Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

  1:00aktualizováno  1:00
Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl dostatečnou představivostí, takže ho neodradil nevábný vzhled starého bytu ani chybějící hygienické zázemí. To nahrazovalo společné WC na chodbě a jedno umyvadlo v kuchyni.

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu. | foto: Stanislav Bříza

Investor rekonstrukci a proměnu bytu svěřil architektovi Lukovi Križkovi z IO Studia. Úkol pro něho byl jasný: do dispozice umístit vlastní koupelnu a WC, celý byt zrekonstruovat včetně rozvodů elektřiny, a také interiér zařídit tak, aby odpovídal stáří domu. Mladí majitelé, pro které šlo o startovní byt, mají totiž rádi styl 30. let první republiky i art deco, pár zajímavých kousků už vlastnili, další pro ně objevil architekt.

Vitrážové okno majitelé získali z jedné demolice vinohradského činžáku.

Vitrážové okno majitelé získali z jedné demolice vinohradského činžáku.

„Nejprve bylo nutné umístit do původní dispozice koupelnu a WC tak, aby vše působilo přirozeně a původním duchu. Protože je hygienické zázemí uprostřed dispozice, tedy bez přítomnosti denního světla, ´vpustili´ jsme je přes ložnici pomocí historického vitrážového okna, které majitelé získali z jedné demolice vinohradského činžáku,“ popisuje architekt Križek.

Na obklad koupelny zvolil klasický materiál, carrarský mramor, na stěny pak výmalbu v olivově zelené barvě. V bytě chyběly i úložné prostory. Pro vystavěné skříně využil dvě malé niky, které vznikla vložením nové hmoty koupelny do původní dispozice bytu.

Cílem nové dispozice bylo také vytvořit průhledy pomocí širokých dvoukřídlých dveří, které opticky byt zásadním způsobem zvětšují. I přes poměrně nevelkou plochu (54 m2) působí interiér mnohem větším dojmem právě díky nově navržené dispozici.

Památky s puncem minulosti

Fotogalerie

Velký podíl na celkovém dojmu z interiéru mají historické kousky mobiliáře. Mezi nejzajímavější patří například psací stůl, u něhož sedával francouzský vědec Joachim Barrande či biedermeierové sofa ze stejné doby.

K vzácnému kousku se dostal majitel díky kamarádovi, jehož rodina vlastnila stůl desítky let, ale kvůli stěhování se potřebovala velkého kusu zbavit. Byl sice už ve velmi ve špatném stavu, ale Luka Križek jej dokázal zrestaurovat. „Majitel si liboval, že se mu u stolu skvěle pracuje,“ vzpomíná autor návrhu.

Stojan na květiny sloužící jako malá knihovna a křeslo jsou ve stylu art deco, naopak čajové stolky pocházejí z Husákovy doby. Vyrobil je neznámý kutil z pařezů.

„Obývací pokoj je stylově posunut autorsky navrženou knihovnou, která byla původně určena do zrekonstruované bytu po zpěvačce Haně Hegerové, kde se však nakonec zrealizoval jiný návrh,“ vysvětluje architekt Križek, „v historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu, využívající princip světlo-stín. Umožňuje vystavit sbírku starých váz a porcelánu.“

U tohoto stolu Joachim Barrande sepisoval svá vědecká pojednání...

U tohoto stolu Joachim Barrande sepisoval svá vědecká pojednání...

Knihovna lehce připomíná kubistický nábytek architekta Pavla Janáka, ale na rozdíl od jeho návrhů byla vyrobená z levného konstrukčního materiálu, odýhované MDF desky.

Pověšená kuchyň

Překližkovou „rozkládací kuchyň“ si architekt Križek vyzkoušel už před několika lety, ve smíchovském bytě se mu naskytla zajímavá příležitost vyzkoušet si tuto myšlenku v praxi.

„Nechtěli jsme prostor kuchyně zaplnit velkou sektorovou kuchyňskou linkou, protože by se výrazně opticky zmenšila. Navíc měla tato místnost převzít funkci spíše obývacího pokoje, plochy klasických kuchyňských dvířek by ji pocitově posouvaly zpět ke kuchyni. Proto jsme linku ´rozdrobili´ do několika drobnějších zaoblených segmentů včetně těch zavěšených na stěně,“ popisuje architekt Križek.

Trouba či myčka s lednicí jsou tak integrované do černých zaoblených boxů, obklad stěny je z metalického skla s drážkami, které slouží k zavěšení kuchyňských doplňků.

