku LoooX, pod níž se skrývá nábytek, svítidla, betonové květináče či textil a další doplňky.

Každou zakázku tak řeší studio komplexně. Své návrhy prezentuje formou fotorealistických vizualizací, klienti tak mají jasnou představu o výsledku, který mohou očekávat.







Nejčtenější

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel z posledního. Proměny se ujaly...  celý článek

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Další z rubriky

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v roce 1987 oddáni a nechali pokřtít...  celý článek

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho dřevěná konstrukce a vtipně vtělená zahrádka...  celý článek

Do pokojíčku se vešla rozkládací pohovka. Na skříni sedí návrhář Petr Šlejmar a...
Klišé nečekejte. Pokojíček pro dva kluky má nejveselejší kryt na topení

Dáša s Petrem čekají dvojčata, pro které potřebují zařídit dětský pokoj. Manželé žijí v bytě v centru Plzně v secesním domě. Proměny se ujal návrhář Petr...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.