Spodní část kuchyně s pracovní plochou tvoří dva díly, které se do sebe zasunují, umožňují tak zvětšování či zmenšování pracovní desky podle potřeby.

Spodní část kuchyně s pracovní plochou tvoří dva díly, které se do sebe...
Spodní část kuchyně s pracovní plochou tvoří dva díly, které se do sebe...

Spodní část kuchyně s pracovní plochou tvoří dva díly, které se do sebe zasunují, umožňují tak zvětšování či zmenšování pracovní desky, po zasunutí se skryje i dřez.

K zateplení prostoru použil autor projektu hřejivě žlutou barvu kontrastující s černošedou kuchyní a souznící s mosazným lustrem z šedesátých let minulého století. Lustr se díky své velikosti a výraznému tvarosloví stal akcentem kuchyně.

Postel z letadla

V ložnici vznikly v rozích místnosti vložením hmoty koupelny dvě vestavěné skříně se stylizovanými kazetovými dveřmi s originálními historickými mosaznými madly. Jejich veselý „starozelený“ odstín příjemně kontrastuje s mosaznými doplňky ložnice.

Prostoru ložnice vévodí hliníková postel vyrobená ve 30. letech v leteckých závodech v Anglii. Pravděpodobně byla součástí interiéru skutečného letadla, alespoň to tvrdil člověk, který ji přivezl do Prahy a následně prodal dalšímu zájemci.

Na stropě je přisazený nenápadný, ale krásný kubistický lustr z bílé mosazi. Zajímavou dekoraci tvoří na stěně za lůžkem drobní ptáci z mosazi, pocházejí ze 60. let minulého století.

Prostoru ložnice vévodí hliníková postel vyrobená ve 30. letech v leteckých...

Prostoru ložnice vévodí hliníková postel vyrobená ve 30. letech v leteckých závodech v Anglii.

Ing. arch. Luka Križek

Ing. arch. Luka Križek

 *1977

2010 - dokončil studium ČVUT na Fakultě architektury

Architekt a designér tvořící návrhy od rodinných domů až po veřejné stavby.
Jeho práce je ve velké míře zaměřena na návrhy interiérů pro velké mezinárodní korporáty.

V současnosti spolupracuje s českým výrobcem světel společností HALLA, pro které navrhl kolekci světel ARBO.
V červenci 2014 veřejnosti představil širokou kolekci nábytkového designu pod vlastní značkou.

2007 - zakladatel a majitel architektonického kanceláře IO Studio
2004 - spoluzakladatel architektonické kanceláře DOT Architects

2014 - otevření showroomu v Opletalově ulici v Praze, k prezentaci
vlastní kolekce nábytku a světel

Ocenění:

2017  Red Dot  Award Concept Design 2017 za kolekci světel Clap Clap 

2017 Red Dot  Award Communication Design 2017 za koncept restaurací Budvarek Budweiser Budvar

2016  Národní cena za architekturu v kategorii: Interiér roku: Multifunkční sál SPŠ Na Třebešíně

2015 ICONIC AWARDS 2015 – Winner:  za koncept bankovních poboček ERA pro ČSOB

2015 ICONIC AWARDS 2015 – Winner:  za Vodafone Customer Experience Centrum

2015 Restaurant and Bar Design Awards Shortlisted: Red Cafe

2014 German Design Award Nominee 2015: Collection of ARBO Lightings for HALLA

2014 Národní cena za architekturu v kategorii: Interiér roku, čestné uznání: Radegast Brandýs nad Labem

2014 A’ Design Award, Category: Interior Space and Exhibition Design: Vodafone Data Store Flagship

2014 A’ Design Award, Category: Furniture, Decorative Items and Homeware Design: Holan Kitchen

2012 Národní cena za architekturu v kategorii: Interiér roku: Vodafone Customer Experience Centrum

Autor:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Další z rubriky

Vila neuvěřitelně prokoukla. Architektky jí vrátily noblesu a eleganci

Rekonstrukce kuchyně 2018

Mladý muž zdědil rodinnou vilu v Čelákovicích, kterou se rozhodl zrekonstruovat. Obrátil se na ateliér TEK TEK Terezy...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Rekonstrukce koupelny trvala jediný den. Takovou změnu majitelka nečekala

Deset let stará koupelna potřebovala změnu.

Tereza snila o nové koupelně v romantickém vintage stylu. Přání jí splnil designér Petr Šlejmar, který se pustil do...



Najdete na iDNES.cz